×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Още през 2015 година основателят на Microsoft Бил Гейтс предрече избухването на пандемията с коронавируса, предупреждавайки, че светът не е подготвен за подобна глобална заплаха.




Бил Гейтс

Как според Бил Гейтс можем да излезем от кризата



 

Американският програмист и бизнесмен Бил Гейтс изнесе речта си по време на TED конференцията 2015. Тогава той сподели, че ако в детството му хората са се страхували от ядрена война, то през идните десетилетия страховете ще бъдат продиктувани от новите вируси.

https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI&feature=youtu.be&app=desktop

 

През 2017 година, на събитие, организирано в Давос (Швейцария), Бил Гейтс отново сподели опасенията си, че светът не е готов за сблъсък с потенциални силно заразни вируси.

 

Малко по-късно


В изявлението си през месец февруари, изнесено на срещата на Aмepиĸaнcĸaтa acoциaция зa нayчeн нaпpeдъĸ (AAAS) в Сиатъл, Бил Гейтс също не звучеше обнадеждаващо. Той предупреди, че ако новият коронавирус 20129 - SARS-CoV-2 се разпространи в Африка и Южна Азия, последиците биха били изключително драматични.

 

Бил Гейтс пред Reddit


Въпроси и отговори за новия коронавирус


Преди няколко дни Бил Гейтс провокира дискусия, посветена на Covid-19 в социалната мрежа Reddit, която след това бе публикувана и в блога му Gates Notes.

Ето как отговаря той на едни от най-наболелите въпроси по отношение на коронавирусната пандемия.

 

Какво ви притеснява най-много в сегашната криза и кое ви дава най-голяма надежда?


Разпространението на Covid-19 в богатите страни се увеличава все повече. С правилните действия, включително тестване и социално дистанциране, там би трябвало да се справят с високите нива на зараза в рамките на 2-3 месеца. Притеснявам се и за всички икономически щети. Но по-лошото е как всичко това ще се отрази на развиващите се страни, които не могат да се справят с изолацията и чиито болничен капацитет е много нисък.

 

Какво могат да направят повечето американци, за да помогнат на другите американци в този момент на криза?


Изолацията е изключително важна в този момент, за да се намали драстично скоростта, с която инфекцията се разпространява. Някои хора, като например здравните работници, ще трябва да извършат героични действия и ние трябва да ги подкрепяме. Въпреки че това е безпрецедентна ситуация, трябва да запазим спокойствие.

 

Има ли шанс 18-месечният срок за разработване на ваксина да бъде съкратен и с колко?


Това е чудесен въпрос. Към момента опитите за създаване на ваксина продължават. Някои използват нов подход, наречен РНК, който все още не е недоказан. Ще трябва да положим много усилия за различните варианти, знаейки, че някои от тях няма да работят. Ще ни трябват буквално милиарди ваксини, за да защитим света. Ваксините изискват тестване, за да се уверим, че са безопасни и ефективни.

Първите ваксини, с които ще разполагаме ще отидат за здравните работници и за онези в рискова среда. Ако всичко върви добре, това може да се случи и преди да минат 18 месеца, но ние с д-р Фоучи не искаме да даваме обещания, преди да бъдем сигурни. Работи се усилено по проблема.

 

Колко време ще бъде необходимо за откриване на ефективно лечение?


Лечението може да бъде на разположение много преди да се появи ваксината. В идеалния случай то би намалило броя на хората, които се нуждаят от интензивно лечение, включително от респиратори. Моята фондация организира проекта Therapeutics Accelerator, за да разгледа всички най-обещаващи идеи и да въведе всички възможности на индустрията в играта. Така че се надявам, че ще имаме резултати.

Една от идеите е да се използва кръвна плазма от вече излекували се хора, от която да изолираме антитела (протеини, реагиращи на антигени като вирусите). Ако този вариант проработи, той би бил най-бързият начин да защитим здравните работници и пациентите в най-тежко състояние.

 

Като преподавател, аз питам какво бих могъл да направя за своите ученици, особено онези с ниски доходи и без достъп до необходимите технологии?


Огромен проблем е, че училищата вероятно ще бъдат закрити през следващите няколко месеца. Впечатлен съм от креативните подходи, които много учители измислят, за да преподават дистанционно (Ако сте учител, който чете това, благодаря за работата, която вършите). Но знам, че не всеки може да преподава дистанционно.

