Search
Филтрирай по...

Има лечение за хемороидите

Има лечение за хемороидитеД-р Татяна Мороховец, гастроентеролог – отговаря на въпросите на “Ревита”:

Какво представляват хемороидите?
Хемороидите не са някакво странно образование, което се появява при човек ненадейно. Всеки има венозен пръстен в областта на ануса, който служи за подпомагане на преминаване на изпражнения. В тази област няма нито мазнини, нито мускулна тъкан. Ректумът лежи върху костта. Анатомията на човек е така устроена, че за да не се протрива мястото има малки възглавнички, които омекотяват преминаването на фекалните маси. Те са напълно естествени и много кръвоснабдени. За съжаление обаче при някои хора в тази област вените се разширяват. Причините са няколко. От една страна – генетични. Ако рода ви има хора с разширени вени и хемороиди, много вероятно е и вие да страдате от същия проблем. От друга страна неприятното състояние се появява, когато съединителната тъкан е по-слаба. Така хемороидите са налице. Те могат да са вътрешни или външни в зависимост от мястото, където се образуват. Вътрешните се появяват в горната част на аналния канал, а външните са разположени в долния му край до ануса.
Хемороидалните възли са нормални вени в областта на ануса, които се разширяват. При някои хора причината е генетична, но появата им е следствие на редица предпоставки. Заседналият начин на живот, запекът, високото кръвно налягане често са причина за появата на тези болезнени разширени вени. Почти всички хора, които се оплакват от запек имат и хемороиди. В повечето случаи те започват да кървят и болят. Последствията са запек и затруднено ходене по голяма нужда. Получава се затворен кръг. Човек не може да се освободи от фекалните маси по нормален път, в същото време херомоидите го болят, запекът се влошава, а при напъните вените се разширяват още повече
Има лечение за хемороидите
Как човек може да се справи с този проблем?
Изключително важно е човек да ходи по голяма нужда редовно. Най-добре всяка сутрин. Фекалиите трябва да са с меки и изхождането да не е проблем. От значение е да се реши проблемът със запека. Това става като човек яде повече храни, богати на фибри и целулоза, приема пробиотични добавки, които да регулират микрофлората на стомаха. Двигателната активност също е много важна. Заседналият начин на живот е едно от предпоставките както за появата на запек, така и за образуването на хемороиди. Дори да не спортува, човек ежедневно трябва да ходи и то бързо. За предпочитане е поне няколко километра. По този начин се стимулира кръвообращението в малкия таз. Има и медикаментозни средства. Най-добре е да се използват лекарства на растителна основа. Те тонизират венозната стена, облекчават болката и намаляват обема на хемороидите.

Вярно ли е, че дамите страдат по-често от хемороиди?

И двата пола са застрашени. Мъжете могат да получат хемороиди, ако носят определения ген. При дамите обаче има редица състояния, които предразполагат за появата на тези разширени вени – бременност, раждане. През 9-те месеца бебето натежава върху малкия таз. При раждането и напъните също има натиск върху тази зона. Това често е предпоставка за появата на хемороиди при жените. Те обаче се лекуват, ако се вземат мерки навреме.

Ревита Ви препоръчва
Бодлив залист/ Миши трън (корен), 470 m
Готу кола (билка), 475 mg
Зърнастец (кора), 425 mg
Черен бъз (плод & цвят), 575 mg
Перли WINTER+ (Зимен сезон)
Перли YB (ферментационен баланс)
Перли IC (Интензив)
Перли Ацидофилус
Примадофилус Кидс, 80 mg
Примадофилус, 63 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top