Поликистозният овариален синдром /ПКОС/ е заболяване, което се причинява от хормонален дисбаланс в женското тяло, като резултат от неправилно функциониране на яйчниците, панкреаса, надбъбречните жлези, хипофизата, щитовидната жлеза и хипоталамуса. Заболяването е известно и под името синдром на Щайн-Льовентал. В повечето случаи се свързва с хиперандрогенизъм /повишено производство на мъжки полови хормони със съответните признаци/, инсулинова резистентност и затлъстяване. При инсулинова резистентност тъканите /клетките/ на тялото са неподатливи към ефекта на инсулина, в отговор на което, компенсаторно, тялото произвежда повече инсулин. Високите нива на инсулин водят до увеличаване на производството на мъжкия полов хормон - тестостерон, което пречи на развитието на фоликулите и нормалната овулация. И тъй като инсулинът е необходим за усвояването на захарите/глюкозата/ от храната, при инсулинова резистентност глюкозата се натрупва под формата на мазнини.
Заболяването се проявява с нередовен или липсващ менструален цикъл; нетипично маточно кървене; продължаващ повече от седмица предменструален синдром/ПМС - болки в долната част на корема и долната част на гърба, подуване, чувствителност на гърдите/; стерилитет; сексуална фригидност; прекалено и нетипично окосмяване; изтощена и падаща коса; оплешивяване от мъжки тип; мазна кожа и акне; затлъстяване; раздразнителност, депресия, апатия, летаргия, сънливост и др.
Първите симптоми могат да се появят още през пубертета. Ендокринологичната общност препоръчва в тази възраст диагнозата да се поставя въз основа на клиничните прояви на заболяването и резултатите от биохимичните, и други изследвания/УЗ/, а при жени в зряла възраст - по типичните симптоми, без да е необходимо да се правят хормонални изследвания и ултразвуков скрининг.
Няма конкретно лечение на ПКОС и поликистозните яйчници не могат да бъдат излекувани напълно, но симптомите могат да бъдат повлиявани медикаментозно, хирургично и с промяна в начина на живот.
Общи препоръки за хранене
-По време на лечението, диетата да е хормонално балансирана: Да съдържа храни, които предизвикват отделянето на инсулин и храни, водещи до отделяне на глюкагон, хормон-антагонист на инсулина, и двата хормона да са в балансирани количества, за да поддържат нормална кръвната захар. /Инсулинът намалява нивото на кръвната захар, а глюкагонът го повишава. /
-Храната да включва здравословна комбинация от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеини на растителна основа /пълнозърнести, бобови/, постно месо и здравословни мазнини. Комбинирането на храни, съдържащи протеини и мазнини с въглехидратни храни, помага да се забави усвояването на въглехидратите и поддържа нивата на инсулина в границите на нормата.
- Менюто да включва богати на фибри храни.
- При проблем с теглото, калорийността на храната да е не повече от 1800 калории на ден.
- Често хранене /5-6 пъти дневно/ с по-малки порции – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и евентуално леко похапване 2 часа преди лягане.
- Жените, които страдат от ПКОС и имат проблем с наднормено тегло, не трябва да спазват монодиети и не трябва да се ограничават от хранене след 18 часа, тъй като това може да доведе до обратни резултати и до увеличаване на теглото.
- По време на лечението да се обърне внимание на черния дроб, тъй като той е отговорен за премахване на „лошия“ холестерол и излишъка от хормони.
- Хранителни добавки с Магарешки бодил, Глухарче, Джинджифил, Куркума и др. подобряват работата на черния дроб и детоксикацията на организма, което е основен момент в лечението на заболяването.
- Придържането към подобна схема на хранене поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници през целия ден и няма излишества от инсулин, коeто да причинява хормонален дисбаланс и да нарушава овулацията.
Полезни храни
Пресни, замразени или домашно консервирани зеленчуци – чушки - червени и жълти сортове, червен лук, чесън, домати , тиквички, патладжан, карфиол, броколи, спанак, целина, краставици, аспержи, моркови, марули, зеле, тиква . Да се ограничават фабрично консервираните.
Пресни, замразени или домашно консервирани плодове без добавена захар - грейпфрут , ябълки, киви, портокали, круши, череши, сливи, тиква./ тиквата спада към т.н. плодови зеленчуци/. Да се ограничават фабрично консервираните.
Пълнозърнести храни, бобови храни и ядки – пълнозърнесто брашно, овесено бршно, пълнозърнест хляб, по възможност домашно приготвен, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, лимец, булгур, ечемик, киноа, чиа, амарант; зелен боб, нахут, фасул, соя, фъстъци, слънчоглед , сусам и др.; непреработени трици на пълнозърнести култури за добавяне на фибри към всяка порция. /Фибрите изискват достатъчно количество течности, започва се с малки дози за привикване. Внимателно при храносмилателни неразположения./
Растителни масла от: ленено семе, зехтин, тиква, магарешки бодил, сусам и др.
Сушени плодове - смокини , кайси, сливи, стафиди и др. /в малки количества, предимно до обяд – богати са на фибри/
Нискомаслените млечни продукти - сирене, извара, мляко, кисело мляко.
Постно месо и риба, яйца - от пъдпъдъци , щрауси, кокошки.
Билки, подправки - босилек, копър, магданоз , розмарин и др..