Има много добри онлайн ресурси, включително Khan Academy, CommonLit, Illustrative Mathematics, Zearn и Scholastic, някои от интернет доставчиците правят специални програми, улесняващи достъпа.

За съжаление студентите с ниски доходи ще пострадаt повече от ситуацията, така че трябва да им помогнем по всякакъв начин.

 

Какво мислите за реакцията на Китай след избухването на епидемията? Как бихте я оценили по скалата от 1 до 10?


След 23 януари, когато разбраха колко сериозно е, те преминаха съм сериозна социална изолация. Това предизвика огромна промяна в ситуацията. Разбира се, че тези силно ограничителни мерки създадоха много трудности за хората, но те успяха да спрат разпространението на вируса. Други държави действат по различен начин, но комбинацията от тестове и социално дистанциране очевидно работи. Това е всичко, с което разполагаме, докато не бъде създадена ваксина.

 

След като коронавирусната пандемия приключи, каква трябва да бъде следващата стъпка, която ние като глобална общност трябва да предприемем, за да бъдем по-добре подготвени за следваща пандемия?


Говорих по този въпрос още на TED конференцията от 2015 г. Необходимо е бързо да подобрим методите за диагностика и откриване на лекарства и ваксини. С правилно насочените инвестиции и съвместни усилия между всички държави, това може да бъде постигнато.

Ние създадохме коалицията CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation), която работи по проблема с ваксините, но за да има готовност за производство, е нужно финансиране на по-високо ниво.

 

Защо мислите, че повечето световни правителства не са били подготвени, след като вие и други експерти сте предупреждавали за тези опасности?


Никой не можеше да предвиди какъв е шансът да се появи нов вирус. Но знаехме, че в един момент ще се случи или с грипа или с друг респираторен вирус. Почти нямаше финансиране.

Създаването на CEPI, което беше финансирано от нашата фондация, Норвегия, Япония, Германия и Обединеното кралство, беше крачка, но мъничка в сравнение с онова, което трябваше да се случи.

Ние се подготвяме за възможни войни и пожари, но сега трябва да имаме също толкова сериозна подготовка и по отношение на епидемиите.

Добрата новина е, че новите начини и средства за диагностика, терапия и ваксини позволяват да разполагаме с надеждна система за реакция срещу вируси с естествен произход, причиняващи епидемии.

 

Аз живея в Сиатъл и имам чувството, че тестванията тук не са се увеличили. При нас потвърдените случаи започват да изостават в сравнение с други държави. Коя според вас е причината - ефективното социално дистанциране или липсата на достатъчно тестове?


Тестването в САЩ все още не е организирано. В следващите няколко седмици се надявам правителството да поправи това. Ще има уебсайт, от който ще можете да се информирате за тестването в домашни условия и специализираните за това места.

В момента нещата са малко объркани. В Сиатъл се осигуряват хиляди тестове на ден, но това не е обвързано с национална система за проследяване.

Всеки път, когато има положителен тест, трябва да се установи източникът на заболяването и да се разбере дали трябва да се засили социалното дистанциране. Южна Корея свърши чудесна работа в това отношение, като прибегна включително до цифрово проследяване на контактите.

 

Стандартите за тестване на Covid-19 не са ли несправедливи и в полза на богатите и известните?


Трябва да демократизираме и да направим по-достъпна системата за тестване, иначе няма да знаем какво липсва - тампони, реагенти и др.

Приоритетните случаи трябва да бъдат тествани в рамките на 24 часа. Това е възможно, тъй като много държави вече са го направили. Здравните работници например трябва да бъдат с приоритет. Възрастните хора също.

 

Мнението Ви за сегашния подход, който Холандия предприе за борба с новия коронавирус, който изключва тоталното блокиране и разчита на  т. нар. стаден имунитет?


Единственият модел, който доказано работи към момента, е ефективното социално дистанциране. В противен случай болестта ще се разпространи сред висок процент от населението, а болниците и здравната система като цяло ще бъдат претоварени.

Това трябва да бъде избегнато, въпреки негативните последствия от социалната изолация.

 

Да се надяваме ли, че хлорохин / хидроксихлорохин ще помогне?


Много са лекарствата, които към момента се изследват. Това е едно от тях, но положителните му ефекти в случая все още не са доказани.

