×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Увреждане на кръвоносните съдове при диабетУвреждане на нервите и кръвоносните съдове

Продължителното поддържане на висока кръвна захар може да увреди фините нервни влакна, причинявайки диабетна невропатия. Защо се случва това не е напълно изяснено, но комбинацията от някои фактори вероятно играят роля, включително взаимодействието между нервите и кръвоносните съдове.

Високата кръвна захар оказва влияние върху възможността на нервите да пренасят сигнали, а също така отслабва стените на малките кръвоносни съдове (капилярите), които снабдяват нервните влакна с кислород и хранителни вещества.

Други фактори

Други фактори, които също имат значение в развитието на диабетната невропатия са:

-          Възпаление на нервите, причинено от автоимунен отговор. Това се случва, когато нашата имунна система по грешка атакува част от нашето тяло, възприемайки го като чужд антиген.

-          Генетични фактори, несвързани с диабета, които правят някои хора по-податливи към нервни увреждания.

-          Злоупотреба с алкохол и цигари, които причиняват както нервни, така и съдови увреждания, които увеличават риска от инфекции.

 

Рискови фактори:

При всеки диабетик съществува риск да развие диабетна невропатия, но някои от следните рискови фактори Ви правят по-податливи към нервни увреждания

-          Недостатъчно добър контрол върху нивото на кръвната захар. Това е основният рисков фактор за развитие на всички усложнения на диабета, включително и невропатията.

-          Продължителността на диабета. Рискът от развитие на диабетна невропатия нарства право пропорционално с продължителността на диабета, особено при лош контрол на кръвната захар. Диабетната невропатия е най-честа при пациенти, които имат диабет от поне 25 години.

-          Бъбречни заболявания. Диабетът може да увреди и бъбреците, което от своя страна увеличава количеството на токсини в кръвна и спомага за нервните увреждания.

-          Тютюнопушене. Пушенето уврежда кръвоносните съдове, особено артериите, като ги стеснява, прави стените им по-ригидни( твърди и нееластични) и по тозо начин се редуцира кръвния поток, особено към краката. Това затруднява оздравителния процес на раните по стъпалата и краката и нарушава функцията на периферните нерви.

 

Усложнения:

Диабетната невропатия може да причини сериозни усложнения, някои от които са:

-          Ампутация на крайник. Тъй като диабетната невропатия причинява липса на сетивност в краката, раните и възпаленията остават незабелязани и рано или късно се стига до сериозни и тежки инфекциии и разранявания. Рискът от инфекция е доста висок, тъй като в резултат на усложненията на диабета кръвния поток към краката е намален. Инфекцията може да се разпространи и до костите и да доведе до гангрена, която често е трудна за лечение и изисква ампутация на стъпалото и дори по-голяма част от крайника. Повече от половината от нетравматичните ампутации на долен крайник в САЩ се дължат на диабет, което е показателно за значимостта на проблема.

-          Инфекции на уринарния тракт и уринарна инконтиненция. Засягането на нерви, които контролират пикочния мехур, може да доведе до непълното изпразване на урината. Това създава среда за размножаване на бактериите, което може да доведе до уринарни инфекции. Нервните увреждания могат да причинят също така невъзможност да усещате кога Ви се ходи до тоалетната  или да контролирате мускулите които освобождават урината. Това може да доведе до неволево изпускане на малки порции урина.

-          Ортостатична хипотония. Засягането на нервите, които контролират циркулацията на кръвта може да доведе до нарушения в контрола на кръвното налягане. Това се проявава с рязки спадове в кръвното налягане при промяна на позоцоята на тялото от легнало в изправено положение (ортостатична хипотония), което може да причини замайване и дори припадък.

-          Храносмилателни проблеми. Увреждането на нервните влакна в храносмилателната система може да причини редица проблеми, включително тежка диария или запек, понякога и редуващи се пристъпи на диария и запек. Други прояви могат да са гадене, повръщане, подуване на корема, загуба на апетит. Едно специфично и сериозно усложнение е гастропарезата- състояние при което стомаха се изпразва твърде бавно или въобще не се изпразва, което води ди гадене, повръщане  и оказва сериозно влияние върху нивата на кръвната захар и храненето.

-          Повишени или намалено изпотяване. Когато потните жлези не функционират правилно, тялото Ви не може да регулира правилно телесната температура. Намалената или пълната липса на изпотяване (ахидроза) може да бъде дори животозастрашаващо състояние. Автономната невропатия води и до ексесивно изпотяване, особено през нощта.

-          Социална изолация. Не трябва да се пренебрегва и подценява и този проблем. Болката, инвалидизацията, а също така и срамът от заболяването, често правят болните, особено по-възрастните, неспособни да се грижат за себе си, което от своя страна може да доведе до социална изолация и дeпресии.

Лечение:

Засега няма познато лек за диабетната невропатия. Лечението на диабетната невропатия се цели :

-          Да забави прогресирането на заболяването.

-          Да облекчи болката.

-          Да педотврати тежките усложнения и да се възстанови до някаква степен функцията на засегнатите органи.

Някой от основните мерки и медикаменти за постигане на тези цели са:

-          Поддържане на постоянни и в рамките на нормите нива на кръвната захар( 3,9-7,2 на гладно)

-          Гликиран хемоглобин, като показател за добрия контрол на кръвната захар в последните месеци, по-малко от  7%.

-          За облекчаване на болката се използват някои от следните медикаменти- антиепилептични лекарства, антидепресанти, лидокаинови лепенки, опиоиди, кремеве и таблетки с капсаицин( екстракт от люти чушки).

-          Алфа липоева киселина- като мощен антиоксидант  оказва своето въздействие, облекчавайки симптомите на периферната невропатия и забавайки прогресирането на заболяването.

-          Акупунктура.

-          Поддържане на нормално тегло.

-          Спиране на тютюнопушенето и алкохола.

-          Подходяща физическа активност.

 

Ревита препоръчва:

Алфа бетик алфа липоева киселина

Лют червен пипер- с капсаицин, подобряващ периферната циркулация

Хемагел- подходящ за лечение на трудно зарастващи рани, рани при диабетно стъпало и диабетна невропатия.

 

Текст: д-р Маргарита Маламова

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.