Search
Филтрирай по...

Американски доброволци тестват първата ваксина срещу коронавирус

Според официална публикация на Правителството на САЩ, изпитването на ваксината е започнало най-късно в понеделник, 16.03.2020 г.

 

Коронавирус

 

Група от 45 здрави доброволци ще бъдат ваксинирани в Kaiser Permanente в Сиатъл. Доброволците ще получат различни дози от експерименталната ваксина. Всеки от тях ще бъде инжектиран два пъти в разстояние на 28 дни в мускула на горната част на ръката.

Към момента няма данни, че ваксината е рискова

  • Ваксината не може да причини Covid-19
  • Съдържа безвреден генетичен код, копиран от вируса, причиняващ заболяването

 

Според експертите, ще са необходими месеци, за да се разбере дали тази ваксина или други, върху които се работи в момента, ще дадат търсения резултат.

Тестването е финансирано от Националния институт по здравеопазване в САЩ.

Биотехнологичната компания, която стои зад разработката – Moderna Therapeutics обяви, че ваксината е произведена по изпитан метод и сигурен процес на производство.

 

Д-р Джон Трегонинг (John Tregoning), експерт по инфекциозни заболявания в Imperial College London, Обединеното кралство заяви:

„Тази ваксина използва съществуваща технология. Изработена е по много висок стандарт и e безопасна за хората. Участниците в експеримента ще бъдат много внимателно наблюдавани.“

“Работи се много бързо, това е надпревара с вируса, а не е „състезание“ между учените. Прави се в полза на човечеството.”

 

Типичните ваксини срещу вируси, като например морбили, използват отслабен или убит вирус. Но ваксината mRNA-1273 не е съставена от вируса, който причинява Covid-19. Тя включва малък сегмент от генетичен код, копиран от вируса, лабораторно изолиран. Учените се надяват, че ваксината ще успее да преодолее имунната защита на човешкото тяло, за да може успешно да се пребори с истинската инфекция.

Ако тестовете дадат положителен резултат, може да отнеме до 18 месеца преди ваксината да стане достъпна за обществено ползване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top