×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Д-р Антоанета Атанасова, акушер-гинеколог, отговаря на въпросите на “Ревита”

Какво представлява менопаузата?

Менопаузата е липса на менструация за период от поне 12 месеца. Има два вида менопауза – ранна и физиологична. За ранна менопауза може да се говори, когато тя се прояви преди 44-годишна възраст на жената. Обикновено тези промени засягат дамите от 45 до 55 години. Менопаузата може да е физиологична – т.е да настъпи, защото това е естественият цикъл на женския организъм, но и поради редица други причини. Например ранната менопауза се проявява след някои операции като е отстранена матката, след химио- или лъче-терапия при лечение на рак, при синдром на изтощените яйчници, когато те не отделят достатъчно хормони...


Какви са симптомите на менопаузата?

Обикновено жената започва да се оплаква от горещи вълни, нощно изпотяване, общо безпокойство, депресия, плачливост, проблеми със съня. Има разбира се, и редица физиологични проблеми. В този период намалява костната плътност, еластичността на лицето на кожата вече не е както преди години. Това е причина да се образуват повече бръчки, има силно изразена сухота на влагалището, жената се чувства дискомфортно и това пречи на половите й контакти, често уринира. Добре е дамите да знаят, че в този период сериозно се увеличава и рискът от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт, тъй като хормоните, които доскоро са предпазвали сърцето вече ги няма. Остеопорозата също не е за подценяване. За щастие тя не се развива при всички.


Кога жената трябва да потърси лекарска помощ?

Добре е още при първите симптоми – горещите вълни и нощното изпотяване, жената да се консултира с акушер-гинеколог. Той може да я посъветва как да се предпази от влошаване на състоянието и развитие на остеопороза и други сериозни заболявания. От изключително значение е, ако по време на менопаузата пациентката получи кървене от влагалището веднага да се обърне към лекар. Той ще й назначи лечение преди да са възникнали по-опасни проблеми.


Има ли начин да се подтиснат симптомите на менопаузата?

При ранната менопауза може да се приложи хормонално-заместителна терапия под формата на лепенки или таблетки. Те съдържат двата хормона естроген и прогестерон. Важно е обаче терапията да се следи стриктно от лекар, защото има известни рискове. При физиологичната менопауза симптомите могат да се подтиснат с билкови препарати, които съдържат фитоестрогени от растителен произход. Те са много добро средство за справяне с проблеми като горещите вълни или нощното изпотяване.


Може ли да се удължи цикълът на жената?

При хормонално-заместителната терапия с естрогени и прогестерон цикълът се удължава до 5 години. Важно е обаче жената постоянно да прави изследвания при мамолог и цитонамазка. Фитопрепаратите могат да се вземат без ограничения във времето.


Как трябва да се отнасят близките към жена в менопауза?

Някои пациентки са с много тежки оплаквания, но близките им трябва да проявят търпимост и разбиране. Когато жената не се наспи, когато се изпотява непрекъснато, изпада в депресия, уморена е... животът й се струва нетърпим. Ето защо препоръчвам в този период да взема растителни препарати, които са безвредни и могат да облекчат редица от неприятните симптоми.



За намаляване на неприятните симптоми при физиологична менопауза се препоръчват следните натурални добавки:

Черният кохош е тревисто многогодишно растение нативно за Северна Америка. Активните съставки на билката се съдържат в корените на растението. В химическия състав на билката влизат фитоестрогени и прогестиноподобни вещества, които играят важна роля за регулирането на хормоналния дисбаланс.
Черният кохош е известен със способността си да облекчава нощното изпотяване и горещите вълни, предизвикани от недостига на естроген през периода на менопаузата. Билката не се препоръчва при пациенти със заболявания на черния дроб.

Червената детелина е тревисто растение, което се среща в Европа, Централна и Северна Азия. Съдържа изофлавони, които действат по подобен на естрогена начин и подпомагат състояния дължащи се на недостиг на естроген. За лечебна цел се използват цъфтящите надземни части на растението. Освен облекчаване на горещите вълни и нощното изпотяване, суплементирането с червена детелина забавя загубата на костна тъкан, свързана с менопаузата.
Не се препоръчва при жени с рак на гърдата или други хормонално зависими тумори.

За направата на маслото се използват семената на вечерната иглика (Oenothera biennis). Растението е нативно за централна и източна Северна Америка. Носи името си от нощния си цъфтеж - жълтите цветове на игликата се отварят при залез и затварят през деня. Вечерната иглика съдържа есенциални мастни киселини (линолеинова и гама-линоленова киселини), важни за производството на простагландини. Игликата е богата и на витамини Е и В6.Полезна е за намаляването на горещите вълни и забавяне на остеопорозата.

Дивият ям е лоза с плетени стебла и широки сърцевидни листа. За лечебни цели се използват корените на растението. Те съдържат редица биоактивни вещества - стероидни сапонини, алкалоиди, стероли, танини и минерали. Сапонинът диосгенин действа като фитоестроген в организма, т.е. имитира ефекта на женския полов хормон естроген. Дивият ям намалява горещите вълни, нощното изпотяване, смущенията в сърдечния ритъм и инсомнията.

Растението е нативно за Китай, но расте и в студените планински региони на Корея и Япония. Наричана женски женшен, билката е позната в Китайската медицина от хилядолетия. Коренът съдържа етерични масла, фирокомарин, флавоноиди, фитостероли, полизахариди, витамините А,В12 и Е. Женският женшен повлиява благоприятно женското здраве по време на менопауза като подобрява настроението, жизнеността и подпомага хормоналния баланс.

Женшенът се използва от векове за различни заболявания. От всичките му разновидности, корейският женшен се използва за подобряване на симптомите на менопаузата. Корейският женшен съдържа множество активни съставки като алкалоиди, флавоноиди и терпени. Женшенът повишава либидото, настроението и енергията при жени в менопауза. Билката взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта, и някои лекарства за кръвно налягане и холестерол. Приемащите такива медикаменти се нуждаят от предварителна консултация с лекар.

  • Валериана, Лечебна дилянка (Valeriana officinalis)

Многогодишно тревисто растение с вертикално късо коренище. Подземните части са със силна характерна миризма и именно те се използват за лечебна цел. Макар, че точният механизъм на действие на валерианата не е напълно изяснен, тя се използва от векове в народната медицина за успокоение на нервната система. Валериана се употребява успешно за намаляване на горещите вълни и за подобряване на съня при жени в менопауза.

Това растение е нативно за Средиземноморието и Централна Азия. У нас е познато и като дърво на целомъдрието или монашески пипер. Основните вещества, влизащи в състава на Аврамовото дърво са флавоноидите, иридоидните гликозиди и терпеноидите. Етеричното масло от това растение има ефект, подобен на прогестерона. Използва се за намаляване на горещите вълни и тревожността, предизвикани от флуктуацията на хормони през менопаузата.

Ленът е едногодишно тревисто растение. Култивира се главно за неговите семена, които се използват като хранителна добавка. Лененото семе е богато на лигнани, които имат структура и функция подобни на естрогена. Освен, че е отличен източник на омега-3 мастни киселини, то съдържа антиоксиданти, фибри, белтъчини и калий.
Лененото семе се използва за облекчаване на горещите вълни и съхраняване на костната тъкан.

Соята е покритосеменно едногодишно растение от семейство Бобови. Соевите зърна са богати на изофлавони, които притежават структура подобна на хормона естроген. Соята приемана като храна или като хранителна добавка облекчава топлите вълни и изпотяването. Смята се, че именно ежедневното приемане на соя в Япония е причината за липсата на менопаузни симптоми при японките.

Соята съдържа и високо количество калций, който е отговорен за здравето на костите. Само половин чаша от сготвени соеви зърна съдържа 88г калций. Редовното приемане на соя подпомага профилактиката на остеопорозата.

В заключение менопаузата е време на  изпитания. Тялото ни се нуждае от специални грижи и добавки, за да функционира оптимално и за да премине през този период на промени. С подкрепа, внимание и любов към тялото си, всяка жена ще излезе на другия бряг с позитивни промени, преосмисляне и ново чувство на свобода.

Коментари (148)

