×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum - семейство Fabaceae) е бобово растение, култивирано в Индия и страните от Северна Африка. Семената се използват като подправка по целия свят, докато листата се използват като зелени листни зеленчуци в диетата. Семената на сминдух са горчиви на вкус.

Тази подправка се използва и за медицински цели в много традиционни системи като антибактериално средство, стомашен стимулант, срещу анорексия, антидиабетно средство и антиоксидантно средство. Традиционно цялото семе се използва в следродилния период за увеличаване на лактацията. Маслото се използва и за козметични цели и парфюми.

Ползи от сминдуха

  • антидиабетно действие;
  • хипохолестеролемично влияние ;
  • антиоксидантна активност;
  • храносмилателно стимулиращо действие ;
  • хепатопротективно действие;
  • регулиране на менопауза;
  • повишава либидото.

Състав на семената

  • фибри - неразтворима (30%) и разтворима фракция (20%), която е предимно галактоманан; 
  • неутрални липиди - триглицериди и фосфолипиди;
  • сапонини - диосгенин;
  • алкалоиди – тригонелин;
  • мастни киселини - палмитинова, стеаринова, арахидна, олеинова, линолова и αлиноленова;
  • летливо масло - анетол.

Фибри от сминдух

Диетичните фибри са несмилаеми сложни въглехидрати, намиращи се в растителните храни, и са основна съставка в здравословната диета. Близо 50% от сухото тегло на семената сминдух са ядливи диетични фибри, което ги прави най-високата концентрация сред всички естествени източници на фибри. 

Диетичните фибри от сминдух са много стабилни, с дълъг срок на годност. Издържат на пържене, печене, готвене и замразяване. Диетичните фибри могат да се приемат като обикновен прах, смесен в плодови сокове, или могат да се добавят към хранителни продукти като супи, напитки и сосове. 

Брашно, обогатено с 8-10% диетични фибри от сминдух, се използва за приготвяне на хлебни храни като пица, хляб, мъфини и сладкиши. 

Дневен препоръчителен прием на диетични фибри е 20-30 g. Времето за преминаване през дебелото черво на диета с диетични фибри от сминдух е кратко. Подобрява редовността, намалява бионатоварването на дебелото черво, с малко или никакво образуване на газове, увеличава фекалната маса, намалява риска от запек. Фибрите в диетата подобряват здравето, като заместват калориите, увеличават времето за дъвчене, потискат апетита, контролират преяждането и спират наддаването на тегло. Диетичните фибри също предизвикват чувство за ситост.


Сапонини и алкалоиди от сминдух

Сминдухът съдържа приблизително 4 до 8% сапонини и около 1% алкалоиди, допринасящи за горчивина, стомашна стимулация, повишена киселинност и повишен апетит. Традиционно персийците и арабите са използвали семена от сминдух за увеличаване на чистата мускулна маса при жените. Диосгенинът, основният сапогенин, е предшественик на естроген и може да помогне за регулирането на менопаузата. Диосгенинът подпомага производството на собствения естроген, което повишава растежа на гърдите.

Предполага се биологично уголемяване на гръдната тъкан с използването на цели семена и листа. Сапонините могат да намалят холестерола, макар и в малка степен, чрез хормонален синтез без ефект върху триглицеридите и да се свързват с хранителните липиди. 

Смята се, че тригонелинът, алкалоид, намалява глюкозурията (секреция на глюкоза в урината) при диабет.

Изследователите са открили, че семената съдържат вещества, които стимулират панкреаса да освобождава храносмилателни ензими, като по този начин подпомага храносмилането. 

 

Според редица проучвания Сминдухът има широк спектър от биологични активности

Антидиабетни свойства

Добре известно е, че диетичните фибри предлагат значителни ползи за хората със захарен диабет. Епидемиологичните проучвания показват, че разпространението на диабета е по-ниско в популациите (Индия, Япония) с висок прием на фибри, отколкото в западното население (САЩ, Европа) с нисък прием на фибри.

Диетичните фибри забавят изпразването на стомаха, потискат освобождаването на стомашни инхибиторни пептиди и инсулинотропни хормони. Намаленият пик на глюкозата след хранене, наблюдаван при прием на добавка диетични фибри, се удължава за по-дълъг период.

Няколко проучвания върху хора демонстрират благоприятен хипогликемичен потенциал на тази подправка при диабет тип 1 и тип 2. Добавянето на семена от сминдух към диетите на пациенти с диабет води до значителен спад в кръвната захар и подобряване на глюкозния толеранс.

Хипохолестеролемично свойство

Високите нива на LDL и холестерол с липопротеини с много ниска плътност (VLDL) са свързани с атеросклероза или плака в кръвоносните съдове. Намаляването на нивата на LDL-холестерола се счита за важно за намаляване на риска от сърдечен удар. Установено е, че диетичният сминдух е хипохолестеролемичен в проучвания върху животни и в клинични изпитвания.

Антиоксидантни ефекти

Окислителното увреждане на клетъчно или субклетъчно ниво се счита за основно събитие в болестни процеси като коронарна съдова болест, възпалително заболяване, диабет, канцерогенеза и стареене. Реактивните кислородни радикали са вредни за клетките както на мембранно, така и на генетично ниво. Те предизвикват липидна пероксидация в клетъчните мембрани, генерирайки липидни пероксиди, които причиняват обширно увреждане на мембраните и хромозомите. Доказано е, че диетичните семена от сминдух противодействат на повишената липидна пероксидация и промените в съдържанието на циркулиращи антиоксидантни молекули, като глутатион, β-каротен и α-токоферол (витамин Е). Установено е, че антиоксидантите в черния дроб, бъбреците и панкреаса се нормализират при прием на прах със семена от сминдух.

Влияние върху храносмилането

Известно е, че подправките стимулират стомашната функция. Смята се, че те засилват слюнчестия поток и секрецията на стомашен сок и следователно подпомагат храносмилането. Слюнчените и стомашните секрети се увеличават, когато нервните центрове се стимулират от обонянието и от храната. Ролята на подправките в храносмилането не се ограничава до един ефект, а е комбинация от тяхното влияние върху слюнчената, стомашната, жлъчната и панкреасната секреция и крайните храносмилателни ензими, присъстващи върху лигавицата на тънките черва. Успокояващият ефект на семената ги прави ценни при лечението на гастрит и стомашни язви.

Гастропротективният ефект на семената на сминдух е доказан от проучване върху индуцирана от етанол стомашна язва. Водният екстракт и гел фракцията, изолирани от семената, показват значителни защитни ефекти при язва. Цитопротективният ефект на семената изглежда се дължи не само на антисекреторното действие, но и на ефектите върху мукозните гликопротеини. 

Fenugreek Seed/ Сминдух (семена) 610 mg х 100 капсули на Nature’s Way - естествен продукт за поддържане нормалната обмяна на веществата и нормалните нива на холестерола и кръвната захар. Използва се и при намалено либидо, менопауза, тъй като повлиява нивата на тестостерон и естроген.

Препоръчителната дневна доза е По 2 капсули  2-3 пъти дневно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Дона  Панайотова
Дона Панайотова е магистър-фармацевт с огромен интерес към ботаниката, фитотерапия, фармакологията, фармакогнозия и здравословно хранене и балансиран начин на живот.
Продуктът беше успешно добавен в любими.