Search
Филтрирай по...

Колко дълго може да издържи новият коронавирус върху повърхности

Според проучване SARS-CoV-2/2019-nCoV може да живее върху различни повърхности до 3 дни

Коронавирус

 

И в САЩ скоростта на разпространение на коронавируса продължава да се увеличава. Средствата за лична дезинфекция се изчерпват, а хората са все по-притеснени за това как да се предпазят когато са извън дома си, съобщава livescience.com.

Важният въпрос в случая е колко дълго може да преживее SARS-CoV-2 върху различни повърхности. За съжаление категоричен отговор все още няма, но учените продължават с изследванията.

Нов анализ установява, че е възможно вирусът да остане жизнеспособен във въздуха до 3 часа, върху медни повърхности до 4 часа, върху картон до 24 часа и върху пластмаса и неръждаема стомана – до 2 до 3 дни. Това проучване обаче, публикувано в базата данни на medRxiv на 11 март, все още не е доказано.

Друго изследване, публикувано през февруари в The Journal of Hospital Infection, анализира няколко десетки по-рано публикувани материали за човешки коронавирус (различни от новия коронавирус), които дават повече яснота за това колко дълго може да оцелее той извън тялото.

Резултатите показват, че ако новият коронавирус прилича на други човешки коронавируси, като например SARS-CoV  и MERS-CoV, то той може да се задържи върху повърхности като метал, стъкло или пластмаса в продължение на 9 дни. За сравнение, животът на грипните вируси върху тези повърхности трае само 48 часа.

Някои от тези вируси обаче, не остават активни при температура над 30 градуса по Целзий. Установено е също, че тези коронавируси могат да бъдат ефективно премахнати от домакински дезинфектанти.

Така например, дезинфектантите с 62-71% етанол, 0,5% водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит (белина) могат ефективно да инактивират коронавирусите в рамките на минута, твърди проучването.

“Очакваме подобен ефект и срещу 2019-nCoV”, заключават изследователите. Но макар новият коронавирус да наподобява SARS, не е ясно дали той ще се държи по същия начин.

За да се предпазим, Световната здравна организация препоръчва често и щателно измиване на ръцете или използване на дезинфектант на алкохолна основа.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) отбелязват, че човек може да се зарази след досег със заразени повърхности или предмети, и последващо докосване на устата, носа и очите.

Това обаче, не се счита за основният начин за разпространение на вируса. Най-вероятно той се разпространява от чрез близък контакт и попадане на капчиците, отделяни при кихане и кашляне в устата или носа на близкостоящия човек.

Източник: livescience.com.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top