Ако проработи, ще трябва да се уверим, че най-нуждаещите се пациенти ще имат достъп до него.

Предстоят още проучвания, за да разберем това. Ще бъде нужно време, за да установим доколко ефективни са всички медикаменти, които евентуално биха били от полза. Само с най-обещаващите сред тях трябва да бъдат третирани пациентите с Covid-19.

Китай вече тества някои лекарствени средства, но там случаите вече са твърде малко, така че тестването трябва да се извършва и на други места по света.

 

Вашата фондация помага ли в настоящата пандемия? 


Нашата фондация работи с всички групи, занимаващи се с диагностика, лечение и ваксини, за да се гарантира, че правилните усилия са приоритетни.

Искаме да гарантираме, че всички държави ще получат достъп до тези инструменти. Дарихме 100 милиона долара през февруари и ще продължаваме да работим в тази посока.

Един от приоритетите ни, е да се гарантира, че има достатъчно производствен капацитет за лекарства и ваксини.

Полагаме усилия и в сферата на образованието, за да се уверим, че онлайн ресурсите са максимално полезни за обучаващите се.

 

Какво трябва да се промени в начина, по който компаниите функционират, за да се поддържа икономиката? И как заедно с това да се спазва ефективно социално дистанциране?


Въпросът кой бизнес трябва да продължи е труден. Със сигурност производителите на хранителни стоки и здравната система са на първите места.

Също така все още се нуждаем от вода, електричество и интернет. Веригите за доставки на критично важни продукти също трябва да се поддържат.

Засегнатите държави все още са в процес на планиране как да поддържат икономиките си и същевременно да спазват ограничителните мерки.

 

Кога очаквате всичко това да приключи?


За да сведем до минимум броя на заразените в световен мащаб, се нуждаем от ваксина. Ако действат правилно, много от богатите държави (включително САЩ) ще съумеят да ограничат броя на случаите.

За развиващите се страни обаче, ще бъде много трудно да спрат разпространението, така че откриването на ваксина за тях е критично важно.

Организация, наречена GAVI, ще съдейства за закупуването на ваксини за развиващите се страни и това ще изиграе ключова роля, след като от съответната ваксина вече има достатъчно налични количества.

Справянето със ситуацията ще варира в зависимост от конкретната държавата. Към момента в Китай се наблюдават много малко случаи, тъй като при тях тестването и социалната изолация бяха изключително ефективни.

 

Възможна ли е втора вълна?


Зависи от това как всяка държава се справя с пристигащите от други страни и колко усилия е положила по отношение на тестванията.

Досега в Китай размерът на отскока, който се наблюдава, е много нисък. Те контролират влизащите в страната много сериозно. Хонконг, Тайван и Сингапур също свършиха добра работа в това отношение.

Ако хората с положителни резултати от тестовете бъдат изолирани, разпространението би било много ниско. Колкото по-навременно се случва това, толкова по-леки ще бъдат последиците.

 

Каква част от населението на света може да се зарази с новия коронавирус?


Зависи от държавата. Тайван, Хонконг и Сингапур действаха бързо и там ще има много малко случаи. Дори Китай се справя добре. Тайланд е друг пример.

За съжаление в по-бедните страни социалното дистанциране ще бъде много по-трудно. Хората живеят в непосредствена близост и ще трябва да работят, за да си набавят прехраната, така че в някои от тях вирусът вероятно ще има високо разпространение.

 

Възможно ли е икономиката да се възстанови след всичко това според вас?


Евентуално да. Икономическото въздействие на „всеобщата карантина“ ще бъде голямо, но с правилните действия (включително тестването, което продължавам да споменавам), в крайна сметка ще имаме шанс да продължим напред.

 

Смятате ли, че преминаването през тази пандемия ще ни подготви адекватно за следващата? Каква трябва да бъде дългосрочната стратегия в тази посока?


Мисля, че след като всичко приключи, правителствата ще инвестират сериозно, за да бъдат подготвени занапред. За тази цел е необходимо глобално сътрудничество, а то ще бъде особено полезно за развиващите се страни, които ще бъдат най-ощетени.

Тестването на различни лекарства е важно, независимо къде е източникът на болестта, за да се подпомогне целият свят. Вирусите не спазват национални граници.

 

 

Източник: gatesnotes.com

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.