×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Има евентуална корелация между разпространението на новия коронавирус и задължителната БЦЖ ваксина




БЦЖ ваксина

БЦЖ ваксина и Ковид-19



 

Държавите със задължителни политики за БЦЖ ваксина регистрират по-малко смъртни случаи от коронавирус, в сравнение с онези, в които БЦЖ не се прилага. Това предполага ново предварително проучване, публикувано в уебсайта за медицински изследвания medRxiv.

То открива, че в държавите, чиито граждани са ваксинирани с ваксината с бацил на Калмет–Герен (БЦЖ), разпространението на Covid-19 е по-ниско, а смъртните случаи – по-малко.

Към момента обаче, няма категорични доказателства за това твърдение. За да се въведе повече яснота по въпроса, в поне 6 държави ваксината ще бъде поставена на по-възрастните и на здравните работници, които са на фронтовата линия в битката с Ковид-19.

 

Изглежда, че в държавите, чиито политики налагат поставяне на БЦЖ ваксина са по-слабо засегнати от Ковид-19


Авторът на новото изследване и асистент в Нюйоркския институт за технологии - Гонзало Отазу стартира работата си по научния проект, след като открива, че в Япония процентът на заразени е нисък.

В Япония са установени едни от първите в света случаи на заразени извън Китай, но за разлика от много други държави, там не са налагани мерки за изолация.

Отазу разполага с данни от проучвания, според които ваксината БЦЖ е ефективна не само срещу причинителя на туберкулозата  - бактерията Mycobacterium tuberculosis (бацил на Кох), но и срещу други патогени.

Той и екипът му успяват да съберат данни в кои страни ваксината е задължителна и от колко време се прилага в тях.

Впоследствие учените сравняват броят на заболелите с Covid-19, както и процентът смъртност в тези страни, заключавайки, че има логична връзка между масовото прилагане на ваксината и по-слабото разпространение на болестта.

Сред страните, в които има повече случаи на Covid-19, САЩ и Италия например препоръчват БЦЖ ваксина, но само за хората, които могат да са в риск, докато Германия, Испания, Франция и Великобритания са имали задължителни ваксини, но преди години и дори десетилетия са се отказали от тази политика.

В държави като САЩ и Италия, където има повече случаи на новия коронавирус, БЦЖ ваксината е препоръчителна единствено за рисковите групи.

В Испания, Франция, Германия и Обединеното кралство ваксината не е задължителна от години.

Гонзало Отазу уточнява, че в Китай БЦЖ ваксината се прави, но задължителната политика за ваксиниране не е била стриктно спазвана до 1976 г.

В държавите, в които заболяването е добре контролирано, включително Япония и Южна Корея, БЦЖ ваксината се прилага.

Данните за потвърдени случаи от страни с ниски доходи се считат за недостатъчно надеждни, за да направят категорична преценка.

Събраните данни не обхващат развиващите се все още страни, тъй като се счита, че статистиката от развитите държави може да даде много по-категорична оценка.

 

БЦЖ ваксината заслужава още внимание


Ясно е, че светът се сблъсква със сериозни предизвикателства в справянето с пандемията.

Ваксина срещу новия коронавирус може да има едва след повече от година, а ефективно лечение все още няма.

Поради тези причини е важно да продължим с проучванията върху БЦЖ ваксината и въздействието й върху Ковид-19, посочва професорът в департамента по имунология в Университета на Торонто - Елинор Фиш.

Проведеното от Отазу проучване тепърва ще бъде продължено и от други специалисти.

 

Това не е единственото изследване, което предполага, че БЦЖ ваксината осигурява потенциална защита


Едно от първите изследвания, проследяващи ефикасността на БЦЖ ваксината срещу новия коронавирус, е експертът по инфекциозни болести в Radboud Universty Medical Center в Нидерландия - Михал Нетеа.

Той и екипът му включват в експеримента си 400 здравни работници, на 200 от които е поставена БЦЖ ваксина. Останалите участници са получили плацебо.

Предстои Михаел Нетеа да стартира и друго проучване – този път за ефикасността на ваксината при хората над 60-годишна възраст.

Към момента подобни проучвания се провеждат в Австралия, САЩ, Германия и други държави.

 

Все още нищо не е категорично доказано


При всички случаи все още е рано да се правят категорични заключения за връзката между БЦЖ ваксината и процентът разпространение на Ковид-19.

„Нито една страна в света не е успяла да контролира заболяването, само защото населението е защитено с БЦЖ“, коментира Отазу.

„Нито една държава не е успяла да наложи контрол над заболяването благодарение единствено на БЦЖ ваксината“, предупреждава Гонзалу Отазу.

Към момента разпространението на заразата се контролира чрез мерки за изолация и тестване.

 

Източник: bloomberg.com

 

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.