    • Neli Popova
    • 2015-06-14 20:59:49
    Имам сериозен проблем с изпотяването.В менопауза съм 0т 2013 януари след тотална лапароскопска хистеректомия без аднекси. Потенето е ужасно силно. Базедова в ремисия Фиброаденом на гърда Какво ли не съм изпробвала от фитохормоните и не спира обилното потене . Моля , за мнение и ПОМОЩ
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-18 14:28:22
    Здравейте, Както знаете, хиперхидрозата е трудна за лечение, а при вас причината е хормонална, което утежнява ситуацията. Може да опитате комбинацията Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика с водни процедури и упражнения за укрепване на вегетативната нервна система. д-р Аелита Петрова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-09-25 15:38:49
    Здравейте, Подходяща алтернатива на хормонозаместителната терапия при менопауза е „Менопауза формула” на Natural Factors, Canada. д-р Аелита Петрова
    • Десислава Ласкова
    • 2015-09-18 18:59:39
    Здравейте, Мисля че влизам в менопауза,много съм нервна, всичко ме дразни, казаха ми че е по-добре да взимам билки, Вие какво ще ми препоръчате?
    • Анелия Асенова
    • 2016-01-26 14:37:15
    Здравейте, От около половин година имам признаци на менопауза, имам само една менструация през това време, напълнях с 5 кг, въпреки че спортувам активно, почти постоянна депресия и панически атаки. Вземам масло от вечерна иглика и ремифемин. Моля Ви, дайте ми съвет. Забравих да спомена, че съм на 50 г. и съм физически здрава..
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-27 17:32:15
    Здравейте, Понякога хормоналният дисбаланс в периода на пременопауза отключва заболявания на щитовидната жлеза, които протичат с психични отклонения. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Симптомите на депресия в климакса успешно се овладяват с 5-хидрокситриптофан, дозиран според нуждата, но започвате с 50 мг. Добре е да спазвате диета без сладки и тестени храни и да продължите да спортувате. Не са за пренебрегване ежедневните сутрешни физически упражнения, които стимулират кръвообръщението и ендокринния баланс, и подобряват настроението. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитринка Стоснова
    • 2016-07-31 21:48:12
    Аз съм на почти 45год. и вече нямам цикъл от февруари месец.Образуват ми се нерви и топли вълни през деня.За сега нямам нарушения на нощния ми сън Какво.ще ми препоръчате?
    • MIGLENA
    • 2016-10-12 12:20:33
    ИМАМ СЪЩИТЕ СИМПТОМИ.
    • СИЛВИЯ
    • 2017-01-21 07:08:04
    ЗДРАВЕЙТЕ!НА 46Г ЗАПОЧНА ПРЕМЕНОПАУЗАТА И ОТТОГАВА ИМАМ УЖАСНИ ГОРЕЩИ ВЪЛНИ.СЕГА СЪМ НА 49Г.ВЪЛНИТЕ СА СИЛНИ ,ЗА 24 ЧАСА СА НА 15-20 МИН И ТРЯТ 3 МИН.ПРЕЗ НОЩТА Е КОШМАР,ЗАШОТО НЕ МОГА СПЯ.ПИХ КАКВИ ЛИ НЕ ХАПЧЕТА,НИЩО НЕ МИ ПОМАГА.НАПРАВИХ СИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ХОРМОНИТЕ,КАЗАХА МИ,ЧЕ СА НОРМАЛНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО МИ.НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА ПРАВЯ НИЩО,НЕ МЕ РАДВА НИЩО,УМОРЕНА СЪМ,ЛИПСВА ЖЕЛАНИ Е ЗА СЕКС.ОТЧАЯНА СЪМ.МОЛЯ ВИ,ПОМОГНЕТЕ МИ!БЛАГОДАРЯ
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-25 17:33:10
    Здравейте, За овладяване на това състояние е необходимо да преминете към здравословен начин на живот – здравословно хранене без консерванти, с предимно вегетариански храни, без добавена захар; ежедневни дихателни, физически и релаксиращи упражнения – рейки, йога, чи гун, каланетика, пилатес; приятни, доставящи удоволствие занимания, достатъчно сън и почивка. Хранителни добавки – Менопауза формула, Вечерна иглика масло, Валериана корен или Маточина. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Станислава Неделчева
    • 2017-01-31 15:58:20
    На 51г. съм. Преди малко повече от месец ме оперираха , бяха премахнати яйчниците и матката. От тогава имам чести горещи вълни. Нощем те са придружени с изпотяване, често се будя и после трудно заспивам. Беше ми изписан Феминорм ден и нощ, но не усетих резултат. Бихте ли ме посъветвали кое ще ми е от полза.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-03 16:42:04
    Здравейте, Това е трудно за лечение състояние и не всяка жена се поддава на лечението. Ревита предлага Гроздовиден ресник, с обратна информация за добър ефект. Освен това е добре да вземате Валериана корен или Маточина, Омега – 3 и магнезий. Здравословен начин на живот – хранене, физическа активност – също ще е от полза. Ако решите да опитате с Гроздовиден ресник, трябва да спрете феминорма. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Нели Стойнева Неделкова
    • 2017-03-06 21:27:56
    Здравейте на 50години съм от 2години се чувствам ужасно мисля че съм в пременопауза все още имам цикъл но имам някакво напрежение в цялото тяло и отпадналост направих изследвания на хормони ендокринолога ми изписа тирозол и аз започнах да ги пия но ден и половината след приемането на тирозола се почусттвах по зле от колкото бях не можех да стана нямах сили, очите ми започнаха да ме бодат, гърдите ме болеха силно веднага ги спрях на следващият ден отидох при ендокринолога и му разказах той настояваше да ги пия джипиго ми като видя изследванията на. хормоните каза че са в норма защо е трябвало да ги пия не знам какво да правя дайте ми съвет
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-09 16:47:29
    Здравейте, Потърсете второ мнение при друг, по-компетентен ендокринолог, по възможност в специализирана ендокринологична клиника и/или консултация при гинеколог с ендокринологична специалност. https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&oq=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0&aqs=chrome..69i57.2833133j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 или https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3&* д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Боби Петкова
    • 2017-06-10 07:16:03
    Здравейте ,бих искала да ви попитам мога ли да спра от раз хапчета за менопауза? Пия от 4месеца Фемарел подействаха ми много добре но...много напълнях искам да ги спра но се страхувам от симптомите които пак ще се върнат и тогава пак трябва да ги почна дайте ми съвет как да постъпя !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-13 16:27:22
    Здравейте, Може да опитате да контролирате симптомите на менопаузата с подходяща диета, дневен режим с достатъчно почивка и сън, физически упражнения за стимулиране на ендокринната система и метаболизма, дихателни и релаксиращи упражнения. Подходящи са рейки, йога, чи гун и др. подобни. Подходящи добавки - PGX® Daily Ultra Matrix, Гроздовиден ресник и Масло от Вечерна иглика. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитринка Стоянова
    • 2017-06-16 13:16:48
    Здравейте, от една година и половина нямам цикъл.Имах леки прокървявания за този период три пъти.Сега на 13/06ми дойде нормален цикъл, не толкова обилен , но все пак...Междувременно посетих гинеколог, който ми изписа ХЗТ Фемастон, Синтирал и Магнерот.По принцип съм много против та,и терапия и въпросът ми е Мога ли да я заместя с нещо друго?Имам изпити две хапчета от Фемастона.Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-22 16:49:58
    Здравейте, Може да опитате с Витекс, Масло от Вечерна иглика и Магнерот /или Магнезий комплекс/, но резултатът е индивидуално изразен, според чувствителността на тялото ви към тези продукти. Както знаете, самолечението не винаги е удачно. д-р Аелита Петрова
    • Юлия Митева
    • 2017-06-22 15:05:45
    Аз съм на 64 г и съм в климакс от 14год. Симптоми: депресия плачивост, проблем със съня, уриниране през нощта, , остеопороза, високо кръвно, обилно изпотяване при физическо натоварване(колоездене, разходки). Не съм ходила на гинеколог от повече от 15 гад. Искам да отида, но не зная добър, поне в Бургас няма. В момента към в Пазарджик и ще ми е удобно да отида в Пловдив или София. Не съм изследвали естроген и не съм сигурна кой от 3-те. Имам повишен малко парат хормон, а хормоните за гуша са в норма. Моля дайте ми съвет при кого да отида и как да подобря състоянието си? Карам всеки ден велосипед около 8км, друго движение не правя. Когото добавя 1,5часа бърза разходка кръвното ми се нормализира и безсолно храна и без месо Дори хляб не ям напериоди, заради солта. Съдържанието на Name I Cl са на горната граница. Ниско ниво но Cа имам. Пия от ноември 2016г по 10 капки вит D 2 пъти седмина и В12 също, защото беше около 100. В12 усвояватм1 единица от всяка таблетка. Много от малка причина вдигам кръвно 160/90 или 100. Като ми се покачи В12 се подобрява нервната система. Не понасям химически таблетки за кръвно. Изпробвано към около 12 до 15 вида. Горещата вана сваля за 20 минути кръвното ми, дори са е 180/110. И такова съм имала
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-27 16:27:30
    Здравейте, Добре е да направите консултация с ендокринолог в УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“ http://www.usbale.com/Za_pacienta.htm. Лекарят, в зависимост от резултатите от прегледа, вкл. УЗ, ще определи необходимите изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лили Отравова
    • 2017-07-08 20:45:06
    Здравейте, На 48г съм и от 1г и 8 м нямам цикъл.Пиех Феминорм, но го спрях, защото вълните ми намаляха, но много бързо започна да ми се отпуска кожата на лицето .Ако може да ми дадете някакъв съвет за хранене, спортуване или хомеопатия?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-18 11:03:27
    Здравейте, Здравословно хранене без консерванти, ограничаване на въглехидратите и мазнините с животински произход, хранене 5 пъти на ден малки порции, йога, чи гун, рейки или обикновена физзарядка за стимулиране на метаболизма. Масажи на лицето с Кокосово масло. BioCell CollagenTM /Биосел колаген/. Всички тези неща може да намерите в интернет - Потърсете, със сигурност ще намерите нещо подходящо за Вас. https://revita.bg/28502/zdrave-i-krasota/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7/ https://www.youtube.com/watch?v=BRD9pJAu7Vo; https://www.youtube.com/watch?v=9_-jMGvdSuU; https://www.youtube.com/watch?v=BUY8FM0o52c; https://www.youtube.com/watch?v=MCtTiIPnGSA ,,,,,,,,,,,,,,,,, д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Соня
    • 2017-09-03 14:46:52
    Здравейте, от2 години съм Оперирана, миомен възел, яйчниците са запазени, какви таблетки ще препоръчате за обилно потене? Пих Феминор дуо 3 месеца, но напълнях много от тях.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-07 16:37:37
    Здравейте, Може да опитате с Масло от Вечерна иглика и диета. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Иванка
    • 2017-11-01 12:32:03
    Здравейте на 43години със Ходжкин съм,проблеми те с менструацията ми започнаха след раждането на втория ми син (10години) закъсняваше или идваше на другия месец повече от 27дена, сега от 2016-2017година започва да не ми идва с месеци, миналата година само един път усетих вълни, след това много ме боляха яйчниците пих 6месеца каквото ми изписани гинеколога и поне болките престанаха, сега тая година март месец ми дойде 2пъти и сега октомври, не смея да пия какво да е защото да не ми се лепи нещо лимфата, може и нещо да съм пропуснала.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-11-03 16:47:34
    Здравейте, Подходяща е Червена детелина – пречиства кръвта и лимфната течност, подпомага функцията на яйчниците, успокоява симптомите на менопаузата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Б. Иванова
    • 2017-11-13 12:53:53
    На 41 години съм. С ендометриоза. В момента имам и миомни възли. От единия яйчник почти нищо не е останало след операция. От пролетта цикълът ми закъснява и при прегледи се оказва, че образувам функционални кисти – пиех Дуфастон. Предпоследен цикъл – 26.08.2017 – много оскъден, по-скоро като кафяво течение. Преглед на гинеколог 05.09.2017 – ще липсва овулация / няма доминантен фуликул. Последен цикъл – 10.10.2017 – отново много оскъден, по-скоро като течение. Изследвания направени на 13.10.2017: TSH S 2.75 µIU/ml 0,27 - 4,2 ECLIA LH S 40.77 IU/L 2,40 - 12,60 ECLIA FSH S 70.52 IU/L 3,5 - 12,5 ECLIA Prolactin S 185.4 µIU/ml 101,76 - 487,60 ECLIA Estradiol S 5 pg/ml 12,5 - 166 ECLIA Anti-Mullerian Hormone S 0.025 ng/ml 0,097 - 2,96 ECLIA * След прегледа с гинеколог - всичко говори за менопауза и да направя изследвания след 2-3 цикъла. Тъй като се чувствам добре не ми предписаха никакви хапчета. Тъй като ми се иска още 1 дете какви добавки бих могла да пия? Самопредписах си Витекс, пия го от 2 седмици и се чувствам добре. Мога ли да включа и други добавки, които биха спомогнали забременяването или да продължавам с Витекс? Мога ли да пия и витамин Д? P.S. с еднометриоза съм и тромбофилия.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-11-23 17:25:07
    Здравейте, Витекс и витамин Д са добри за здравето на половите органи, но за съжаление хранителни добавки и самолечение, при това състояние на яйчниците, трудно ще помогнат за забременяване. Необходима Ви е консултация с АГ специалист по репродуктивно здраве и евентуално лечение с медикаменти. Алтернативния подход също изисква лечение от лекар-специалист в алтернативната медицина, който да наблюдава процеса на лечение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Искра П.
    • 2017-11-28 15:05:47
    Здравейте! На 40 години съм и отскоро имам проблеми с изпотяването. Случва се вечер (непосредствено след гореща вълна, траеща 2-3 минути) и през нощта. Също така, от време на време, се случва да изпусна няколко капки урина през нощта, без да се събудя, за да отида в тоалетната. Не съм нервна, нямам променливи настроения, избухливост и т.н. Позитивен човек съм и се старая всички около мен да са такива. ПП: Преди 7 години ме оперираха от рак на шийката на матката, не съм подлагана на химио и лъчетерапии, нямам премахнати органи. Какво ще ми препоръчате? Принципно редпочитам билки...
    • Бисерка
    • 2018-03-01 21:39:41
    Здравейте, 2009-2010 г. ми направиха хистеректомия, оставиха ми яйчниците. " Меносан" на индийската фирма Хималая е добавката, която взимам от години. Успешно се бори с топлите вълни и др. През целия период сънят ми е добър нямам топли вълни вечер. Взимам допълнително магнезий, витамини,Омега -3 и др. Проблема ми е, че преди този период съм с диагноза ПР, което отшумя почти напълно. Сега през периода на менопауза чувствам леки паники - замайване, световъртеж, главоболие,страхове. Като че ли нещо ми става в главата това ми е много мъчително, защото чувствам, че е на психична основа. Това, което сте препоръчали по-горе: ендокринолог и 5- хидроситриптофан би ли помогнало. Нямам наблюдаващ лекар след операцията толкова години.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-08 16:20:07
    Здравейте, Както знаете, хормоналните промени по време на менопауза може да предизвикат психични отклонения. Възможно е 5-ХТ да ви помогне. Добре е а се консултирате и с ендокринолог. Здравейте, Както знаете, хормоналните промени по време на менопауза може да предизвикат психични отклонения. Възможно е 5-ХТ да ви помогне. Добре е а се консултирате и с ендокринолог.
    • Вера Борисова
    • 2018-10-03 14:13:23
    Здравейте,мога ли да приемам чай от червена детелина и прим ойл заедно.В климакс съм и не се чувствам добре.
    • Павлина
    • 2020-04-05 10:17:30
    Здравейте, на 48год съм в менопауза от 5год. Напоследък страдам от обилно изпотяване както през деня, така и през нощта което е кошмарно, преоблипам се по 4-5 пъти! Взимала съм много лекарства за климакса, но резултати няма. Пия и чай от червена детелина, също не ми помага! Какво бихте могли да ми предложите да се справя с изпотяването!? Благодаря Ви, предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-04-06 15:41:42
