Search
Филтрирай по...

Битката с Covid-19 продължава: Европа планира затваряне на всички граници

За да ограничи разпространението на Covid-19, Европейската комисия планира тотално затваряне на границите на територията на ЕС

COVID-19

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще поиска мерките за ограничаване разпространението на Covid-19 да влязат сила още във вторник. “Колкото по-малко пътуваме, толкова по-успешно ще се справим със ситуацията”, отбеляза тя.

Междувременно във Франция влизат в сила нови, още по-строги правила, които ограничават излизането на хората от домовете им.

 

Какви мерки планира ЕС?

Те бяха споменати в телевизионното обръщение на френския президент Еманюел Макрон към нацията в понеделник. Той каза, че всички пътувания между държави извън ЕС и страни от ЕС ще бъдат преустановени.

Фон дер Лайен уточни, че забраната няма да засегне стоките.

 

Мерките ще бъдат валидни в продължение на поне 30 дни

  • Около 26 държави са част от Шенгенското споразумение, което позволява свободното движение между страните от ЕС без гранични проверки.
  • Предвид критичната ситуация обаче, няколко държави затвориха границите през последните дни в опит да спрат разпространението на коронавируса.
  • Това, както и настояването на Е. Макрон, подтикна комисията да предложи всички държави от блока да действат по-единно и да ограничат свободното движение в съюза.
  • Гражданите на държави, които не са членки на Шенген, също ще бъдат насърчени да прилагат забраната за пътувания.

 

Източник: bbc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top