×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Бърз тест за Ковид-19 бе пуснат от американската компания  за медицински изделия Abbott




Бърз тест

Новият бърз тест за коронавирус може да се използва в спешни кабинети



 

Очаква се новият бърз тест да се включи активно в битката с коронавирусната инфекция. Нужното време за обработка при положителен резултат е само 5 минути и 13 до 15 минути за отрицателен.

Тестът  е одобрен за спешна употреба от FDА - Агенцията за контрол на храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ. Компакният му размер (с габаритите на тостер) позволява употреба в болници и дори лекарски кабинети.

 

Как се използва новият бърз тест на Abbott


За провеждането на бързия тест се използва малката преносима платформа ID NOW, благодарение на която не се изисква изпращане на пробите в лаборатория за анализ. Вместо това може да се прилага директно в спешни отделения и клини за спешна помощ.

Това революционно улеснение би могло значително да намали времето за изчакване - условие, което до момента беше пречка за бързото установяване на болестта.

Единственото, което се изисква от лекарите, е да вземат проба с тампон от носа или гърлото на пациента и да поставят взетия материал директно в машината.

Времето за изчакване не е повече от 15 минути!

 

Изключително подходящ за спешните отделения


„С бързите тестове на ID NOW, доставчиците на здравни услуги могат да извършват молекулярно тестване  в границите на болничното заведение, във всяка една гореща точка по света”, казва Робърт Б. Форд, президент и главен оперативен директор на Abbott, в съобщение до пресата.

Това е вторият тест за COVID-19, одобрен от FDA. Първият,  създаден от биотехнологичната компания Cephid изисква време за обработка на пробите от 45 минути. Този тест е предназначен предимно за спешни кабинети и болници, а не за лекарски кабинети.

Тестовете, които дават бързи резултати са от изключителна важност. Бързото тестуване, осъществено в лекарския кабинет може да спомогне за диагностициране на пациенти с леки или асимптоматични случаи на COVID-19 и да редуцира несъзнателното разпространение на вируса.

 

Различен и ефективен


Тестът на Abbott работи по различен начин от останалите тестове, които към се използват в САЩ към момента.

Обикновено пациентската проба се изпраща в лаборатория, за да може да бъде обработена чрез метод, наречен PCR. Този метод търси малки „парченца” коронавирусен генетичен материал.

За да работи PCR, пробата трябва многократно да се циклира до висока температура и след това отново да се намали. Тестът на Abbott също търси вирусен генетичен материал, но той работи при постоянна температура. Ето защо устройството за обработка на пробите може да бъде с малък размер и не се нуждае от много енергия.

От компанията Abbott съобщават, че планират старт на доставките с 50 000 броя от устройството ID NOW през настоящата седмица.

 

САЩ полага големи усилия за увеличаване на бързите тестове. Липсата им доведе до неуспех в овладяването на вирусната инфекция и разтространението достигна рекордни размери в световен мащаб.

И макар частните и държавни лаборатории в страната да провеждат над 100 000 теста на ден, това е крайно недостатъчно като брой тестове на глава от населението, в сравнение с много други държави.

Президентът Доналд Тръмп обеща, че ще осигури лесен достъп до пунктове за тестуване в цялата страна, но засега липсата на тестове възпрепятства тази възможност.

 

Източник: theverge.com

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.