    Здравейте, Подходящо е да приемате Витекс и Масло от Вечерна иглика, 1000 мг, 2 по 1. Вечер – Магнезий комплекс 2 капс. и 5-хидрокситриптофан 100 мг. Витекс регулира половите хормони без да е хормоноподобен, а Вечерна иглика е източник на незаменими мастни киселини като градивни елементи за синтезирането на хормоните. Приети вечер, магнизият и 5-ХТ успокояват нервната система и облекчават нощното изпотяване. Може да приемате и продукт, съдържащ силимарин – екстракт от бял трън, в подкрепа на функцията на черния дроб, тъй като в него се извършва обмяната на хормоните, а естрогенната доминантност се счита за една от причините за нощното потене. Храненето също е важно. Не е достатъчно да не се прекалява, добре е да се храните с продукти, които така ще повлияят на обмяната на веществата, че оплакванията ви да намалеят и изчезнат, в най-добрия случай. Ежедневните физически упражнения за стимулиране на кръвообръщението и метаболизма също са от полза. Етеричните масла от салвия, лайка, мента, индрише и мащерка имат балансиращо хормоните действие. Може да се прилагат външно - 3 капки, разтворени в базово масло - кокосово, жожоба, бадемово или др., за да се намали силата и чувствителността към етеричното масло. Втрива се на стъпалата или шията, като преди това се прави тест за алергична чувствителност на кожата на предмишницата. д-р Аелита Петрова
    • Валя
    • 2020-04-06 19:58:50
    Здравейте на 55 съм.Срам ме е да го кажа,но до сега не съм приемала нищо,въпреки,че минах през ада.Ще попитате защо? Ами защото не вярвах на Нищо и никой.Бях чувала за страничните ефекти.Но се чувствам зле,безполезна,без настроение и фалшива усмивка.Мечтая да намеря билки за моя проблем Може ли помощ
    • Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • 2020-04-09 10:42:14
    Здравейте, Валя! За да Ви помогнем в избора на подходящ продукт за Вас, е добре да споделите какъв точно проблем или съвкупност от проблеми имате – директно свързани с менопаузата като горещи вълни, нощни изпотявания, сърцебиене и т.н., или са психоемоционални смущения като депресивни епизоди, чувство за малоценност и рязка смяна на настроенията? В редица случаи нещата са свързани и са породени от хормоналния дисбаланс в хода на менопаузата и ранната пост-менопауза; в други случаи може да е засегната регулацията на висшата нервна дейност и да се касае за дефицит на допамин или серотонин в ЦНС – тогава се налага консултация със специалист – психотерапевт или психиатър, за да се обсъдят възможности за лекарствена или друга терапия. Страничните ефекти на лекарствата не са толкова опасни, ако се следи внимателно за появата им и се докладва на лекаря за промяна в дозите или лекарствата; освен това те невинаги се проявяват и могат да се контролират. Сред билковите продукти, които биха могли да Ви помогнат при менопауза с емоционални смущения, може да посочим следните: 1. ФемКалм (Femme Calm Menopause Formula) – съдържа витекс, китайска ангелика, черен кохош, гама-оризанол и хесперидин. Облекчава симптоматиката на менопаузата и оказва общоуспокоително действие на нервната система – понижава топлите вълни, нощните изпотявания, честите смени в настроенията и подобрява съня. Понася се отлично и много рядко дава странични реакции. Дневна доза -3 х 1 капсули, за 3 или повече месеца; 2. Мака за жени капс. х 60 Webber Naturals – този продукт е по-скоро тонизиращ, повишава работоспособността, издръжливостта на стрес и покачва либидото, като облекчава и повечето симптоми на менопаузата. Особено подходящ при потиснато настроение, намалено сексуално желание или склонност към самоизолация и несподеляне. Може да помогне и при ендометриоза с кървене и понижен хемоглобин. 3. Menovantage PE™ - балансира хормоните в менопауза в прехода към постменопаузата. Особено подходящ е при менопауза, протичаща с болка и възпаление от областта на малкия таз и на ставите. Може да помогне при високо кръвно налягане и сърцебиене, предизвикано от хормоналния дисбаланс. 4. MenoSense на Preferred Nutrition – аналогичен на ФемКалм, с малко по-добра цена. 5. Стандартизирани соеви изофлавони (40% изофлавони) на Nature’s Way – класическият фитоестроген, на който са посветени може би най-много клинични проучвания с високо качество върху менопаузата. Може да се комбинира с всеки един от горните продукти. Може да приемате всеки един от 1-4, като го съчетаете с 5. От първите 4 изберете само един продукт. Добро тонизиращо средство към тях са мултивитамините Алайв за жени 50+ - желираните таблетки. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • таня неделчева
    • 2020-02-02 00:14:11
    здравейте---в критическата съм и имам сърбежи по тялото---какво ще ми препоръчате да пия -----бяха ми изписали ремифемин но няма ефект
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-02-03 17:00:06
    Здравейте, Ако не се дължат на кожно заболяване – екзема и т.н. /дерматолог/, сърбежите в климакс може да се дължат на претоварване на черния дроб с продукти от обмяната на естрогените, други хормони и вещества от обмяната на веществата. В такива случаи, повишените до токсично ниво метаболити, може да се отделят/изхвърлят и през кожата, което причинява сърбеж. Добре е да вземате душ всяка сутрин /за отмиване на изхвърленото през нощта от порите/ и да се обливате с разтвор на сода бикарбонат. От хранителните добавки са подходящи Хлорофреш, Хлорела, Детокс програмите, продуктите с бял трън – тисилин и др. Вечер преди зспиване – 5-хидрокситриптофан от 100 мг и Магнезий. Диета без животински продукти /съдържат много хормони, които ще усилят сърбежа/, без консерванти. д-р Аелита Петрова
    • Светла
    • 2020-02-22 12:22:28
    Здравейте,аз сьм на 44год..За сега нямам симптоми.Мога ли да вземам нещо превантивно,с цел да удьлжавам цикьла си.Благодаря ви предварително.
    • Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
    • 2020-02-27 11:45:52
    Здравейте, Светла! Вероятно под „удължаване“ имате предвид да имате месечен цикъл до максимално висока възраст, или продължителността на цикъла всеки месец да бъде по-голяма? А може би и двете? Правени ли са Ви изследвания за нивата на естрогени и прогестерон? В какви стойности се движат? Като общо правило, няма точно определена продължителност на месечния цикъл, която да се приема за норма у всички жени – това, което се повтаря регулярно при Вас и не създава проблеми, може да се приеме за нормално. С постепенното приближаване на менопаузата, а понякога и по-рано, често се наблюдава скъсяване на продължителността на цикъла, съчетано със засилено кървене, или парадоксално – без почти никакво такова. Това може да се дължи на смущения в продукцията на естроген, или по-често – на естрогенова доминантност, породена от нарушен баланс между метаболитите на естрогена – „добрият“ 2-хидроксиестрон и „лошият“ 16-хидроксиестрон. Докато първият регулира нормалните репродуктивни и структурни функции, излишъкът на втория може да предизвика анатомични и патофизиологични промени в половите и млечните жлези и свързаните с тях тъкани – фиброаденоми, овариални и маточни фиброиди (кисти), ендометриоза и дори злокачествени заболявания. Нивата на прогестерона могат също да бъдат променени, най-често – понижени, с което се свързва и възрастово-обусловената недостатъчност на жълтото тяло и намаляването на отделянето на яйцеклетки с репродуктивен потенциал. Във връзка с казаното, някои диетични добавки са в състояние да задържат хормоналния баланс в норма максимално продължително време и да спомогнат за резултата, който търсите. Единият механизъм, по който една част от тях действат, е чрез ефекта им на фитоестрогени – свързват се за естрогеновите рецептори (но не на същите места за залавяне към тях, където се залавя самият естроген – нарича се алостерично свързване) и оказват умерен естрогенов ефект върху месечния цикъл, без да дават страничните реакции на естрогена – топли вълни, изпотяване, сърцебиене, промени в настроението, безсъние, спазми и т.н. Фитоестрогенови продукти са соевите изофлавони, детелината, аврамовото дърво (витекс), гроздовидният ресник (цимицифуга и) др. Другият механизъм, по който действат индоловите производни на кръстоцветните зеленчуци (броколи, репи, карфиол), е свързан с пренасочване на естрогеновия метаболизъм предимно към 2-ОН-естрона и по-малко – към 16-ОН-естрона. Ако нямате никакви симптоми и ако нямате фамилна история за естроген-свързани гинекологични заболявания, фитоестрогените или индоловите ще бъдат достатъчна основа за профилактика на нарушенията в цикъла, като някои добри продукти включват в състава си също витамини, минерали или антиоксиданти. Ето някои от тях: 1. Витекс 80 мг стандартизиран екстракт (Natural Factors) – вероятно най-добре изученото „нормализиращо цикъла” лечебно растение. Помага при нередовен цикъл, предменструален синдром, акне (не само при тийнейджърите). Може да забави настъпването на менопаузата и спирането на месечните цикли. Силно препоръчително като основен профилактикум. 2. Her Energy Ultimate Formula (Bioclinic Naturals) – Ако е налице нарушение в месечния цикъл, свързано с обща отпадналост и повишено съдържание на мазнини в организма. Съдържа свещен босилек, индол-3-карбинол и калциев D-глюкарат като регулатори на хормоналния баланс, куркума и екстракт от черен пипер за засилване на мастната обмяна и антиоксидантен комплекс от кверцетин/цитрусови флавоноиди за справяне с оксидативния стрес на тъканите. Може да повлияе на продължителността на цикъла и на неговата равномерност. 3. Естро Факторс – аналогичен продукт на Natural Factors, близък по състав с горния. Сега е с добра промоционална цена. 4. Мака за жени капс. (Webber Naturals) – подобрява кислородната консумация и енергийния метаболизъм на яйчниците и другите репродуктивни органи. Засилва обмяната и кръвообращението и може да „съживи” яйчниковата продукция и хормоналната активност, което се отразява на физическата издръжливост и на либидото. Съчетава се отлично с витекс. 5. PMS Formula капсули (Natural Factors) – ако състояниет остане симптоматично – с безпокойство, болка в гърдите, умора и отпадналост. Невинаги е наличен, но си заслужава в тези случаи. Съдържа и витекс, затова няма нужда той да се взема допълнително. Може да приемате 1 + 4, а също 2 или 3 като самостоятелен продукт, но заедно с витекс ефектите им са по-добри. Поздрави, Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
    • Ganka
    • 2020-04-18 12:11:06
    Здравейте. Казвам се Ганка Маркова и съм на 54 години. Повече от 20 години имах проблеми с щитовидната жлеза, лекувах се, пих различни хапчета, много болести преминава през мен. Взех решение през 2007 год. и отидох в София- Клиника по ендокринология. Д-р Пунчев ми предписа да пия една седмица йоден разтвор , който се правеше в аптеките и след това се подложих на операцията. Премахната е цялата, като са останали само милиметри от двете ми страни, сега ми остана само лявата страна с 0.1 млн....с хапчета Левоторексин 125//150 мгм. до края на живота си, следя нивото си всеки 3/6 месеца. Въпросът ми е: Всеки месец преди и по време на мензис имам мигрена, неописуемо силна болка в лявата страна на главата ми, световъртеж, трябва да съм в леглото защото краката ми ги чувствам много тежки, през тези 3/4 дни аз не съм пълноценна да работя. Предписват ми се различни хапчета, но не работят явно за мен. Последно сега ми предписаха тези Stemetil . Напълнявам много лесно, вегетарианка съм, внимавам с какво се храня - но няма успех. Опитах на Фитнес, но сърцето ми започна да бие много силно.... Отчаяна съм, не знам какво да правя,как да постъпя и какво да очаквам в бъдеще... Страхувам се много когато съм в критическа,аз сега имам чувството че ще се побъркам,а какво ще е тогава?.... Моля ви ако може, дайте ми съвет, какво да направя и как да постъпя! Благодаря за отделеното Ви време!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-04-21 16:00:59
    Здравейте, Да се възстанови хормоналния баланс и да се нормализира теглото при хипофункция на щитовидната жлеза, дори при лабораторни данни за компенсирана функция, е изключително трудно до невъзможно при самолечение, тъй като се изисква прилагането на комплекс от методи и мерки. Организирането на лечебната програма и ежедневното й прилагане „до живот“, изискват всеотдайност и дисциплина, често не по силите на болния, който поради заболяването си е склонен към апатия и отчаяние. Ето защо се препоръчва в началото да се обърнете към специалист – лекар диетолог, натуропат, специалист по холистична медицина, аюрведична медицина и т.н., подходящи за лечение на хроничните заболявания. Ако мислите, че имате достатъчно сили и възможности да се справите сама, е необходимо да спазвате правилата на здравословното хранене, като се съобразите с ограниченията, които се налагат от хормоналния дисбаланс и наднорменото тегло. Най-общо – да се избягват всички пакетирани и бутилирани храни, храни с консерванти, храни със захар, бяло брашно, солени, мазни, пържени и т.н. храни. Да се храните бавно и продължително, няколко пъти дневно, в зависимост от чувството за глад 3-4-5 пъти, в определени часове и последно за деня около 18,00 часа. Да правите всеки ден физически упражнения за стимулиране на обмяната на веществата, упражнения за релаксация и мисловни упражнения за активиране на вродените механизми за самоизцеление. Спорт, танци, туризъм – също е добре да се включат в лечебната програма. Подходящи са рейки, йога, чи-гун, каланетика – с учител в началото. Подходящи хранителни добавкиДив ям, Хром и Алфа бетик мултивитамини. Упражненията за релаксация и мисловните упражнения постепенно ще пренастроят ума ви от склонност към отчаяние, страх и самосъжаление към самолечение и изцеление. Ще стане възможно да спрете медикаментите. Успех. Мигрената най-вероятно се дължи на хормоналния дисбаланс и при нормализирането му в резултат на здравословния начин на живот, тя постепенно ще отзвучи. д-р Аелита Петрова
    • Юсина
    • 2020-04-25 13:18:31
    Здравейте, на 58 г. съм, от 8 тодини съм в менопауза. От няколко дни получих жълтеникаво течение, с леко парене и сърбеж. Предвид обстоятелствата с пандемията, не мога и не искам да отида на лекар. Моля, ако може помогнете !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-04-28 09:20:38
    Здравейте, Възможен е възпалителен процес - бактериална вагиноза или ППБ /полово прадавана болест- гонорея, хламидия, трихомониаза, гъбична инфекция/. При първа възможност е необходимо да се направи АГ консултация и микробиологично изследване на вагинален секрет с антибиограма. Може да облекчите оплакванията с промивки със смрадлика. Компрес с Алое вера гел и/или Кокосово масло. Клотримазол крем интравагинално. Вътрешно – Масло от Риган и Мултипробиотик за жени. Природните антибиотици – Алое Вера, Масло от Риган, Чесън, Ехинацея и др. имат силно изразени антибактериални и антимикотични свойства, облекчават симптомите на парене и сърбеж и подпомагат лечението. д-р Аелита Петрова
    • Милена
    • 2020-05-12 10:38:50
    Здравейте! От 8 год.съм в менопауза,пробвах какво ли не,но без полза. Проблема ми е обилното изпотяване особено през лятото,само да изляза навън и съм потна.Също така когато ми стане много топло ме сърбят ръцете и краката,независимо дали съм в банята или навън. Имам иглавоболие и често съм тъжна.Моля за вашето мнение и помощ.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-13 16:32:09
