Хората, които искат да отслабнат, обикновено търсят информация в интернет, разпитват близки и познати...Ентусиазират се от поредната супердиета, която им обещава изумителни резултати в много къси срокове... Опасна ли е, да я наречем, модата в диетите?
Мода в диетите винаги е имало, вероятно още дълго време ще има. Причината е, че диетите имат бърз първоначален окуражителен ефект. Рано или късно обаче настъпва момент, в който организмът се адаптира, свиква към новия начин на хранене и диетата в най-добрия случай престава да работи, а с това и свързаното разочарование и възникващ риск към връщане на едно нерегулирано хранене. А когато след спазването на дадена диета човек се върне към старите си навици, често се наблюдава т.нар. йо-йо ефект, т.е. килограмите се връщат, понякога повече от тези, които са били свалени.
За опасност можем да говорим тогава, когато преследването на най-добрата диета се превърне в цел, която се преследва на всяка цена. Преминаването от режим в режим, от една диета в друга е нездравословно, тъй като около 90 процента от диетите предлагат ограничен набор от храни, което може да е свързано с лишаването от определени важни хранителни вещества. Не трябва да пропускаме факта, че започването на всяка диета е един вид стрес за организма – той може да остане неразпознат от диетуващия, но оказва въздействие върху метаболизма, понякога дори по начин, който може да саботира предприетия режим.
- Кое е идеалното тегло?
Да, съществува понятие идеално тегло, но за съжаление то не може да бъде общо дефинирано. Това е индивидуален, конкретен показател за всеки човек. Идеалното тегло на 2-ма души на една и съща възраст, с една и съща височина, може да е различно, в зависимост от това каква е физическата активност, какви предразположения или настоящи заболявания имат, каква е тяхната представа за добре изглеждащ „себе си“ дори. Разбира се, Световната здравна организация предлага таблици, в които всеки може да открие идеалното тегло според възрастта, пола и височината му. Най-известният показател е индексът на телесната маса. В интернет вече има достатъчно много калкулатори, с които лесно се пресмята и които дават оценка на получения резултат – нормално, под- или наднормено тегло или степен на затлъстяване. Идеалното тегло във всички случаи е онова, което е предпоставка за висок жизнен тонус и самочувствие и гарантира нисък риск от развитие на социално значими заболявания – сърдечно-съдови, ракови, ставни и редица други.
- Обикновено нагласата е, че трябва да се лишим от храна, за да отслабнем. Това вярно ли е, или погрешно?
За съжаление това е напълно погрешна представа. Повечето хора смятат, че организмите ни са енергийни системи, които се подчиняват на простата физическа зависимост между приема на енергия (като храна) и количеството материя (в случая телесна маса). В това схващане има доза истина, но по-голямата част от истината е съвсем друга. Телата ни са уникални биологични системи, чийто функции подлежат на много фина регулация. Част от тази регулация включва съществуването на различни режими, състояния на метаболизма ни – т.нар. по-бърз и по-бавен метаболизъм. В общия случай едно гладуване задължително води до спад на скоростта на метаболизма – тялото се защитава от прекомерен разход на енергия, при положение, че не му се доставя необходимата такава чрез храната. Има една приказка на вечно диетуващите хора – „цял живот живея гладен и дебел“. Това е така поради факта, че техния метаболизъм е забавен до крайна степен и всяка храна, която те приемат, веднага отива за стратегически резерв в мастната тъкан просто защото основната цел на организма е да живее колкото се може по-дълго. Всеки, който е осъзнал този факт и се е доверил на специалист диетолог, е почувствал бързо напредъка – отслабването може да се случи само когато човек се храни достатъчно. Да, в някои периоди има намаляване на енергийния прием, но те се редуват задължително с такива, в които той е в достатъчна степен спрямо индивидуалните особености. Това с колко да се намали обичайния енергиен прием, кога да се повиши приема на храна и отново да се намали може да прецени само специалист по хранене – всичко това е с оглед метаболизма да се поддържа непрекъснато в една висока скорост. Отслабването е надлъгване с природата – това е и причината да не съществува универсална и работеща диета за всички хора. Да, има случаи, в които много хора постигат съществено отслабване, спазвайки определена популярна диета, но рисковете за здравето от, да речем една високо-протеинова диета, са сериозни и понякога вредата може да е по-голяма от ползата при отслабването.
- Трябва ли да намалим мазнините по време на диета или не?

- Когато искаме да отслабнем, да броим ли всяка калория и може ли да се абсолютизира приема на определено количество калории на ден?
