×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Бързото разпространение на COVID-19 предизвика тревога по целия свят. Поради лавинообразното нарастване на заболеваемостта в световен мащаб, Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия.




COVID-19

Бързото разпространение на COVID-19 предизвика тревога по целия свят.



 

Безопасно ли е да се приема ибупрофен за лечение на симптоми на COVID-19?

Световната здравна организация (СЗО) съветва да не се използва ибупрофен при симптоми на COVID-19. Това мнение се основава на съобщения за иначе здрави хора с потвърден COVID-19, които са приемал медикаменти с ибупрофен,  с цел облекчаване на симптомите на вируса и са развили тежко заболяване, по-точно пневмония.

Въпреки че това са само наблюдения и не се основават на научни изследвания, в момента изглежда разумно да се използва ацетаминофен, за да се намали повишената температура и да се облекчат болките, свързани с коронавирусната инфекция. Не са отправени конкретни препоръки относно напроксен. Като се има предвид, че напроксен и ибупрофен имат подобни действия, най-добре е да избягвате и напроксен. Засега, ако подозирате или знаете, че имате COVID-19 и не можете да приемате ацетаминофен, или сте взели максималната доза и все още се нуждаете от облекчаване на симптомите, свържете се с вашия лекар за съвет.

 

Колко дълго може коронавирусът да оцелее на повърхности?

Скорошно проучване установи, че коронавирусът  може да оцелее до четири часа на медни повърхности, до 24 часа на хартия и от два до три дни на пластмаса и неръждаема стомана. Изследователите откриха също, че този вирус е възможно да се задържи във въздуха до три часа.

Има още много подробности, за които все още не знаем, например как различни условия, като излагане на слънчева светлина, топлина или студ, могат да повлияят на тази устойчивост върху повърхности.

Докато всеки ден научаваме повече, продължавайте да следвате препоръките на Междунароната здравна организация  за почистване на често докосвани повърхности и предмети всеки ден. Включително домакиснки  плотове, дръжки на врати, различни повърхности в банята, тоалетни, телефони, клавиатури, таблети и нощни шкафчета.

Ако повърхностите са замърсени, първо ги почистете с препарат и вода, след което ги дезинфекцирайте. Мийте ръцете си в продължение на минимум 20 секунди със сапун и вода. Почиствайте след  посещение на хранителния магазин или други места, където може да сте в контакт със заразени повърхности.

 

Имам хронично заболяване, което ме излага на риск, въпреки че съм на 30 години. Какво да направя?


Можете да предприемете стъпки, за да намалите на първо място риска от заразяване:



  • Доколкото е възможно, ограничете контакта с хора извън семейството.

  • Поддържайте достатъчно голяма дистанция (най-малко 2 метра) между себе си и всеки извън семейството.

  • Мийте ръцете си често със сапун и топла вода за 20 до 30 секунди.

  • Избягвайте да докосвате очите, носа или устата си.

  • Стойте далеч от хора, които са болни.

  • По време на епидемията, останете вкъщи колкото е възможно по-дълго, за да намалите максимално риска от заразяване с коронавирус.

  • Почиствайте и дезинфекцирайте повърхностите във вашия дом, които най-често биват контактни с кожата ви - като плотове, дръжки, повърхности в банята, тоалетни, телефони, клавиатури, таблети и нощни шкафчета.

  • Поддържайте здравословното си състояние, следвайки точните препоръки на вашия лекар и приемайки предписаните лекарства по схема.

  • Обадете се на вашия лекар за допълнителни съвети, свързани със специфичните нужди на вашето състояние.


 

Имам астма. Попадам ли в рисковата група за сериозно заболяване?


Да, астмата може да увеличи риска.

Можете обаче да предприемете стъпки, за да намалите на първо място риска от заразяване чрез социална изолация и спазване на стриктна хигиена. В допълнение, трябва да продължите да приемате вашите лекарства за астма, както е предписано, за да държите състоянието си под контрол.

 

При наличието на правила за социално дистанциране, удачно ли е да организираме срещи за игра на децата си?


В идеалния случай, за да бъде социалното дистанциране наистина ефективно, не трябва да има събиране на деца. Ако можете да сте сигурни, че приятелят на вашето дете е здрав и не е имал контакт с болен или носител, играта може да е вариант, но това не е препоръчително.

Прекарването на време на открито с необходимата физическа дистанция е добра алтернатива. Не забравяйте основните правила за разстоянието и нужната дезинфекция за ръце и след прибиране у дома.

Можете да организирате виртуални срещи на децата си за игра, използвайте популярните платформи. Така те могат да контактуват помежду си с приятел, без рискове от контакт на живо.

 

Живея с децата и внуците си. Какво мога да направя, за да намаля риска от разболяване?


В ситуация, в която няма избор, е задължително спазването на хигиена и максимална социална изолация на членовете от семейството, които е възможно да влязат в контакт с вирусоносители и пренесат болестта на своите възрастни роднини, най-уязвими за разболяване.

 

Какво е социално дистанциране и защо е важно?


COVID-19 се разпространява главно чрез вдишване на въздух, наситен с вируса от болен човек чрез кихане или кашляне. В допълнение, всеки заразен човек, с или без симптоми, може да разпространи вируса, докосвайки повърхност. Коронавирусът може да остане на тази повърхност - при досег с нея и последващо докосване на устата, носа или очите човек може да се зарази. Ето защо е толкова важно да се опитате да не докосвате обществени повърхности или поне да се опитате да  поддържате ръцете си чисти и дезинфекцирани.

Социалното дистанциране се отнася до действия, предприети за спиране или забавяне на разпространението на заразната болест. Отнася се до поддържане на достатъчно разстояние (най-малко 2 метра) между двама човека , за да се избегне заразяване. Временното затваряне на ясли, детски градини, училища, университети, кина, театри, библиотеки и други обществени заведения, както и отмяната на масови събития, помагат за налагане на социално дистанциране.

Процентът и броят на новите коронавирусни инфекции е от решаващо значение за преодоляване на заболяването и редуциране на потенциално големия брой критично болни пациенти, които няма да успеят да получат животоспасяващи грижи.

Реалистичните прогнози показват, че ако не започнем с екстремна социална дистанция  болниците и останалите здравни заведения няма да могат да се справят с вероятния приток на пациенти.

 

Един от симптомите на COVID-19 е задух. Какво означава това?

Задухът се изразява в неочаквано усещане за липса на въздух. Кога трябва да се притеснявате от задуха?  Има много примери за получаване на задух, които не са обезпокоителни. Например, ако се чувствате много тревожни, е обичайно да задъхвате и след това да отмине, когато се успокоите.

Ако установите, че задухът не изчезва, трябва да се обадите на вашия лекар. Наличието на задух без съпътстващи кашлица и треска е симптом на друг здравословен проблем, който не бива да се свързва със заболяване от COVID-19.

 

Съпругът ми и аз сме възрастни. Имаме сърдечно заболяване и диабет. Училището на нашите внуци е затворено през следващите няколко седмици. Бихме искали да помогнем като гледаме внуците си, но не знаем дали това би било безопасно за нас. Можете ли да ни предложите съвет?

По-възрастните хора и такива с хронични медицински състояния, особено сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, белодробни заболявания са по-склонни да имат тежко заболяване или смъртност от COVID-19. Затова е наложително да се спазва строго социално дистанциране без отлагане. Такъв е случаят и с хора, които са имунокомпрометирани поради заболяване или лечение, което отслабва имунния им отговор.

 

Източник: health.harvard.edu

 

 


Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.