    Здравейте, Преди да дам препоръка е добре да знам какво точно сте приемала. Както знаете, симптомите на менопауза се дължат на хормонален дисбаланс, който повлиява обмяната на веществата, вегетативната и централна нервна система. Постигането на баланс в ендокринната система /хормоните/, е бавен и труден процес и изисква промяна в начина на живот и хранене. Подходящ за подобряване на настроението и метаболизма е 5-хидрокситриптофан, вещество, което е предшественик на серотонина, т.н. „хормон на щастието“ – успокоява нервната система, подобрява настроението, влияе благоприятно на метаболизма. Добре е да го приемате вечер по 100 мг заедно с 2 капс. Магнезий комплекс, а сутрин 50 мг. Не се приема с антидепресанти. Гроздовиден ресник за контрол на горещите вълни и изпотяването. Силифос фитозоми® за защита на чернодробните клетки и възстановяване функцията на черния дроб. Както знаете, естрогените, които по време на менопауза са твърде увеличени, се метаболизират в черния дроб, което наред с неподходящото хранене значително обременяват работатаму по детоксикация на тялото. Добре е 3-4 пъти в годината, поне по 1-2 седмици да сте на разтоварващ режим в храненето. Подходящи са и детокс програмите – 2 седмична Тисилин клийнс програма. д-р Аелита Петрова
    • Persiyana
    • 2020-05-14 16:56:44
    Zdraveite as sun na 25 godini i mi saoshtixa che ima veroqtnost da sum v menopauza
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-19 10:31:41
    Здравейте, Вероятно са изследвани половите хормони и е направено УЗ изследване на яйчниците, които дават информация за преждевременно настъпваща менопауза. Тъй като 25 години е твърде малка възраст за подобно състояние, е необходимо да потърсите второ мнение в специализирана университетска АГ клиника. Ако предполагаемата диагноза се потвърди, ще се направят изследвания, които да установят причината и след това ще може да разговаряме за подходящото природосъобразно лечение. Възможно е аменореята/липса на цикъл/, в която сте сега, да се дължи на стрес, неправилно хранене, преумора или друго заболяване. До уточняване на диагнозата може да приемате Ашваганда – оказва благотворно въздействие на ендокринната система, в това число яйчниците и половите хормони, като подпомага нормализирането на цикъла. Приема се 3 месеца, след което се прави почивка от 1-2 месеца и се повтаря при нужда. Здравословното хранене и физическа активност, достатъчно почивка и сън, доказано имат ефект за поддържане на нормален цикъл. д-р Аелита Петрова
    • Мария Иванова
    • 2020-05-15 09:24:05
    Здравйте,казвам се Мария Иванова.оперирана съм от рак на ячбиците.Всичко ми е извадено.Менопаузата ме мъчи страшно.Тоса вълни топли студени.Кръвното постояно ме мъчи нагоре надола.От това най много ме е страх.Пиех Фемарел но не се чуствам добре от тях.В момента пребивавам в Англия и немога да посещавам гинеколог редовно.Тук намерих хапчета Менопасе от тях вълните намаляха но кръвното скача.Напълнях драстично.Работата не ми позеолява много движение. Дайте ми съвет как да се справя,с билки гимнастика незнам .
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-19 10:41:00
    Здравейте, За облекчаване на неприятните усещания от топли и студени вълни се прилага Гроздовиден ресник – богат на биоактивни вещества, които допринасят за неутрализиране на неприятните симптоми на менопаузата. Вечер може да приемате Магнезий комплекс – 2 капс. + 5-хидрокситриптофан 100 мг за успокояване на нервната система, спокоен сън и контрол на апетита. В помощ на нискокалорийната диета /без нея не може/, се приема и Хром – подобрява чувствителността на клетките към инсулина, необходим за правилния въглехидратен метаболизъм. Необходимо е сутрин да правите около 1 час физически упражнения за стимулиране на метаболизма. А вечер – релаксиращи упражнения за отпускане на напрежението и спокойна нервна система, необходимо условие за стабилен метаболизъм и кръвообръщение, съответно – за нормално телесно тегло. Ходене пеша – винаги когато е възможно. Топла вода. Алкални храни – зеленчуци. Почти безсолно, без захар, без храни с бяло брашно. Пълнозърнести храни, не сладки, не солени, не мазни. Растителни масла. По възможност Кокосово масло – за готвене и на гладно по 1 лъжица – контролира апетита, подобрява метаболизма. Женско биле /Ликорис/ - повлиява въглехидратната обмяна и усилията за нормализиране на теглото, както и оплакванията от „вълните“. д-р Аелита Петрова
    • Ангелина Генова
    • 2020-12-17 19:55:34
    Здравейте, искам да попитам на 52години съм и предния месец за първи път не ми дойде цикъла започнаха така наречените топли и по рядко студени вълни това ме изнервя много,сънят ми е неспокоен,настроението ми се променя.. , живея в Гърция и тук не обръщат внимание на това!Моля за съвет, какво мога да пия, някакви билки, някакви лекарства на билкова основа?Благодаря ви предварително!
    • Мартин Дамянов
    • 2020-12-23 16:05:44
    Здравейте, За съжаление перименопаузта и менопаузата са деликатни етапи в живота на една жена.Поздравявам Ви, че правилно сте се насочили към терапия на билкова основа. Бих Ви препоръчала да започнете прием на гроздовиден ресник, който ще облекчи оплакванията от студените вълни, промените в настроението; може да комбинирате с Магнезий комплекс и 5 хидрокситриптофан, които допълнително ще повлияят на безсънието. д-р Шефкетова
    • нина кръстева
    • 2020-05-16 05:28:37
    Здравейте , На 42 год. съм и от 2 год нямам месечен цикъл след раждане/ин витро/. За този период напълнях с 5 кг/в областта на корема и кръста/, които не мога да сваля дори да не се храня, проблеми със паметта и концентрацията, нарушен говора, вагинална сухота и сърбеж, акне по лицето, суха коса, и изпотяване обилно. направени изследвания при гинеколог и ендокринолог. tat 0.61 mat 0.12 ft4 0.750 tsh 0.479 ft3 2.110 LH0.99 FSH 5.14 ПРОЛАКТИН 8.34 АТСН 36 КОРТИЗОЛ 19.16 ЕСТРАДИОЛ 29 АНТИМЮЛЕРОВ ХОРМОН 2.12 ТЕСТОСТЕРОН 0.58 INHIBIN B 33.8 Провеждано лечение с противозачатъчни хапчета с тях имаше цикъл но след като ги спрях няма. след проведен преглед при гинеколог не се установиха кисти на яйчниците но има много тънка лигавица , което означава че цикъл по естествен начин няма да има. Гинеголога препоръчва хормонозаместваща терапия но след преглед при мамограф. при посещение при дерматолог ми препоръча да се консултирам за друга терапия на билкова основа . моля за Вашето съдействие и съвет
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-19 14:01:05
    Здравейте, При подобни състояния се препоръчват Витекс и Масло от Вечерна иглика. Витекс е билка, която не съдържа хормони и не е противопоказана при хормонозависими заболявания на половите органи /кисти и др./. Възстановява хормоналния баланс, съотв. цикъла като ефектът и е върху ендокринните жлези в мозъка /хипоталамус-хипофиза/, контролиращи функцията на половите и другите ендокринни жлези в тялото. Маслото от Вечерна иглика съдържа омега-6 ненаситени мастни киселини, които имат отношение към регулацията на месечния цикъл. При добра поносимост, след 3 месеца е необходима АГ консултация и контролно изследване. При обнадеждаващи резултати, приемът продължава след почивка от 1-2 седмици. Но най-добре е да направите лична консултация при лекар – фитотерапевт, натуропат, специалист по аюрведична медицина или холистична терапия. Така ще ви бъде изготвена индивидуална програма за хранене, хранителни добавки и упражнения, подходящи за вашето състояние. д-р Аелита Петрова
    • Дари
    • 2021-03-11 23:57:42
    Здравейте, На 50 години съм и от почти година съм в менопауза,горещите вълни,бързата умора,неспокойство и безсъзнание са налице и се опитвам да се справям като пия вечерна иглика,див ям,водораслите на Аквасорс,но най-притеснителното е,че качвам много килограми почти по 2 кг.на месец въпреки акривно движение и ограничение на храна чувствам се надута,дискомфортна и ограничения на движенията ми,не спирам да качвам килограми-ще Ви бъда много благодарна ако ми предложите изход от този проблем. Благодаря Ви
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-28 16:14:31
    Здравейте, Необходима е консултация с ендокринолог за изследване състоянието на щитовидната жлеза, половите жлези и въглехидратния механизъм. След което, едновременно с лечението, да се приложи индивидуална диета, подходящи според диетолога хранителни добавки и физически упражнения.
    • Persiyana
    • 2020-05-21 19:59:12
    Zdraveite kakto vi kazax as sum na 25 imi kazaxa Che sum v menopauza no as ot dve godini sum semeina i s moqt saprug si iskame bebe, moje li da mi dadete nqkoi tel. nomer blagodarq
    • Persiyana
    • 2020-05-21 20:57:13
    Zdraveite otnovo kakto vi kazax as sun na 25 imax pukashta kista na leviq aishnik, na 14.05.20 mi kazaxa che ima veroqtnost da sum v menopauza no as ot dve godini sum semeina i s moq saprug si iskame bebe, ina 14.05.20 otnovo mi napravixa citonamaska shtot doktorkata ne e sigorna za diagnozata koqto mi kaza. Ako mojete da mi dadute nqkoi tel da vi zvuna shtot as sum v germania mn vi blagodarq.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-27 09:50:48
    Здравейте, За съжаление нямам възможност за консултации по телефона. Ако ви е възможно, опишете подробно състоянието си и резултатите от изследвания, мненията на специалисти и каква помощ очаквате от нас – препоръки за хранене и начин на живот, хранителни добавки, упражнения и т.н. усилия, които сте готова да направите. д-р Аелита Петрова
    • Симеонова
    • 2020-06-01 15:03:57
    Здравейте, на 40 години съм и от известно време не се чувствам добре. Цикълът ми се промени, предните четири-пет месеца беше обилно кръвоточението и малко по продължително от обичайното, имам зацапване, което дори преминава в кафеникаво течение между двата цикъла, последния цикъл беше оскъден, при това със закъснение от около 10 дни, което не е нормално за мен. Изключително изморена съм, дори и без причина. Имах обилно изпотяване но само веднъж през нощта. Сънят ми се увеличи, мога да спя двойно повече от обикновеното до сега. Усещам леко сърцебиене, замаяност, напрежение, подтиснатост, никакво сексуално желание, сухота във влагалището. Усещам се подута, но в килограмите няма промяна, горещи вълни нямам, но сякаш нещо изригва в гърба ми и се събира голямо напрежение във врата ми, чак косата ми ме задушава. Резултат от цитонамазка : метапластични клетки, слуз, умерено левкоцити. Моля за мнение! Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-03 09:14:14
    Здравейте, Необходимо е изследване на половите хормони и консултация с гинеколог /УЗ/, за потвърждаване на пременопауза с настъпване на ранна менопауза или да се потърси друга причина за оплакванията ви, като се направят допълнителни изследвания и консултации, напр. с ендокринолог относно проблем с щитовидната жлеза. Ако е направено и диагнозата е хормонален дисбаланс, подходящите в такива случаи билкови продукти с хормоноподобен ефект не се препоръчват във вашия случай, поради наличието на метапластични клетки в цитонамазката. Макар да се счита за доброкачествено, това състояние носи известен риск и е добре да отбягвате подобни продукти /с хормоноподобен ефект/. Специалисти фитотерапевти препоръчват Витекс, тъй като тази билка има различен механизъм на действие и не съдържа хормоноподобни вещества. Но най-добре е да направите лична консултация с лекар-фитотерапевт или специалист по диетология, натуропатия, хомеопатия, холистична медицина, аюрведична медицина. Лекар, който да се запознае с цялостното ви състояние и всички изследвания, да направи други, ако е необходимо и да ви изготви индивидуална програма за лечение. д-р Аелита Петрова
    • П. Пенчева
    • 2020-06-03 11:53:29
    Здравейте! Цикълът ми спря преди 5 години след рязко отслабване. Няколко години бях много зле, целият организъм. От две години възстанових кг., но нямам цикъл. Имам горещи вълни, сърцебиене, световъртеж, напълняване. Има ли надежда да се възстанови цикълът ми?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-04 09:48:57
    Здравейте, Необходима е АГ консултация с ендокринологична насоченост, изследване на половите хормони и тези на щитовидната жлеза, УЗ на половите органи и щитовидната жлеза, и/или други изследвания по преценка на лекаря, напр. допълнителни изследвания за яйчников резерв - Инхибин В и АМХ /Антимюлеров хормон/, за да се установи функционалната способност на яйчниците, дали сте в менопауза или аменореята /липса на цикъл/ се дължи на хормонален дисбаланс поради други причини. Междувременно е добре да се придържате към здравословен начин на живот – подходяща храна, физически упражнения, достатъчно почивка и сън, релаксиращи /успокояващи нервната система/ упражнения. Подходящи за сегашното ви състояние при неуточнена диагноза са хранителните добавки - Ашваганда SENSORIL® - успокоява, тонизира, подобрява метаболизма и Alive! / Алайв мултивитамини за Жени 131 mg – възстановява недостига на основни хранителни вещества и допринася за нормалното функциониране на женския организъм. След установяване на точната диагноза може да се препоръчат и/или други добавки, подходящи за състоянието ви. д-р Аелита Петрова
    • Валя
    • 2020-11-13 20:42:25
    Здравейте. Успяхте ли да върнете цикъла. Аз имам същия проблем като вас и не мога да се справя
    • Ирина
    • 2020-06-11 10:30:10
    Здравейте! Вследствие на менопаузата, получих тежка депресия. Възможно ли е да ме насочите към вид специалист? Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-11 13:55:48
    Здравейте, Депресията е един от симптомите на менопаузата, дължащ се на хормоналния дисбаланс. Но също така може да означава проблем с щитовидната жлеза – хипофункция, често съпътстваща менопаузата. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ на щитовидната жлеза, хормонални и/или други изследвания, по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова
    • Габриела Милчева
    • 2020-07-08 15:43:12
    Здравейте Д-р Петрова.Казвам се Габриела и съм на 54 години.Незнам дали съм в пременопауза или в менопауза,тъй като през 6-8 месеца имам цикъл.Симптомите ми са типични за този период както на голяма чат от жените ззадаващи въпроси тук към вас.Топлите вълни които имам регулирам с Витекс и Донг Куай,а емоцион.смущения с 5 htp и,магнезий,понякога и виамини от група Б.Костната с-ма поддържам с колаген,вит.с и аминокиселини,тъй като правя спорт ежедневно.Моят проблем е напълняване с 6 кг за една годна,въпреки активният спорт всеки ден.Храня се по вашите препорки,пия достатъчно вода.Нямам повишен апетит,дори се храня много по-малко отколкото преди.Моля Ви,бихте ли препоръчали някои добавки,специфични за менопаузията,които могат да помогнат за намаляване или поне спиране на качване на тегло.Благодаря Ви за ценната информация,която давате.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-09 15:38:37
    Здравейте, Добре е да направите консултация с ендокринолог и евентуално хормонални изследвания, по негова преценка – УЗ, ТСХ, ФТ4, ФТ3 и антитела, ако е нужно. Възможна е хипофункция на щитовидната жлеза. Направила сте добър избор на хранителни добавки и в зависимост от състоянието на щитовидната жлеза, ще обсъдим какво може да се добави или промени. д-р Аелита Петрова
    • Габриела Милчева
    • 2020-07-20 17:27:55