Един от най-трудните начини да се отслабне е чрез следенето на погълнатите калории. Това е така, тъй като е много по-важно от какви храни идват калориите, отколкото техния абсолютен брой. Разбира се, не отричам, че калорийния прием трябва да е в определени граници съобразно индивидуалните особености, но съществения момент в един хранителен режим е процентното разпределение между трите основни групи хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини. Ако баланса между тези 3 групи не е спазен, всяко броене на калории е безсмислено. Съществуват множество системи, предлагащи различни процентни съотношения между 3-те групи храни. Тук също не може да се даде универсален принцип, тъй като всеки организъм е различен и работа на диетолозите е да вникнат в тези индивидуални особености и да предложат работещата схема за отслабване. Все пак, едно общо правило е, че около и над половината от калорийния прием трябва да е от въглехидрати, протеините да са между 30 и 40 %, а мазнините между 10 и 20 %. Трябва да се отбележи, че понякога минималното вариране в процентите може да се окаже решаващо при постигането на целта. Затова е необходима комплексна оценка на метаболизма, която да послужи като основа за решение от специалиста по хранене. Понякога обаче е по-подходящо да се подходи не чрез процентно пресмятане, а чрез индивидуални нужди, изразени в грамове от определена група хранителни вещества на килограм телесно тегло. Това е така, защото понякога прекомерния прием на протеини, например, е противопоказан и тогава отправната точка при създаването на хранителния режим е друга. Факторите, които оказват въздействие са още физическата активност, умствената натовареност, часовете сън на денонощие, някои кръвни показатели и редица други.
- Как да определим коя диета е най-подходящата за нас?
Най-подходящата диета е тази, която е индивидуално създадена конкретно за всеки човек. Така рисковете от йо-йо ефект и понижен жизнен тонус са минимални, а профилактиката на различни предразположености или облекчаването на състоянията при текущи заболявания са максимално ефективни. При невъзможност да се ползват услугите на диетолог, винаги е препоръчително да се спазват следните най-общи насоки за поддържане на добро здраве и оптимално тегло:
- Винаги се стремете да консумирате сложни пред прости въглехидрати, т.е. предпочитайте пълнозърнести храни без захар, кафяв ориз, бобови пред рафинирани тестени изделия, сладкиши, десерти и подсладени безалкохолни напитки;
- Редовното и често хранене е за предпочитане пред храненето веднъж или 2 пъти дневно. Най-добре е разликата между храненията да не надвишава 4 часа;
- Стремете се във всяко хранене да присъстват 3-те големи групи хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини;
- Консумирайте достатъчно според възможностите и нуждите плодове и зеленчуци, защото те са най-пълноценния източник на витамини и минерали. Плодовете е за предпочитане да се консумират преди хранене и никога като десерт. Пресмятайте плодовете си като източник на въглехидрати – някои от тях съвсем не са нискокалорични, а повечето са източник на прости захари;
- Най-пълноценния източник на протеин и същевременно един от най-евтините протеини е яйчният белтък. Следва рибата и чак накрая червените меса. Протеините от растителен произход са в по-голямата си част непълноценни, затова не разчитайте изцяло на тях;
- По отношение на мазнините, винаги предпочитайте растителните мазнини и то най-вече зехтина. Една кулинарна приказка гласи, че и най-лошият зехтин е по-добър и от най-качественото слънчогледово олио. Тя напълно е в сила и от диетологична гледна точка. Мазните риби и лененото семе са превъзходен източник на важните омега-3 мастни киселини, затова предвиждайте редовното им присъствие във вашето меню;
- Приемайте достатъчно количество течности. Почти няма здрав човек, който да се нуждае от по-малко от 2 литра на ден. Водата трябва да е приета равномерно през деня, за да не се натоварват сърдечно-съдовата система и бъбреците. Избягвайте напитки като кафе, черен чай и безалкохолни – повечето от тях ще ви обезводнят или ще доставят т.нар. „празни калории“, които ще саботират усилията ви за отслабване;
- Движете се – дори елементарната 30 минутна разходка, когато е провеждана системно ежедневно има невероятно благотворен ефект върху метаболизма. Всяка физическа дейност, дори елементарната домакинска работа, е за предпочитане пред заседяването;
- И накрая, но не по значимост – често причина за неуспех при отслабване е недоброто контролиране на стреса. Научете се да релаксирате, придобийте по-ведро мислене и целеустременост. Само тогава вашата психика ще работи в синхрон с физическото тяло и ще постигнете желаната цел.
Коментари (0)
Нов коментар