×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Учени откриха доказателства за естествената еволюция на вируса


SARS-CoV-2

 

Новият коронавирус SARS-CoV-2, който се появи в град Ухан, Китай, миналата година и предизвика мащабна епидемия, разпространила се в над 70 страни по света, е продукт на естествената еволюция. Това сочат данните, публикувани в списание Nature Medicine на 17 март.

Анализът на публичните данни за генома на SARS-CoV-2 не открива доказателства, че вирусът е създаден в лаборатория или разработен по друг начин.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома за известни коронавирусни щамове, можем категорично да заключим, че SARS-CoV-2 е възникнал чрез естествени процеси", казва Кристиан Андерсен, доктор по имунология и микробиология в  института „Скрипс рисърч” в Калифорния.

 

 Характеристики на SARS-CoV-2


Коронавирусите са голямо семейство вируси, причиняващи заболявания с различни по степен симптоми и протичане. Първата известна тежка болест, причинена от коронавирус, се появи с епидемията от тежък остър респираторен синдром през 2003 г. в Китай. Второто епидемия - Близкоизточния респираторен синдром (MERS) избухна през 2012 г. в Саудитска Арабия.

На 31 декември миналата година китайските власти сигнализираха на Световната здравна организация за огнище на нов щам коронавирус, причиняващ тежко заболяване, който впоследствие получи името SARS-CoV-2.

Малко след началото на епидемията китайски учени секвенираха генома на SARS-CoV-2 и предоставиха данните на изследователи от целия свят.

Екипът на Андерсен, работил в сътрудничество с други изследователски институти използва тези данни с цел изследване произхода и развитието на SARS-CoV-2. Изследването им се съсредоточава върху няколко особености на вируса.

Учените изследват генетичния шаблон на шиповите протеини – структури, намиращи се от външната страна на вируса, чрез които той се закача и прониква в клетките на човека и животните.

Изследователите се фокусират върху някои важни особености на шиповия протеин:

  • рецептор-свързващ домейн (RBD) – куката, чрез която вирусът се захваща за клетките на гостоприемника

  • място на разцепване, което позволява на вируса да проникне в клетките на гостоприемника


 

Доказателства за естествената еволюция на вируса


Способността на RBD да атакува клетките е резултат от неговата естествена еволюция, категорични за учените.

Те откриват, че куката, с която вирусът се захваща за клетките на гостоприемника атакува ACE2 рецептора, намиращ се от външната страна на човешките клетки, който участва в регулиране на кръвното налягане.

Ефективността на шиповия протеин SARS-CoV-2 да се прикрепя към човешките клетки е изключително висока, което означава, че вирусът не е продукт на генно инженерство, категорични са учените.

Доказателствата за естествената еволюция на вируса са подкрепени от наличните данни за цялостната молекулна структура на SARS-CoV-2.

За проектирането на нов коронавирус с патогенно действие ще бъде нужен вирус, за който вече е ясно, че предизвиква заболяване. Според учените обаче, SARS-CoV-2 има молекулна структура, съществено различна от молекулните структури на други, вече познати коронавируси. Освен това, според тях тя прилича на молекулната структура на сходни вируси, открити в прилепите и панголините.

Според доктор Джоузи Голдинг от британската организация за здравни проучвания Wellcome Trust, откритията на Андерсен са изключително важни с оглед на неверните слухове за произхода на вируса и болестта, която причинява - COVID-19.

„Откритието, че вирусът е продукт на естествената еволюция слага край на всякакви спекулации за умишлено генно инженерство“ – обяви д-р Голдинг.

 

Източник: medicalxpress.com

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.