    Здравейте Д-р Петрова.По ваша препоръка,за което благодаря, направих проби за хипофункция на щит.жлеза и се оказа че Т3 и Т4 са в норма,но ТСХ е повишено.От 5.0 като норма за нормални аз имам 8.9.Лекарят ми препоръча да направя проби в три последователни месеца за да види резултатите и да прецени дали ще започне да ме медикира с левотироксин или не.Въпросът ми сега е,какви добавки можете да ми препоръчате за стабилизиране на ТСХ и какъв хранителен режим е подходящ?Предполагам,че при стабилизиране на ТСХ килограмите ще спрът да се увеличават или поне с малко ще намалеят.Благодаря Ви за вниманието,отговорът и препоръката.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-21 16:20:06
    Здравейте, Подходящ е следният хранителен режим. Дори при вас субклиничният хипотиреоидизъм да не се дължи на Хашимото, т.е. да не е на автоимунна основа, този начин на хранене може да ви помогне да укрепите функцията на жлезата. Подходяща хранителна добавка е Ашваганда. Проблемите с щитовидната жлеза обикновено са свързани с нивото на „стресовите“ метаболити, към които жлезата е твърде чувствителна. Като силен антиоксидант и адаптоген, ашваганда намалява нивото на оксидативния стрес и успокоява нервната система, с което повлиява благоприятно функцията на щитовидната жлеза. Вечер може да приемате Магнезий комплекс и 5-хидрокситриптофан, 100 мг, за контрол на телесното тегло. Освен това, тази комбинация нормализира функцията на нервната система, съответно повлиява благотворно и щитовидната жлеза. Физическите упражнение и спорт, също ще са ви от полза – доказано. д-р Аелита Петрова
    • Петя
    • 2020-08-01 20:55:45
    Здравейте, На 38 години съм и от миналата година цикълът ми прескача с по няколко месеца. Сега не ми е идвало от 4 месеца и половина. Започнах да качвам кг. и често получавам нещо като пристъпи със зачервяване на лицето и обилно изпотяване през деня. Също така вагинална сухота и липса на желание за секс. Правила съм изследвания за щитовидната жлеза и на кръвна захар. Резултатите са в норма. При преглед няма установени кисти или миоми Изследванията на полови хормони са : LH-14.3 U/l при норма 1-11.4 FSH-8.1 U/l при норма 1.7-7.7 Prolactin 304 mIU/I норма 102-496 Estradiol - 1951pmol/l норма 161-774 Testosteron-0.34 nmol/l при норма 0.29-1.67 Progesteron - 1.31 nmol/l при норма 5.80-75.90 Според гинеколожката при която бях навлизам в менопауза. Тя и други при който съм ходила предлагат хормонозаместителна терапия, но аз не съм съгласна. Преди няколко години бях оперирана от фиброаденом на гърдата и според лекарите причината е че съм приемала противозачатъчни, който ми бяха предписани заради киста на яйчника.Искам цикъла да ми се нормализира тъй като съм на 38год. и все още ми е рано за менопауза, но с билки или някакви по безвредни средства От София съм, но не познавам компетентни в тази област хомеопат или натуропат Моля за мнение и помощ!Благодаря!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-04 10:54:15
    Здравейте, При наличие на клинични и лабораторни данни за пременопауза, за възстановяване на хормоналния баланс са подходящи билки като Витекс, Гроздовиден ресник, Масло от Вечерна иглика и др. Добре е, че сте се насочила за помощ към алтернативната медицина, тъй като тя предлага методите и средствата за възстановяване на женското здраве по естествен път, без страничните ефекти на медикаментите. Разбирате, че в тази възраст оздравителният процес може да е дълъг и да изисква от вас усилия да направите доста промени в живота си – в храната и физическата активност, да се откажете от вредни навици и т.н. препоръчвам Ви консултация с д-р Еленкова http://zdravencatalog.com/d-r-silvia-elenkova-homeopat/ или д-р Заркова - https://ayurvedacenter.bg/amo-team/%D0%B4-%D1%80-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0/. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Марияна
    • 2020-08-07 09:02:19
    Здравейте, На 43 години съм. Имам повишение на ТСХ 8,19. Ендокринолог ми предписа тироксин 0.25 мг, без други изследвания, имам и възел на щитовидната жлеза. Лекарят ми каза че работата на щитовидната жлеза е намаляла и трябва да пия тези хапчета до края на живота си. Все още не съм ги закупила, търся други алтернативи. Имам сърцебиене по време на сън понякога, безсъние доста често. Закъснение понякога на цикъла, кафеникаво зацапване също. Можете ли да ми дадете препоръки. Благодаря
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-07 12:09:38
    Здравейте, Изследването показва понижена функция на щитовидната жлеза, недостатъчно производство на щитовидни хормони и няма друг начин да си набавите тези хормони, освен хормонозаместителна терапия/л-тироксин/. Съществуват някои продукти /хормон/, които са с естествен произход, но лечението с тях не е достатъчно проучено, не е сигурно и може да увеличи риска от усложнения. Може да направите допълнителните изследвания – ФТ3, ФТ4 и антителата ТАТ и МАТ, както и ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, което ще уточни диагнозата. При някои заболявания с хипотиреоидизъм не се налага лечение за цял живот, но това е по-скоро изключение. Освен това, няма нищо страшно в това да приемате всяка сутрин едно малко хапченце /минималната доза/, от което състоянието ви ще се подобри във всяко отношение. Аз го правя от 20 години, макар че в началото също търсих алтернативи. Алтернативните методи ще ви помогнат да останете на минималната доза, но не могат да отменят необходимостта от хапчето тироксин. Вечер може да приемате Магнезий и 5-хидрокситриптофан за спокоен сън. Д-р Аелита Петрова
    • Димитрова
    • 2020-08-22 01:11:03
    Здравейте Преди 5год започнаха първите признаци на климакса.Засилени нервно вегетаривни оплаквания ,чести прилошвания при изправяне от седнало положение,в последствие развих и страхова невроза.От 6-7 месеца започна по често да ми прилошава ,замайване и понякога световъртеж.Бихте ли ми препоръчали какво да пия за подобрение на състоянието . Благодаря Ви!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-25 15:10:38
    Здравейте, Предполагам, че са направени нужните изследвания и консултации и е установено, че оплакванията ви не се дължат на повишено кръвно налягане, кръвна захар или неврологично заболяване. В такъв случай, може да приемате Див ям - https://revita.bg/shop/wild-yam-root-див-ям-корен-425-mg-x-100-капсули, който освен регулиране на хормоналния баланс в преклимакса, има и успокояващи нервната система свойства. Вечер може да приемате 5-хидрокситриптофан и Магнезий комплекс- https://revita.bg/shop/magneziev-kompleks-250-mg – отпускат, успокояват и стабилизират вегетативната нервна система. Д-р Аелита Петрова
    • Калинка Димитрова
    • 2020-08-22 14:46:10
    Здравейте.На 49г.съм,от миналата година съм с нередовен цикъл, винаги ми е бил точен като часовник, а сега избързва или закъснява с по около десет дни. Проблемите започнаха ноември месец, около датата на очаквания цикъл. Вечерта пътувах, изведнъж ми стана зле и припаднах, когато се свестих изпаднах в състояние на силен страх, повръщах, мислех че умирам. Така бях няколко дни и след като ми дойде се пооправих. Но от тогава до днес съм като парцал, силна тревожност, не мога да си върша работата, често изпадам в такива състояния. Ходих при кардиолог, невролог, ямр на глава, пкк... Всичко ми е наред. Фсх ми е над нормата, а естрадиола нисък. Хормоните за щитовидна са в норма. Дали наближава менопауза при мен, защото гинеколога ми каза че има още време, а хормоните ми не са в норма. Изписа ми фемарел и капките на бах, но никакъв ефект.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-25 15:36:34
    Здравейте, Нередовен цикъл и хормонален дисбаланс в тази възраст са обикновено признаци на настъпваща менопауза. Може да потърсите второ мнение при друг гинеколог. Подходящихранителни добавки са Витекс -https://revita.bg/shop/vitex-fruit-витекс-плод-400-mg-x-100-капсули – допринася за нормалната функция на женската полова система, като балансира продукцията на естроген и прогестерон, облекчава оплакванията, свързани с периода на преклимакс, вкл. свързаните с психо-емоционалното състояние – тревожност, раздразнителност, нестабилно настроение и т.н. Мултивитамини за жени плюс рибено масло - https://revita.bg/shop/ribeno-maslo-1000-mg-za-sardechnosadovata-sistema осигуряват необходимите вещества за стабилизиране на ендокринната система и метаболизма. Д-р Аелита Петрова
    • Лили Стефанова
    • 2020-09-02 06:25:40
    Здравейте! На 47 години съм и от една година нямам цикъл.Бих искала да ви попитам с какво да облекча симптомите на менопаузата.При мен са обилно често изпотяване през нощта и през деня.Това ми причинява изключителен дискомфорт.Горещите вълни не са толкова силни.Нощем не мога да спя-събуждам се често.Започвам да усещам умора...За спокойствието и добрия тонус засега ми помага редовното практикуване на йога.Вземах няколко месеца (6) масло от вечерна Иглика.Имаше ефект за много кратко.Преди 15 години съм оперирана от карцином на гърдата(ин ситу). Моля за мнение и помощ! Благодаря!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-02 16:24:01
    Здравейте, Подходящ е Витекс – без да е хормоноподобна, тази билка повлиява нивото на половите хормони така, че облекчава симптомите на менопауза, вкл. обилното потене. 5-хидрокситриптофан, 50 мг сутрин и вечер заедно с Магнезий комплекс 2 капс. за спокоен сън. Съдържащите се в продукта 5-HTP/ 5-Хидрокситриптофан 50 mg вит. С и В6 подобряват усвояването на магнезия. Магнезият, както знаете, успокоява нервната система и релаксира мускулите, повишава енергийните нива в организма и т.н., тъй като участва в множество биохимични реакции в клетката. Освен йога, та, добре е да спазвате и подходяща диета. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • simona
    • 2020-10-24 13:32:10
    zdrabei te dr. Petrova imam golam problim s menopauzata daite mi cavet blagodaria .kpavnoto mi igrae na gore na dolu imam carzebiene balni naprekasnato i s nervite sam mnogo zle
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-29 13:09:51
    Здравейте, Макар че оплакванията ви по отношение на сърцето и кръвното налягане може да се дължат на хормонален дисбаланс м периода на менопауза необходима е и консултация с кардиолог, за да се изключи по-сериозен проблем със сърдечно-съдовата система. Подходящи хранителни добавки са Гроздовиден ресник или комбинирания продукт Менопауза формула, Магнезий комплекс 2 капс. и 2капс. Валериана вечер. Валериана 510 mg може да приемате и през деня при нужда /сърцебиене/ по 1 капс. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Мария Сотирова
    • 2021-09-09 07:18:51
    Здравейте, На 42 г., последна редовна менструация 14.07. На 03.09 е посетен гинеколог, няма лигавица, докторката каза, че изглежда като в менопауза. Приемам вечерна иглика 1300 по 2 на ден, Витекс 2х1. Приемам Б комплекс и магнезий. Оплакванията ми са топли вълни, безсъние, депресивни и тревожни настроения. Какво още бихте ме посъветвали да включа в терапията?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-13 08:03:32
    Здравейте, След 3 месеца прием на Масло от Вечерна иглика и Витекс, може да приемате Alive! Women's 50+ / Алайв! Мултивитамини за жени и Див ям, а вместо Див ям –Менопауза формула, Естросой, Гроздовиден ресник- добавки с хормоноподобно действие, които допринасят за постигане на баланс в половите хормони, при който неприятните усещания в преклимакс и климакс са минимално изразени. Йонизираният разтвор на Комплекса за хормонален баланс също подпомагат функцията на половите жлези. Съдържащите се в него йони на микроелементите мед, бор, манган, цинк и магнезий участват в синтеза на хормоните и подпомагат нормализирането на метаболизма им. Вечер, преди сън, заедно с магнезия и витамините В, може да приемате 5-хидрокситриптофан – има антидепресивно действие, намалява топлите вълни и тревожността, подобрява съня. Алайв! Мултивитамини за жени 50+ Див ям Менопауза формула ЕстроСой™ Гроздовиден ресник Комплекс за хормонален баланс Йонизиран разтвор, 500 ml Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-13 08:12:43
    Здравейте, След 3 месеца прием на Масло от Вечерна иглика и Витекс, може да приемате Alive! Women's 50+ / Алайв! Мултивитамини за жени и Див ям, а вместо Див ям –Менопауза формула, Естросой, Гроздовиден ресник - добавки с хормоноподобно действие, които допринасят за постигане на баланс в половите хормони, при който неприятните усещания в преклимакс и климакс са минимално изразени. Йонизираният разтвор на Комплекса за хормонален баланс също подпомагат функцията на половите жлези. Съдържащите се в него йони на микроелементите мед, бор, манган, цинк и магнезий участват в синтеза на хормоните и подпомагат нормализирането на метаболизма им. Вечер, преди сън, заедно с магнезия и витамините В, може да приемате 5-хидрокситриптофан – има антидепресивно действие, намалява топлите вълни и тревожността, подобрява съня. Alive! Women's 50+ Див ям Менопауза формула ЕстроСой™ Гроздовиден ресник Комплекс за хормонален баланс Йонизиран разтвор, 500 ml Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • simona
    • 2020-10-24 21:55:50
    zdravei te dr.petrova na 52 godini cam i menopalzata cam mnogo zle imam aritmia valni i kravno koeto igrae na dolo i na gore ako moje da mi pomognete cte cam blagodarna
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-29 13:12:53
    Здравейте, Макар че оплакванията ви по отношение на сърцето и кръвното налягане може да се дължат на хормонален дисбаланс м периода на менопауза необходима е и консултация с кардиолог, за да се изключи по-сериозен проблем със сърдечно-съдовата система. Подходящи хранителни добавки са Гроздовиден ресник или комбинирания продукт Менопауза формула, Магнезий комплекс 2 капс. и 2капс. Валериана вечер. Валериана 510 mg може да приемате и през деня при нужда /сърцебиене/ по 1 капс. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • иванка
    • 2020-11-17 15:29:06
    Здравейте! Моля за помощ! На 48г.съм.Нередовен цикъл....липсващ 4 месеца,после съпроводен с кръвоизливи,които овладявам -единия път с кюретаж,а следващия с примулут норм.поредният цикъл пак беше неспиращ ,който овладях пак с прием на примулут норм.До кога така? Дайте съвет! Вече не се чувствам добре от приема на това лекарство.......
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-19 09:37:31
    Здравейте, Ревита предлага не малко хранителни добавки, които допринасят за нормализиране на хормоналния баланс и възстановяване на доброто женско здраве. Такива са ДИМ Плюс™, Nanoemulsified DIM / Дииндолилметан - наноемулсифициран /, EstroSense®, Див ям и др. За да се прецени подходящата за вас, е добре да се направи анализ на половите хормони.
    • Ана
    • 2020-12-09 17:05:51
    Здравейте! На 46 години съм.От 2 години и половина нямам менструация.Вълните не престават,понякога обилни,дори през деня.Сърцебиенето и безпокойството също.Опитах различни добавки и билкови продукти,но без особен ефект.Безсънието вече ме убива.Не мога да бъда концентрирана и работоспособна.Нямам други здравословни проблеми.Какво бихте ми препоръчали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-10 16:11:24
    Здравейте, Добре би било да знам какво сте приемала, за да не повтарям предложенията. Ще ви запозная с добавки, които са с обратна информация за добър ефект при менопауза. Може да опитате комбинация от няколко продукта, напр. през деня Масло от Вечерна иглика Evening Primrose 10% GLA / Вечерна иглика 1300 mg, като започнете с една капсула и увеличите постепенно до 3, ако поносимостта е добра; вечер 2 капс. Магнезий комплекс и 50 мг 5-хидрокситриптофан. Маслото от вечерна иглика допринася за подобряване на хормоналния баланс и успокоява симптомите на менопауза. Магнезият в комбинация с 5-ХТ успокоява нервната система и подобрява съня. д-р Аелита Петрова
