Search
Филтрирай по...

Австралийски учени проследиха как имунната система се бори с новия вирус SARS-CoV-2

Учени от Австралия твърдят, че 4 типа имунни клетки са важни в битката със SARS-CoV-2

Вирус

 

Изследванията им, публикувани в сп. Nature Medicine във вторник показват, че процесът на възстановяване от новия вирус протича по същия начин както при сезонния грип.

„Това откритие е важно, защото за първи път разбираме как нашата имунна система се бори с новия коронавирус“, отбеляза съавторът на материала проф. Катрин Кедзиерска.

Изследването на института “Питър Дохърти” в Мелбърн (The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity) е оценено и от други експерти, единият от които го определя като пробив.

 

Какво показва това ново откритие

Много хора се възстановяват от Covid-19, което означава, че имунната система може успешно да се справи с вируса.

Интересното изследване е идентифицирало четири типа имунни клетки с водеща роля за безпроблемното възстановяване от коронавирус.

Те са наблюдавани чрез проследяване на заразен с новия вирус пациент, при който тежестта на състоянието е било леко до умерено и който не е имал тежки заболявания.

Пациентът е 47-годишна жена от Ухан, Китай, лекувана в болница в Австралия, възстановила се в рамките на 14 дни.

Проф. Катрин Кедзиерска заяви пред BBC World news, че тя и екипът й са изследвали динамиката на имунния отговор при жената от Ухан. Три дни преди жената да започне да се подобрява, в кръвта й били открити специфични клетки. При пациентите с грип същите тези клетки се появяват точно в периода преди да започне процеса на възстановяване, твърди проф. Кедзиерска.

“Бяхме много развълнувани от резултати и от факта, че можем да уловим появата на имунни клетки при заразения пациент преди клиничното подобрение. Работихме денонощно в продължение на четири седмици, за да предоставим този анализ“ – коментира тя пред BBC.

 

Какви са ползите от новото откритие

„Информацията за това кога имунните клетки се задействат, може да спомогне за прогнозиране хода на вируса“ ​​уточнява проф. Брус Томпсън от Технологичния университет „Суинбърн“ (Мелбърн) пред ВВС.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че откритието може е от полза и за откриване на ваксината и потенциалното лечение на заразените пациенти.

Проф. Кедзиерска заяви, че следващата важна стъпка, която предстои учените да направят, е да разберат защо имунният отговор е по-слаб в по-тежките случаи.

„Сега наистина е много важно да установим какво липсва или кое е различното при пациентите, които са прекарали тежко болестта или са починали. По този начин можем да разберем и как да ги защитим“, каза тя.

 

Източник: bbc.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top