Храни, които да се отстранят от диетата
За лечение и намаляване на симптомите на поликистозните яйчници, от диетата трябва да се отстранят напълно:
- храните с високо съдържание на въглехидрати – бял хляб и хлебни изделия от бяло брашно; различни закуски - чипс, бисквити, бонбони, шоколад, сладки десерти с крем, всички видове сладка, мармалад и др. подобни; грис, картофи, пшеница, мед, много сладки плодове - диня , пъпеш и др.;
- фабрични сосове;
- пикантни подправки;
- солени храни; солени меса, колбаси;
- кафе; цигари; алкохол;
- мазнини – масло, маргарин, свинска мас , тлъсти меса, колбаси, сметана;
- -пържени храни и т.н.
Препоръчва се диета, в която са застъпени предимно въглехидрати с нисък и среден ГИ/ГИ е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин, измерва се в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с най-високия ГИ 100/, включваща продукти, които се разграждат бавно, без да причиняват пик /бързо покачване/ в нивата на кръвната захар и в количеството на отделения от панкреаса инсулин, с повече белтъци и мазнини, предимно от растителен произход, с минимум консерванти.
Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишните килограми. Предлагат се достатъчно таблици, от които да се избират подходящите храни, когато се включват въглехидрати в менюто, особено за втората половина на деня. Сутрин се позволяват и по-калорични или с по-висок ГИ храни. След топлинна преработка всички храни повишават своя гликемичен индекс, което също трябва да се съобрази. Комбинирането на въглехидрати храни с друга храна може да намали гликемичен индекс, защото тя позволява на тялото да усвоява въглехидратите по-бавно.
Нисък ГИ – до 40 | Среден ГИ – от 40 до 60 | Висок ГИ – от 61 до 100 | ||||
Сготвени моркови | 39 | Сурови моркови | 50 | Алабаш, ряпа, репички | 70 | |
Зрял боб | 30 | Консервиран боб | 42-52 | Цвекло | 65 | |
Леща | 29 | Сладък картоф | 51-54 | Варени кестени | 60 | |
Ябълки, сливи | 38-39 | Сладка царевица | 55 | Небелени задушени картофи | 65 | |
Круши | 37 | Зелени банани | 45 | Зрели банани | 60 | |
Сушени кайсии | 31 | Папая | 55 | Дюли /желе, конфитюр със захар/ | 65 | |
Грейпфурт | 25 | Праскови | 55 | Стафиди | 65 | |
Череши | 22 | Зелен грах | 48 | Мед | 60 | |
Пълнозърнести спагети | 37 | Пълнозърнест грис | 45 | Ръжен хляб | 65 | |
Ечемик | 25 | Овес | 40 | Овесена каша | 60 | |
Соя | 18 | Варен булгур | 55 | Десерти Марс, Сникърс, Туикс и др . | 65 | |
Кисело мляко | 34-35 | Кокосово мляко | 40 | Прясно мляко | 60 | |
Нискомаслено плодово кисело мляко | 33 | Елда, булгур, грахам | 40 | Франзела бял хляб | 70 | |
Обезмаслено прясно и кисело мляко | 32 | Грозде | 45 | Сушени фурми | 70 | |
Нискомаслено кисело мляко с изкуствени подсладители | 14 | Киноа брашно | 40 | Диня | 75 | |
Фъстъци | 15 | Пълнозърнесто мюсли | 45 | Пържени, варени и печени картофи | 95 | |
Леблебия, нахут, хумус | 35 | Маслени бисквитки, сладкиш от маслено тесто,шприц бисквити | 55 | Белени варени картофи | 70 | |
Pepsi Light, Cola Light | 0 | Кафяв ориз Басмати | 45 | Пшеничен Сухар ГеврециБисквити | 70 | |
Пресен зелен грах | 35 | Зелен грах конс. | 45 | Ризото; пелмени | 70 | |
Фруктоза | 22 | Лактоза | 40 | Глюкоза | 100 |
При изготвяне на диетата трябва да се знае, че гликемичният индекс не е достатъчен за цялостна оценка на хранителните качества на продукта. Освен него трябва да се следи и процентното съдържание на въглехидрати в хранителния продукт, както и количеството на храната - колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар. Гликемичният отговор /нивото на кръвна захар/ зависи и от времето на преработване на храната в стомаха и изпразването му, състоянието на чревната лигавица и усвояването на хранителните вещества в червата, перисталтиката, индивидуалния инсулинов отговор, комбинацията от консумираните храни и др. Прибавянето на протеини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намаляне на гликемичният индекс на храната.
ГИ на готовите и полуготови храни зависи и от използваните продукти и начина на приготвянето им. ГИ стойностите на тези храни могат да се променят с течение на времето, ако производителите правят промени в съставките или в използваните за обработката методи.
Добре е таблиците за ГИ, както и всички други ограничения, да се прилагат разумно и да не се изпада в крайноси. Основното изискване към диетата е да бъде разнообразна и да застъпва всички хранителни вещества. Прекаленото внимание към храните и храненето може да предизвика напрежение и да стресира психиката и тялото, което да причини обратен резултат.
Изготвянето на диетата изисква специални познания за храните и приготвянето им, за патобиохимията на заболяването и за индивидуалното проявление на болестта.
Всичко с мярка и спазване на златната среда е най-добрия подход в лечението на ПКОС, както и при всички други хронични болести.
Хранителни добавки:
Алое вера, гел
Селен
Инозитол
Млечен бодил
Глухарче
Джинджифил
Куркума
Спирулина (микроводорасли)
Тисилин
Текст: Д-р Аелита Петрова
лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център
Коментари (0)
Нов коментар