    • Jivka Georgieva
    • 2020-12-10 13:54:38
    Здравейте, На 46г, съм преди пет месеца ме оперираха бяха премахнати матката и яйчниците.След операцията за преодоляване на горещите вълни ми предписаха хормонални лепенки но не съм ги използвала защото не искам хормонална терапия започнах да приемам капсули вечерна иглика но не ми помагат за облекчаване на безсънието,безпокойството,честото будене нощем,горещи вълни предимно вечер придружени с изпотяване,промяна в настроението,на моменти болки в ставите.
    • д-р Шефкетова
    • 2020-12-15 14:51:10
    Здравейте, Перименопаузата и менопаузата могат да причиняват подобен тип оплаквания и невинаги тяхното овладяване е лесно. Вечерната иглика добър препарат, аз бих Ви посъветвала да добавите и див ям, комбинацията ще облекчи оплакванията Ви от безсънието,безпокойството,честото будене нощем,горещи вълни предимно вечер придружени с изпотяване,промяна в настроението,на моменти болки в ставите.
    • Ангелина Генова
    • 2020-12-17 19:57:00
    Здравейте, искам да попитам на 52години съм и предния месец за първи път не ми дойде цикъла започнаха така наречените топли и по рядко студени вълни това ме изнервя много,сънят ми е неспокоен,настроението ми се променя.. , живея в Гърция и тук не обръщат внимание на това!Моля за съвет, какво мога да пия, някакви билки, някакви лекарства на билкова основа?Благодаря ви предварително!
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-05 09:55:02
    Здравейте, За съжаление перименопаузта и менопаузата са деликатни етапи в живота на една жена.Поздравявам Ви, че правилно сте се насочили към терапия на билкова основа. Бих Ви препоръчала да започнете прием на гроздовиден ресник, който ще облекчи оплакванията от студените вълни, промените в настроението; може да комбинирате с Магнезий комплекс и 5 хидрокситриптофан, които допълнително ще повлияят на безсънието.
    • Зейра
    • 2021-01-05 11:22:35
    Здравейте аз съм на 49 г вечер не мога да спя от топи вълни ,от една година цикъла ми е не редовен,Също така и тревожност, Имах и сърцебиене кардиалог ми изписа РИТМОНОРМ 3х1 от150 мил
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-06 17:21:35
    Здравейте, Описаните от вас симптоми са на пременопауза. Съветвам ви да направите преглед при акушер гинеколог и при липса на отклонения може да включите терапия с Menopause Formula- комбиниран преодукт, който намалява физическите симптоми на менопауза, подобрява настроението и поддържа тонуса.
    • Нели
    • 2021-01-06 15:26:44
    Здравейте, на 51 години съм и ве още имам цикъл, който е нередовен, през 2-3 месеца и много обилен. Преди 5 години правих пробно абразио с оглед хиперплазия на ендометриума. Лекувах се с хормонална терапия/Оргаметрил, Дуфастон/. Имам оплаквания от няколко месеца - изпотяване, топли и студени вълни, напрежение......Моля, какво бихте ми предложиле да приемам за намаляване на тези симптоми? Благодаря!
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-08 17:09:38
    Здравейте,съветвам Ви да направите консултация с гинеколог, за да се ustanowi каква е причината за този обилен цикъл. Ако от прегледа не се установи нищо притеснително може да вземате Червена детелина или комбинираният препарат -Femme Calm
    • Юлия
    • 2021-01-08 11:25:46
    Здравейте! Имам направена оперативна интервенция-хистеректомия преди з месеца.Яйчниците ми са оставени.5 месеца преди операцията,кръвното налягане започна да ми играе,до 130,140 ,а за мен това е много ,тъй като съм с ниско винаги-110 на 70 .След операцията продължава кръвното да ми играе,имам изявен предменструален синдром,но нямам кървене след оперативната намеса.Усещам скованост по ръцете и крайниците периодично.Наруши се сънят ми.На моменти имам сърцебиене ,тревога ,която е немотивирана.Имам трудна концетрация,тъй като работата ми изисква умствена дейност.Пределно ясно осъзнавам,че това са симтоми на менопауза в първи и втори етап.Ходих на гинеколог изписа ми вечерна иглика,почнах да я пия от два дена насам.Чувствам пълно изтощение на организма,непродуктивна в работата и семейството.Личната лекарка ми изписа и пия също актив-мено на Добелхерц и за кръвното от месец пия неодипин,но няма ефект.Направих си пълни кръмни изследвания на хормони ,за артрит,за сърце,всичко е в норма.Какво ще ми препоръчате за това трудно положение? Предварително благодаря!
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-13 17:15:44
    Здравейте, Много ми е трудно да ви дам съвет без преглед. Споменавате, че хормоналните нива са в норма, защо тогава допускате, че влизате в менопауза.На колко години сте? Премахването на матката не се отразява на хормоналната активност на яйчниците и не ускорява менопаузата. Удачно би било да се видите с гинеколог и ако е необходимо с други специалисти, з аде установи дали има медицински проблем или преминавате през труден етап от живота си. д-р Шефкетова
    • Юлия
    • 2021-01-15 14:35:24
    Здравейте д-р Шефкетова! Отговарям на Вашия въпрос-на 44 години съм.Като Ви написах,че имам изследвания на хормоните имах предвид TSH,не се обосновах точно и ясно.Като бях на 42 год.гинеколожката ми каза,че вече почвам да имам нарушения в хормоналния баланс.Отпреди 4 години преди менструалния цикъл получавах топли вълни и много силно изразен предменструале синдром.И след това претърпях оперативна намеса,след което кръвното започна да ми играе. Поръчах от Вашите продукти 5 хидрокситриптофан 50 мг. Пия актив-менолукс,магнезий и вечерна иглика.Мога ли да включа и див ям,нужно ли е? Благодаря предварително!
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-20 09:23:44
    Здравейте, Да, за съжаление описаните оплаквания са предменопаузални. Продължете 2-3 месеца с описаната терапия, като направите и консултация с кардиолог за коригиране на кръвното наляагне. Направете консултация с мамолог и измерване на костна плътност. След посоченият период, ако не се чуствате добре, направете консултация с гинеколог. д-р Шефкетова
    • Юлия
    • 2021-01-13 15:31:37
    Здравейте д-р Петрова! Преди 3 месеца ми направиха хистеректомия,премахване на матката и шийкат.Оставиха ми само яйчниците.4 месеца преди операцията кръвното ми налягане започна да ми играе на 130,140 .Най-добре се чувствам със стойности 110 на 70.След операцията продължава да ми играе кръвното и се чувствам изтощена,без енергия.Имма силно изразен предменструален синдром.Имам сърцебиене,учестен пулс,тревога немотивирана.Получавам скованост на ръцете и на крайниците,най-много имам скованост като ми се вдига кръвното.Не съм продуктивна в работата и в семейството.Предполагам,че това са етапите на менопаузата.Бях при гинеколог ,изписа ми вечерна иглика.Пия го от 5 дена.Пия също актив-мено витамини на Добелхерц.Почнах да пия и седатив и магнезий..На 44 години съм.Моля да ми кажете какво друго да пия за регулиране на хормоналния дисбаланс?Имам и безсъние последно време и съм в тотално отчаяние. Бях при гинеколог преди два дена ,на видеозон ме прегледа,яйчниците са чисти.Направих и мамография.Всичко е наред.Пълни изследвания на кръвта и хормони също.Всичко е в норма.Поръчах си 5 хидрокситриптофан,как мога да го пия? Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-15 16:18:49
    Здравейте, Витамините и Вечерната иглика през деня, вечер двойна доза магнезий /максималната доза е около 1000 в ситуации на стрес и дисбаланс/ с 5-хидрокситриптофан 2т по 50. Този продукт – 5-ХТ 50 мг съдържа вит.С и вит. В61, които подпомагат усвояването на магнезия. Двата продукта, приети преди сън успокояват, улесняват заспиването и съня през цялата нощ. Добре е да разучите някои упражнения за релакс и да ги прилагате вечер преди сън, напр. шавасана. Подходящо е да усвоите и метода рейки. Успокоява нервната система, нормализира кръвното налягане и хормоналния баланс. Какъв е този седатив, какво съдържа? Ако няма полза от него, може да го замените с Мелатонин, 3мг.
    • mariq69borisova@gmail.com
    • 2021-05-28 07:32:30
    На 51години съм искам да попитам нормално ли е да ми идва цикъла оскъдно три пъти в месеца
    • д-р Шефкетова
    • 2021-06-03 08:32:01
    Здравейте, Не е нормално.Препоръчвам преглед при акушер гинеколог и при необходимост хормонални изследвания. д-р Шефкетова
    • таня неделчева
    • 2021-01-20 23:36:24
    здравейте от 4-5 години съм в менопауза и имам сърбежи по-тялото какво бихте ми препоръчали да вземам
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-26 10:11:47
    Здравейте! За съжаление, сърбежите по кожата често съпровождат менопаузата и прехода към нея. Няма силнодействуващи противосърбежни природни средства с бърз ефект, но някои от тях могат да помогнат значително при редовен прием. Ето няколко от тях: 1. Витамин С. Не бива да се забравя, че означението С отговаря на Collagen, т.е. това е витаминът, отговорен за стабилизирането на колагеновите влакна в съединителната тъкан на кожата, лигавиците, ставите и сухожилията. Редовният прием на умерено висока доза витамин С (500 мг дневно) може да подобри състоянието на сухата, чувствителна, изтънена и/или сърбяща кожа. Може да изберете различни марки, като една от най-подходящите за целта е BioCgel 500 на Natural Factors, който е неутрален към стомаха и не го дразни и при дълъг прием, освен това е обогатен с антиоксидантни и противостареещи флавоноиди от боровинкови плодове. Доза – 1 капс. дневно. 2. Китайска ангелика (Dong Quai) – коренът от това растение съдържа фитоестрогенни съставки, регулиращи естрогенния метаболизъм, и в повечето случаи облекчава кожните прояви на менопаузата, но не го прави бързо – добър резултат може да се наблюдава след 4-6 седмици прием. Доза – 3 х 2 капсули (Nature’s Way Dong Quai). Алтернатива е Витекс на Nature’s Way в доза от 3 х 1 капс., но е с по-малка специфичност спрямо кожния сърбеж. 3. Масло от вечерна иглика (Primrose Oil) – 2000 – 3000 мг дневно. Съдържащите се в него омега-3 мастни киселини и особено GLA (гама-линоленовата киселина) се отразяват отлично на кожата и могат да облекчат както сърбежа, така и повечето други симптоми на менопаузата. Добър избор тук е UltraPrim на Natural Factors, понеже има фиксирано съдържание на GLA (50 в капсула). Доза – 2 х 2 капсули, след храна. Тези трите могат да се комбинират свободно за три и повече месеца, като минимумът на прием трябва да бъде 6 седмици. Ако междувременно се появят остри „пристъпи“ на сърбеж, използвайте някой антихистамин – ериус или ксизал, по 1 табл. дневно – но те нямат дългосрочен ефект и действат само докато ги приемате (ограничете приема им до 7-10 дни). Като общи мерки, избягвайте бельо от синтетични материи (памучните тъкани са по-подходящи, особено organic cotton), не взимайте много горещи душове; използвайте успокояващи лосиони за тяло и приемайте по възможност големи количества чиста вода (1.5-2 л дневно). Избягвайте провокиращите сърбежа храни – яйца, фъстъци, „морски дарове“, скумрия, ванилия/канела, сушени домати и големи количества млечни продукти. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Радмила Момирова
    • 2021-02-24 08:45:31
    На 54 г.съм от близо 6 месеца нямах цикъл, но днес сутринта при типично изразените болки на менстурален цикъл тръгна пак да ми идва, случвало ми се е същито и при закъснение от 4,месеца и пак ми е идвало цикъла.Това нещо продължава от 50 годишна до този момент когато съм на 55 г.Нормално ли е това явление?
    • д-р Шефкетова
    • 2021-02-25 17:12:45
    Здравейте, Не е нормално на тази възраст да имате генитално кървене.Приемате ли хормонална терапия?Съдейки по възраста вие сте в менопауза и е редно да направите преглед при акушер гинеколог, за да се установи причината за кървенето, съответно да се предприеме адекватно лечение.
    • Христина
    • 2021-02-25 22:08:07
    Здравейте, от 2 години съм в менопауза. Преди два дни получих силни болки ниско долу в корема. нямах зацапване, но при малка нужда леко порозовя тоалетната хартия. До момента нямам зацапване, но болките са силни, не чести, но силни. Преди година гинеколожката ми каза, че имам малка миома. Имам също обилно изпотяване, чести сърбежи по стъпалата и дланите, ежедневно проблеми със съня. Не приемам никакви таблетки. Моля посъветвайте ме какво да приемам при горните симптоми.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-03-01 10:29:20
    Здравейте, Описаните от Вас симптоми са типични за менопауза, за тях бих препоръчала Menopause Formula. Зацапването, което описвате не трябва да се появява по време на менопауза, съветвам Ви да направите преглед при акушер гинеколог , за да се установи причината и съответно да Ви се даде адекватна терапия за него.
    • lyuba
    • 2021-04-12 23:08:39
    Здравейте д-р Петрова , на 61 г съм. В климакс съм от 10 години. Нямам менструация .Не съм имала никакви оплаквания топли вълни , психически проблеми . Напротив - в мн добра форма съм - работя отг.работа и съм добре ментално , поддържам се и решавам тестове и задачи практикувам спорт - бягане и фитнес от както се помня- т.е цял живот . Бягам или вървя бързо по 5 км поне 4 пъти в седмицата плюс фитнес в къщи или в салон.От 2 месеца яйчниците ми станаха чуствителни при правене на коремни упражнения и бягане. Понякога чувствам все едно ще паднат.Не мога да кажа,че е болка ,но не е и приятно чувството. Понякога като бягам получавам чувственост и на емфизната кост ,като н .Не знам дали да не си направя някакъв тест за остеопороза или за артроза- възможна ли е артроза на яйчниците или някакъв вид ревматизъм ? аз живея до морето и тук знете как сме със ставите, но аз нямам проблеми защото много се движа и всичко лекувам с движение. Миналата година съм правила по 100 коремни преси без да ме заболи каквото и да е ,а сега с тази лека болка не знам дали да продължавам или да спра с физическото натоварване...Ще се радвам да споделите , ако сте срещали подобно нещо като при мен и да кажете вашето мнение.апрежение все едно съм бременна и се разтяга . Ходих на 2 ма гениколога - втория беше добър местен специалист гледаха ме на видеозон и двамата , направих си стандартни изследвания - цитонамазка, туморни маркери и за папилома на матката - всички изследвания са добри, преди това си направих и за урина и за бактерии в урината ,нямам нищо- но това напрежение в долната чат на таза расте и не минава. Кръвното ми е перфектно , но хормоните ми вече ги няма никакви . Не съм гълтала нищо през климакса защото имам проблеми с гърдите и семейна обремененост и се страхувам от хормони .Лекарите казаха че яйчниците са атрофирали ,но се виждат . При опипване изпитвам същото чувство на опъване и лека болка
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-14 08:32:01
    Здравейте, Артрозата е заболяване само на ставите, свързано е с прогресивна загуба на ставен хрущял, патологични промени в костите, които участват в ставата, образуване на остеофити /шипове/, деформация, болка и постепенно обездвижване. Във Вашия случай е добре да се консултирате с ортопед и да се направи рентгенова снимка на тазобедрените стави, ако лекарят прецени, че е необходимо. Макар да сте физически активна, възрастта и хормоналният дисбаланс /казвате, че хормоните никакви ги няма/ оказват своето влияние, генетичния фактор също /ако го има/. Добре е да се направи и изследване за остеопороза. Оплакванията Ви може да се дължат на проблем с червата. Една консултация с гастроентеролог също не е излишна, ако от предишните няма резултат. Добре е до установяване на причината за болката да намалите физическото натоварване, без да се обездвижвате.
    • Мариана
    • 2021-04-13 14:42:24
    Здравейте! На 51 години съм. Все още имам редовен цикъл, който последните два месеца избързва. Нямам топли вълни, но нощите ми са кошмарни-внезапно събуждане, сърцебиене, прималяване, изключителна мускулна слабост, изтръпване на крайниците, буден мозък и др. Всичко това ме плаши, но успявам да се увладея и преминава. През деня най- много ме мори слабостта и умората,придружени със замайване. Не говоря за тревожността и нервността, защото те са най- малкия проблем. От 8 месеца пия herbal female complex на Солгар-2х1 и Алора-2х1. Първите месеци се почувствах много добре, но после пак същото. Бихте ли ми дали съвет! Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-14 14:48:16
    Здравейте, Необходимо е при първа възможност да посетите личния си лекар или специалист по вътрешни болести/кардиология, който да направи общ преглед, ЕКГ, кръвно налягане и да назначи съответните изследвания, вкл. Хормони, кръвна захар и гликиран хемоглобин. По преценка на лекаря, може би ще се препоръча консултация с невролог, във връзка с мускулната слабост и умората. Междувременно може да приемате Магнезий комплекс по 2 капс. вечер и 5-хидрокситриптофан. Имат успокояващо нервната система действие и подпомагат мускулната функция.
    • Мариана
    • 2021-04-14 19:26:41
    Здравейте Д-р Петрова! Много Ви благодаря за отговора днес. Разбира се, че ще посетя припоръчаните специалисти, но моля да ми кажете кои са най-важните хормони за изследване, които биха могли да са причина за симптомите които имам! Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-16 08:14:18
    Здравейте, Препоръчително е да се изследват хормони и антитела свързани с функцията на щитовидната жлеза – ТСХ, ФТ3, Фт4, ТАТ, МАТ, и полови хормони – ФСХ, ЛХ, Естрадиол, прогестерон.
    • Дарина
    • 2021-05-19 13:00:03
    Здр имам един проблем на 45 години сам преди около 6 години ми откриха леко увеличение на щитовидната от тогава цокала ми стана по слаб и по малко продалжителен асега започна да не ми идва редовно болят ме градите като преди цикъл ноне ми идва и спират да ме болят
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-21 15:19:42
    Здравейте, При проблеми с щитовидната жлеза, проблемите с менструалния цикъл са често срещано оплакване /симптом/. Необходима е консултация с ендокринолог, точна диагноза и лечение, за да се компенсира дейността на щитовидната жлеза и тя да може нормално да изпълнява контролната си функция спрямо другите ендокринни жлези, вкл. половите /в сл.яйчници/. Необходима е и консултация с гинеколог, както и УЗ и хормонални изследвания, за да се определи яйчниковия резерв и да се изключи вероятността за ранен климакс, като причина за нередовния цикъл.
    • Диана
    • 2021-04-22 18:03:31
    Здеавейте, на 49 години съм. От 1 г. цикълът ми намяля, но беше точен като часовник. Сега имам закъснение близо месец и половина. Ходих на гинеколог . Каза ми че имам задържан фоликул и съм в предменопауза. Не са ми правени изследвания на хормоните. Изписа ми Примолут нор за 5 дена. Имам от 1г. година студени вълни, но те се появиха и когато бях под голям стрес. Виждам в огледалото, че лицето ми подпухна. Въпроса ми е може ли да се задържи месечен цикъл до максимално висока възраст и какво е добре да приемам .
    • д-р Шефкетова
    • 2021-04-28 13:10:28
    Здравейте, Описаните от Вас промени са предменопаузални и нормални за 49 годишна възраст. Месечният цикъл се „задържа „ с хормонозаместителна терапия, която не е препоръчителна за тази възраст, тъй като крие своите рискове. На този етап са подходящи препарати на билкова основа, които целят намаляване на оплакванията и осигуряване на добро качество на живот и самочуствие на жена- препоръчвам менопауза формула. д-р Шефкетова
    • Росица Иванова
    • 2021-05-18 10:43:58
    Здравейте,на 50 години съм и от година и три месеца нямам цикъл.От няколко дни имам болки в гърдите и зърната ми са чувствителни.Преди месец ходих на момограф,нямам проблем.Незнам дали мога да пия нещо или да се мажа.Благодаря предварително.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-05-21 08:21:59
    Здравейте, При положение, че не е открит проблем на мамография бих препоръчала масло от иглика, което ще намали чувствителността на гърдите, също така витамин Е и В6. д-р Шефкетова
    • Христина
    • 2021-10-12 12:44:45
    Кокосово масло-просто за омекотяване и облекчение.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-10-13 15:29:08
    Здравейте, Има научни изследвания, които показват, че приемат на кокосово масло от жени в менопауза може да нормализира липидния профил, като възстановява нормалните нива на холестерол в кръвта. В резултат се регулира кръвното налагане и намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. В периода на менопауза, приемът на кокосово масло е подходящ за поддържане на хормонален баланс с минимум неприятни усещания и оплаквания. Високото съдържание на лауринова киселина допринася за правилния метаболизъм на хормоните и като добър антиоксидант допринася за освобождаването на тялото от излишни метаболити, вкл. хормони, проявяващи токсичен ефект при натрупване. Също така, кокосовото масло е с отличен противовъзпалителен ефект. Поради антибактериалните и антигъбични си свойства, успешно се прилага при възпаления по кожата и лигавиците. В козметиката се употребява за омекотяване, тонизиране и подмладяване на кожата, заздравяване и сгъстяване на косата и т.н. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Роси
    • 2021-06-02 22:27:09
    Здравейте! На 50 г. от 5 месеца съм без цикъл, като първите признаци започнаха лятото/3 месеца само зацапване, после 3месеца редовно и отново липса/. С възел на щитовидната жлеза съм от 4 години с нормално THS до месец ноември, когато се беше покачило до 15. От тогава съм на левотироксин 50 мг. Преди 20 дни THS беше 0,382., дозата е ми е намалена на 25 мг. само в един ден/6 дни по 50; 1 ден 25/ От 2-3 месеца усещам чести топли вълни през деня без изпотяване. Вечерно време се събуждам от пот. Физически активна, всеки ден спортувам -бягане, плуване, големи преходи. Моля за съвет за облекчаване на симптомите и съхраняване дълго време на физическата ми дееспособност.
    • Мартин Дамянов
    • 2021-06-03 13:46:50
    Здравейте, Най-вероятно оплакванията Ви се дължат на дисбаланса в половите хормони. Освен подходящото физическо натоварване, за овладяване на ттези симптоми е необходима диета, най-добре индивидуално изготвена от диетолог, за да се ограничат храните, които задълбочават хормоналния дисбаланс и се наблегне на тези, които облекчават състоянието. Подходящи хранителни добавки са Див ям, Масло от Вечерна иглика, Витекс, Гроздовиден ресник. Може да започнете с Див ям и Вечерна иглика и да редувате с другите подходящи. д-р Петрова
    • ГСГ
    • 2021-06-08 14:57:05
    Здравейте , на 44г съм, оперирана от рак на гърдата , ХЕР2- негативен, хормоно зависим- естроген и прогестерон, преминах химио и лъчетерапия и в момента съм на хормонална терапия със Золадекс 3.6 , и Новалдекс. Както се досещате мен също ме мъчат вълни и безсъние. След преглед при гинеколог вчера ( всичко е наред ) ми пропоръча вечерна иглика , едно на ден сутрин + 2 валериана вечер, но сега прочитам че това е фито естроген . Каква е опасноста ако приемам фитоестрогени и как влияят , и ако това не е добре за мен , какво мога да приемам з облекчение на симптомите. Благодаря ви от сърце
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-09 14:35:36
    Здравейте! Самата вечерна иглика не е фитоестроген, нито съдържа хормонални съставки, но често бива погрешно причислявана към фитоестрогените, защото се съдържа заедно с такива в много продукти срещу проявите на менопаузата, предменструалния синдром и други „женски“ състояния. Вечерната иглика като самостоятелен продукт е ефективно противовъзпалително средство при горещите вълни и умерено седативно и подобряващо съня средство, което не проявява нежеланите реакции на нестероидните противовъз палителни лекарства. Няма данни, които да показват, че вечерната иглика може да повиши естрогеновите нива или да пренасочи естрогеновия метаболизъм по начин, влошаващ хода на хормонозависимите онкологични заболявания у жената – активните ѝ компоненти включват омега-3 мастни киселини и гама-линоленова киселина, които не са хормонално активни. Сред механизмите, по които маслото въздейства срещу хормоналните смущения, са облекчаването на системното възпаление, понижаването на инсулиновата резистентност и модулацията на адипокиновата експресия – повечето имат отношение към метаболизма на липидите и простагландините, а не към този на естрогена или прогестерона. Доказано е, че вечерната иглика потиска активността на her2 гена при положителните за него форми на рак на гърдата, поради което растението се използва в профилактиката им. Не е доказано аналогично действие при геи2-негативния рак, но не са открити причини да се се използва срещу безсънието и горещите вълни, развити след лечение на заболяването – ендокринолозите и гинеколозите, а понякога и онколозите, назначават вечерна иглика, но не в съчетание с фитоестрогени като соя, детелина, див ям, черен кохош и т.н. Фитоестрогените могат да ускорят естрогеновия метаболизъм или да увеличат ефективността на хормоналната сигнализация, което в някои случаи наистина ускорява развитието на естроген-зависимите тумори и може да доведе до рецидивиране на вече лекувани такива. На аналогичен въпрос (Безопасна ли е вечерната иглика след рак на гърдата?) прочутият лекар и пионер в интегративната медицина д-р Ендрю Уейл (drweil.com) отговаря, че вечерната иглика може да се прилага при горещи вълни и други симптоми след операция от рак на гърдата (тук бих добавил – ако са минали поне 2-3 седмици след операцията, понеже вечерната иглика намалява кръвосъсирващата способност и може да увеличи риска от кървене при недобре зараснали тъкани), и че е особено полезна при вълни, предизвикани от или засилващи се по време на приема на тамоксифен (активната съставка на Нолвадекс). Не съм сигурен обаче дали само една капсула дневно може да даде нужния резултат – обичайната доза е от 2-4 грама дневно, което е 4-8 капсули от 500 мг, най-често 3 х 2 или пък 3 х 1, ако е от 1000 мг. Ако имате възможност да се свържете с лекаря, попитайте го/я (без да се противовоставяте на лекарското решение, просто кажете, че сте прочели на етикета какви са препоръчваните дози) дали може във Вашия случай да използвате по-голяма доза. Валерианата е напълно в реда на нещата – дори има данни от лабораторни проучвания (но не и от клинични изследвания с раково болни), че някои от активните ѝ съставки потискат развитието на раковите клетки от линии на рака на гърдата. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Мария Илиева
    • 2021-07-05 04:06:10
    Здавейте, На 55 години съм. От пет години съм в менопауза. Преди това - 30 години почти непрекъснати болки в малкия таз. Съмнения за ендометриоза - непотвърдени. Болките спряха когато дойде менопаузата. Много напълнях /160 см;115 кг/ защото болките ми пречеха дори да се движа. Но започнаха : 1. Алергии, непоносимости и странични действия към почти всички медикаменти, билки, които се изразяват в задушаване в трахеята... - не мога да се лекувам 2. Високо кръвно налягане, което варира /в момента пия Реновиа /1/2 на ден/ заради задушаването; 15 години пих микардис плюс, но сега кашлям и се задушавам от него/ 3. "Топли" вълни 4. Често уриниране - понякога през пет минути, с чувство на недоизпразване на пикочния мехур /уринирам с напъване и надуване през последните десетина години/ 5. Не мога да спя защото непрекъснато ми се уринира и имам топли вълни... 6. Живея в стрес поради тези и други проблеми. Моля за някаква алтернатива на лечение предвид изброените проблеми. Може и медицински прегледи при съответните специалисти. До момента няма лек за страданията ми... Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-06 12:30:01
    Здравейте, За Вашето състояние е най-подходящо алтернативното лечение. Може да се консултирате в МЦ Интегративна медицина / https://www.integramed.org/kontakti/, ако сте от София или друг специалист по алтернативна медицина в страната. Методите на аюрведичната медицина като алтернативен лечебен метод у нас, също могат да Ви помогнат. Д-р Здравкова в Аюрведичен център, София. https://ayurvedacenter.bg/contacts/ д-р Петрова
    • Анет Антонова
    • 2021-07-09 15:22:29
    Здравейте, на 38 години съм. Преди 15 месеца заради карцином на ендометриума се наложи и хистеректомия, бяха ми премахнати яйчниците и матката, в следствие на което съм в преждевременна менопауза. Тъй като онколога ми не ми препоръчва хормонално лечение, не приемам такъв вид лекарства. За жалост обаче имам всички симптоми на менопаузата: топли вълни, често уриниране, сърцебиене. През нощта, когато и трите симптома са налице се получава и безсънието. Опитах терапия с етерични масла, има подобрение, но в момента е летния сезон и е доста неприятно с "топлите вълни". Ясно е че имам хормонален дисбаланс, затова Ви моля за някаква алтернатива на лечение и подгодящ продукт на приемаме предвид изброените симптоми. Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-13 09:23:34
    Здравейте, Хранителните добавки с хормоноподобен ефект, които биха Ви помогнали, също са противопоказани при карцином на ендометриума. Може да приемате Валериана корен, Магнезий и 5-хидрокситриптофан. Тези продукти успокояват нервната и сърдечно-съдова система, улесняват заспиването и подобряват съня, отслабват горещите вълни. Добре е да спазвате подходяща охлаждаща диета, препоръчана от диетолог. Упражнения за релаксация, дихателни упражнения, акупунктура, масажи и т.н. също ще Ви помогнат. Може да потърсите консултация с лекар, специалист по алтернативна медицина за изготвяне на индивидуална програма за лечение. д-р Петрова
    • Ели
    • 2021-07-29 00:50:39
    Здравейте, Аз съм на 36 години и от едно известно време получавам топли вълни. Цикъла за сега ми е редовен, но топлите вълни ме влудяват и незнам какво да правя. Да не би да влизам в ранна критическа? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-08-02 08:55:48
    Здравейте, Възможно е. за определяне причината за състоянието Ви и точна диагноза, е необходима консултация с гинеколог/ендокринолог, ултразвуково изследване на яйчниците, изследване на половите хормони и/или други изследвания по преценка на лекаря. Без точна диагноза не е препоръчително да приемате хранителни добавки с хормоноподобен ефект, които биха помогнали за „потушаване“ на горещите вълни, като див ям, соя изофлавони, менопауза формула, меносенс и т.н. може да приемате Магнезий комплекс по 2 капс. вечер + 5-хидрокситриптофан или Валериана корен и др. https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%81%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8 д-р Петрова
    • Руми Николовa
    • 2021-11-03 01:52:04
    Здравейте! На 50тод.съм.От миналата година започна да ми прескача цикъла. С Хашимото съм на тиразол 5мг.от половин година с подържаща 1табл.на ден.но ТСН-си стои на 0.01. Проблема е силния световъртеж(шийна дискова херния С-5 С-6)нощно изпотяване.често главоболие. Спортуваща съм.Взимам Imunnoformula на NBL и магнезий 1000.заради сърцебиенето. Въпреки.че симптомите ми на климакса се препокриват със мойте болежки.искам да започна нещо за облекчанане на неразположението ми. Какво ще ми препоръчате? Благодаря!

    Здравейте,

    Подходящо е да приемате MenoSense® (Менопауза) 410 mg– комбиниран продукт, който допринася за облекчаване на симптомите на менопаузата. Добре е вечер преди лягане да приемате Магнезия с Имуноформула-та за отпускане и спокоен сън през нощта. Имуноформула съдържа витамини В и освен другите ползи, подобрява усвояването на магнезия. Сутрин тиразол-а и през деня менопауза формула. Други подходящи продукти – Див ям, Масло от Вечерна иглика, Гроздовиден ресник и т.н.

    За облекчаване на световъртежа и главоболието е добре да правите самомасаж на лицето и шията, упражнения за шията. Упражненията се извършват бавно и с концентрация на вниманието върху извършваното движение. Други подходящи методи – рейки, чигун, йога, пилатес и т.н.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Руми Николовa
    • 2021-11-09 19:16:28
    Привет!Поръчах меносан и див ям.но каква да е дозировката.като в момента лекувам и шийна спондихоза-болкоуспокояващи 2×1 и Мидокалм 2×1.гинкоприм 1табл.отделно коментирахме за тиразол и витамините-дайте ми примерна схема.за да не пропусна нещо. Благодаря!

    Здравейте,

    Доста са, трудно ще ги съвместите. Трябва да се откажете от нещо, напр. имуноформула.

    Ето примерна схема:

    Сутрин след закуска –тиразол

    След около 2 часа –обезболяващо и мидокалм

    След обедното хранене – Гинкоприм и MenoSense® (Менопауза формула) не е нужно да приемате и Див ям.

    След вечеря /около 18– 19 часа/ - обезболяващо и мидокалм

    Преди сън /около 22 часа/ – Магнезий и MenoSense® (Менопауза формула) . Магнезий 1000 съдържа В6 за добро усвояване.

    Имуноформула е с множество биосъставки и не може да се предвиди как ще взаимодействат с всички останали, които приемате.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Христина Тотева
    • 2022-03-23 16:06:19
    Здравейте, Аз съм на 62 г. От м. Октомври 2021 г. имам проблеми с високо кръвно налягане, световъртеж и горещи вълни. След направени изследвания се установи, че имам хипотериодизъм Хашимото и дефицит на витамин Д. В момента пия Л-тирокс 50 по 1 на ден и по 3000 витамин Д. За кръвното пия Тенаксум по 1 на ден. Кръвното е добре, TSH вече е в норма, но останаха горещите вълни. Молбата ми е да ме посъветвате какви билки мога да приемам с това заболяване, защото ендокринология ми каза, че не е подходящо да приемам продукти като Клименум.

    Здравейте,

    Клименум не е подходящ, тъй като съдържа соя, а тя е противопоказана при хипотиреоидизъм.

    Подходящо за Вас е Масло от Вечерна иглика - по 1 капсула от 2 - 3 пъти дневно. Започнете с 1 капсула и при добра поносимост, след 2-3 дена увеличете на 2 капсули дневно, вечер преди лягане по 2 капсули Магнезий комплекс. Вечерна иглика допринася за подобряване на метаболизма на половите хормони и облекчава симптомите на менопаузата. Магнезият успокоява и подобрява съня.

    Добре е да се храните здравословно, да ограничите до минимум стимулиращите напитки – кафе, чай, кола и т.н. Физически упражнения, упражнения за релаксация, туризъм – значително подобряват състоянието при менопауза в комбинация с подходящата храна и добавки.

    https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/zdravoslovno-hranene/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Весела Веселинова
    • 2022-05-09 11:30:43
    На 56г. съм,без месечен цикъл съм от 02/2014г. Малко преди това се появиха от време на време : паникатаки,тревожност,мравучкане и безсъние. От ноември миналата година симптомите се засилиха и са всеки ден. Ходя на хомеопат, който ми изписва хомеопатични препарати. От началото на месеца(03.05) пия Сепия и започнах да приемам Мено Протект.До 07.05 симптомите изчезнаха, но от 1-2 дни пак се появиха. Все пак мога да твърдя,че имам слабо подобрение. Но се надявам,че с напредването на приема на Мено Протект ще се утвърди подобрението.
    Здравейте!

    За да се прояви ефекта от фитотерапията, е необходимо да почакате поне 3-6 месеца. Има доста билкови комбинации, които се отразяват благоприятно при вегетативни симптоми на менопаузата. Не съм наясно със състава на точно този продукт, но след като Ви действа благоприятно, Ви съветвам да продължите употребата му поне половин година.

    Поздрави,
    д-р Маргарирта Маламова
    • Ивана Димитрова
    • 2022-08-09 19:23:24
    Здравейте! На 48 год.съм, с точен цикъл все още, но с доста симптоми на пременопауза - сърцебиене, гадене, световъртежи, депресивни и тревожни състояния, паник атаки, горещи вълни, всичко изострено в дните около цикъла. Пих почти 3 години /с малки почивки/ ремифемин. Сега пия масло от вечерна иглика /3х1/ и за успокоение Неуропан сироп. Ендокринолог, гинеколог и ПКК са без отклонения. Моля за съвет как да се поуспокоя и да не "задълбавам" като започнат тези симптоми. Чувствам се "половин човек" - без енергичност, чувство на безнадеждност, апатия, плачливост..... Искам да възвърна тонуса и психическите си сили. Благодаря предварително.

    Здравейте,

    Както знаете, Маслото от Вечерна иглика има добър антидепресивен ефект, дайте му време да се прояви. След него /след около 3 месеца/, може да продължите с Див ям, също допринася за баланса на половите хормони и е с добър антидепресивен ефект. Вечер преди сън – Магнезий комплекс + Корен от Валериана. За детоксикация на тялото и подобряване на метаболизма, съответно балансиране на хормоните, може да изпълните двуседмичната детокс програма – Тисилин клийнс.

    Може, също така,  да се консултирате с лекар, специалист по алтернативна медицина за изготвяне на индивидуална програма за здравословен дневен режим – хранене, работа, почивка, физически упражнения и т.н. Методите на алтернативната медицина – детокс програми, иглотерапия, рефлексотерапия, хомеопатия и т.н., са с добър ефект при подобни състояния.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Г.Иванова
    • 2022-08-15 17:23:00
    Здравейте! Бих искала да направя лична консултация с Вас, моля за Ваши координати! Благодаря!
    Здравейте,

    Можете да изпратите Вашто запитване към наш специалист от формата в сайта или директно на site@revita.bg.

    Поздрави,
    Екипът на Ревита
    • Ема
    • 2022-09-09 19:31:27
    Здравейте! На 57 години съм с цикъл,все още.имам много тежко безсъние, Не действа Атаракс.пих 5 месеца Клименум . Безсилие, замайване, зачервяване горещина и болки в зърната и гърдите, мравукане по нервите.изписан ми е Фемарел, но имам възли, всички хормони в норма, освен паратхормона е 88 ,а вит Д 34. Казаха ми по 6 капки на ден от Вигантол. Според вас да го вземам ли?Как да повлияят на симптомите, никой гинеколог не ми пуска хормони полови,за да се види кой доминира, и следователно, да се определи правилното лечение.Благодаря!

    Здравейте!

    В менопаузата не е необходимо да се пускат хормони, те са по презумпция ниски. Всички симптоми, който изброявате, се дължат на естрогенен дефицит в резултата на менопаузата. Може да пробвате със Фемарел или други фитоестрогени, но при тежки симптоми, резултатът е съмнителен. Другият Ви вариант е хормонално заместително лечение. Тези препарати имат множество ползи за организма при минимални рискове, който разбира се обсъждат и оценяват преди да започнете. Дози от 1мг естроген дневно не оказват влияние върху миомните възли, но пък повлияват чудесно менопаузалните симптоми. Фитоестрогените нямат никакъв ефект върху миомите, но се оказват недостатъчни при тежки симптоми на менопаузата.

    Поздрави,
    д-р Маламова

    • Мел
    • 2022-09-25 17:38:46
    Здравейте ! На 46 години съм . От две години съм с удължен цикъл - през около 6 седмици и много обилно кървене . Имам и миома и удебеляване на ендометриума . ПМС ми е много силно изразен , понякога ми се замъглява зрението , гади ми се ,вие ми се свят . Имам периоди със силна депресия и натрапчиви мисли . Хормоналните ми изследвания на 3-ти ден от цикъла са :TSH 2.44 ; LH 16 ;FSH 27.6;Пролактин 240; Естрадиол 93 pmol/; Прогестерон 1.05 ; Тестостерон/Testosteron 0.83 nmol/l; DHEA-S 6.4 umol/l при норма 1 - 6.9 ; Андростендион 0.69ng/mlпри норма 0.75 - 3.10 Бихте ли ми казали какви добавки мога да приемам ?
    Здравейте!

    Може да пробвате с червена детелина и див ямс. Струва ми се, че симптомите са по-скоро менопаузални поради недостиг на естроген. В случай, че тази терапия не Ви помогне ( ефект може да очаквате след поне 3-6месеца). В случай, че не е достатъчно. Ви съветвам да се обърнете към гинеколог. Има и подходящи хормонални медикаменти. При тежки случаи на ПМС се използват и някои леки антидепресивни медикамнти.

    Поздрави,
    д-р М. Маламова
    • Ема
    • 2022-11-07 10:18:27
    Здравейте, отзивчиви доктори! Писала съм по горе иимсм отговор, 3А което Благодаря! Тъй като имахцикъл, на 57, докторите казваха в Русе, че не е нормално, но никой не предлагаше нищо, освен Клименум,който пих.Болки получавах и накрая махнаха матка и яйчници, но единия имал киста и така е преценил гинеколога, който е известен е Плевен. Диагнозата беше аденомиоза .след първата седмица, още започнаха горещин ите, които имах и преди , но безсънието е голямо. Как да го излекувам,и какво да приемам за да се предпазя костите и сърдечно съдови заболявания? Не съм ходила още на контролен преглед, но пишете ,моля какво мислите и препоръчвате? Хистологичното изследване при направена цистоскопив беше добре. Благодаря Ви, бъдете здрави!

    Здравейте,

    За добър сън се препоръчва Melatonin IR XR/Мелатонин с незабавно и удължено освобождаване – осигурява необходимото ниво на мелатонин, както за бързо заспиване /заспивате след около половин час от приема/, така и през цялата нощ. При нужда може да се комбинира с Dormiligo/Минерали и билкови екстракти за спокоен сън – успокоява нервната система и улеснява заспиването, нормализира циклите на сън, отпуска мускулите и подобрява кръвообръщението.

    За профилактика на остеопорозата се препоръчва OsteoPrime® Plus/ ОстеоПрим® Плюс Калций & Магнезий & Витамин D – съдържа витамините, минералите и микроелементите, които са необходими за възстановяване, обновяване и поддържане на нормална костна структура, намалява риска от счупвания на костите и други усложнения на остеопорозата. С добър ефект е и Calcium Magnesium & D/ Калций с Магнезий и Витамин D. Както знаете, калцият и магнезият са минералите, необходими за здрави кости, а витамин Д е необходим за усвояването на калция. Подходяща за сърдечно-съдовото и здравето на костите е комбинацията  Омега 3 и витамин D3/Мозъчна дейност, здрави кости и стави – допринася за поддържане на нормални нива на липидите, като профилактика на атеросклерозата и сърдечно-съдовите инциденти. Витамин D съдейства за оптималната абсорбция на калция от храната и спомага за поддържане на здравословна функция на мускулите, нервите и имунната система. Има благотворно влияние и върху мозъчната функция, и кожата. За поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система са подходящи и Cardio Pro 50+Формула за здраво сърце или Super K/За здрави кости и сърце. Може да ги редувате през 3 месеца.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Сузана
    • 2022-12-10 08:46:36
    Здравейте!На 46 години съм от две години цикълът ми е през няколко месеца имам почти всички симптоми за менопауза, нервност, апатия и депресивни състояния,горещи вълни ,сърбежи по тялото ,болки в ставите и мускулите,но най -притеснителното е високото кръвно налягане,от известно време пия хапчета за нормализиране на кръвното но явно не ми действат,бих искала да опитам с природни средства. Какво бихте ми препоръчали?

    Здравейте,

    За съжаление, за лечение на хипертонията, ако е 2-3 степен, ще е нужно медикаментозно лечение, а хранителните добавки ще са само допълнително средство за овладяване на проблема. Може да опитате за не повече от месец лечение само с хранителни добавки, при контрол на кръвното сутрин, вечер и при нужда. Но опитът показва, че хормонално обусловената лабилност на нервната система, прави тялото свръхчувствително към най-малки промени, вкл. емоционални, кръвното налягане е лабилно, непостоянно и се нуждае от лечение и наблюдение от специалист.

    При липса на противопоказания, може да приемате Див ям за регулиране на хормоналния баланс, а също има успокояващо нервната система действие. За нормаллизиране на кръвното налягане -  Blutdruck – при гранични стойности ; Cardio Pro 50+Формула за здраво сърце или Hawthorn Extract /Глог (Сила за сърцето, баланс за нервната система). Много е важна диетата – силно ограничаване на солта, кафето, мазни и други нездравословни храни; увеличаване на физическата активност за стимулиране на кръвообръщението и нормализиране на сърдечната дейност. Както знаете, хроничните болести може да се овладеят само, ако се промени начина на живот към здравословен и се комбинират всички подходящи „алтернативни“ методи – диета, хранителни добавки, кинезитерапия, релаксиращи упражнения, туризъм и т.н..

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • П. Пламенова
    • 2023-06-04 08:31:52
    Здравейте! На 40 години съм и от пет месеца нямам цикъл. Гениколога ми изписа хормонални,но предвид страничните действия не ми се иска да ги почвам, а искам да ми се възстанови цикъла.С хормонални ще е възможно ли?И како ще ми препоръчате?

    Здравейте!

    От първостепенно значение е установяване на причината за аменореята /липса на менструация/. Това в действителност определя и поведението, т.е лечението. Важно е на каква възраст е настъпила менопауза при майка Ви. Генетично се унаследява броя на форикулте в яйчника. На практика това означава,че ако майката е с ранна менопауза, то тя настъпва преждевременно и при дъщерята. Ако при Вас това не е установено, препоръчвам изследване на ФСХ. Ако сте провели това изследване, моля да ме запознаете с резултата. Обсъждан ли е варианта за т.н психогенна аменорея? Последната е характерна за пациенти с остър психотравматичен момент или системни психотравмени натоварвания. Приемате ли някакви медикаменти редовно и ако да, какви? Провеждано ли е лечение в миналото на гинекологично заболяване? Имате ли придружаващи заболявания?

     

    Оставам на разположгение.

     

    Д-р Йовчева

     

     

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.