×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хормоналният баланс на жената е от съществено значение за намаляване на риска от предменструалния синдром (ПМС), облекчаване симптомите на менопауза и поддържане на репродуктивното здраве. В тази статия са посочени някои от най-полезните за женското здраве билки и природни ингредиенти, които регулират хормоните през менструалния цикъл и подпомагат способността за забременяване.  

 

Витекс

Днес витекс се използва предимно за подпомагане на репродуктивните способности. Билката въздейства върху производството на лутенизиращ хормон и понижава нивата на пролактин, което води до повишаване нивата на прогестерона и нормализиране на менструалния цикъл. Витекс съдържа вещества като:

  • фловоноиди;
  • иридоиди;
  • гликозиди;
  • терпеноиди.

Пролактинът е хормон, който помага на тялото да произвежда кърма. Той също така потиска производството на хормоните, които предизвикват овулация. Твърде високите нива на пролактин могат да доведат до дефект на лутеалната фаза - състояние, при което лутеалната фаза (част от менструалния цикъл между овулацията и следващия период) е твърде кратка, не се произвежда достатъчно прогестерон и маточната лигавица не се развива достатъчно, за да поддържа оплодената яйцеклетка за бременност.

 

Масло от вечерна иглика

Вечерната иглика е цъфтящо растение, произхождащо от Северна Америка. Изследванията показват, че спомага за облекчаване симптомите на ПМС, намаляване на възпалението, стимулиране производството на цервикална лигавица и подобряване здравето на матката.

Вечерната иглика е богат източник на омега-6 есенциални мастни киселини (EFAs) – линолова киселина (LA) и гама линоленова киселина (GLA). Тя е едно от малкото растения, които съдържат GLA, а маслото се извлича от нейните семена.

Тялото се нуждае от LA и GLA за да произвежда простагландин Е (PGE2). Простагландините действат подобно на хормоните, тъй като те също са „пратеници“, които подпомагат функциите на целевите клетки. Разликата е, че прицелните клетки на простагландините се намират в непосредствена близост до мястото на тяхното отделяне.

PGE2 играе важна роля за женската репродуктивна система, тъй като регулира хормоните чрез въздействието си върху клетките на матката, клетките на шийката на матката и регресията на жълтото тяло.

Много жени се сблъскват с чувствителност на гърдите, подуване на корема, акне, задържане на вода, депресия, замъглено мислене, раздразнителност и главоболие преди менструацията – това състояние е известно като ПМС.

Резултатите при проведени проучвания показват значително подобрение на тези симптоми по време на прием на масло от вечерна иглика.

Маслото от вечерна иглика може да се комбинира с други билки като витекс, за да помогне за облекчаване симптомите на ПМС и менопауза.

 

Червена детелина

Червената детелина (Trifolium pratense) принадлежи към семейството на бобовите растения. Известна е още като "корен на фалшив еднорог". Традиционно се използва за поддържане на правилна лимфна функция, поддържане на силна имунна система и здрава кожа. Тя съдържа съединения като изофлавони и фитоестрогени, които помагат за насърчаване на хормоналния баланс при жените. Фитогенът свързва естрогенните рецептори в тялото и предизвиква физиологични реакции, докато изофлавоните регулират нивата на естроген и възстановяват хормоналния баланс, увеличавайки шансовете за забременяване.

Според експерти по фертилитета, естрогенният скок в резултат на употребата на червена детелина подпомага производството на фоликули и яйцеклетки, подготвяйки тялото за овулация.

В допълнение, червената детелина съдържа витамини и минерали като калций, витамин С, калий, магнезий, хром, фосфор, ниацин и тиамин. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на здраво тяло, а също и за отпускане на нервната система, което подпомага и репродуктивното здраве.

 

Коприва

Копривата (Urtica Dioica) съдържа желязо, магнезий, хром, калий, цинк, селен, витамини А и С, витамини от В групата, кверцетин, рутин и много други вещества. Тя регулира функциите на щитовидната жлеза, матката и хормоналната система.

Листата на копривата са богати на хлорофил – растителен пигмент, подпомагащ естествената детоксикация на организма, което е необходимо при забременяване. Копривата също е източник на фолиева киселина, която е от ключово значение за здравословната бременност.

 

Фолиева киселина и цинк

Фолиевата киселина играе ключова роля за репродуктивните способности и протичането на бременността. Препоръчително е приемът й под формата на хранителна добавка да започне няколко месеца преди опитите за забременяване.

Адекватните нива на фолиева киселина са важни за развитието на червените кръвни клетки, производството на ДНК, качеството на яйцеклетките, узряването, оплождането и имплантацията.

Фолиевата киселина, витамините B6, B12 и D, както и желязото участват в механизмите, които повлияват фертилитета, включително метаболизма на хомоцистеина, възпалението, оксидативния стрес и ембриогенезата. Апоптозата (т.е. нормална клетъчна смърт), която е от съществено значение за регулиране на атрезията на фоликула, дегенерация на жълтото тяло и отделянето на ендометриума, се влияе от фолиева киселина и цинк. Цинкът влияе на овулацията и менструалния цикъл.

 

Витамин D

Витамин D помага на тялото да абсорбира калция, необходим за здравето на костите и също така играе роля в клетъчния растеж, мускулната функция, имунния отговор и контрола над възпалението. Той също така е известен като „витамин на слънцето“, тъй като кожата го произвежда при излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето.

Начинът на живот и среда са се променили – прекарваме повече време на закрито, често ползваме слънцезащитни продукти, живеем в замърсена среда – всичко това блокира UV лъчите, в резултат от което кожата не синтезира достатъчно витамин D. Днес близо 50% от хората по света имат по-ниски от оптималните нива на витамин D. 

 

Витамини А, C и Е

Витамин E (токоферо̀л, витамин на плодовитостта; от гръцки токос – потомство и феро – нося) е мастно разтворим витамин и антиоксидант. Важен е за образуването на сперматозоиди, има антиоксидантно действие спрямо вътреклетъчните масти, предпазва клетките от действието на токсичните вещества и повлиява положително половите функции.

Оксидативният стрес, предизвикан от тютюнопушене, употреба на алкохол, наднормено тегло, излагане на токсини от околната среда, напреднала възраст, може да наруши физиологичните функции, а витамините А, С и Е осигуряват висока антиоксидантна защита.

 

Коензим Q10

CoQ10 е съединение, което се произвежда естествено от тялото и се съхранява в митохондриите. Използва се за растежа и поддръжката на клетките, а също така има антиоксидантни свойства.

Естественото производство на CoQ10 намалява с възрастта и е трудно да се набави значително количество чрез храната. Този антиоксидант въздейства положително върху броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите, и увеличава шансовете за зачеване и в напреднала репродуктивна възраст.

Коензим Q10 също се предлага под формата на хранителни добавки, чиито прием значително може да подпомогне репродуктивното здраве при двата пола.

 

Инозитол

Инозитолът се намира се в храни като ядки и боб, пресни плодове и зеленчуци и зърнени продукти. Той играе няколко важни роли в организма: освен, че е основен компонент на клетъчните мембрани, влияе върху действието на невротрансмитерите серотонин и допамин в мозъка, и медиира начина, по който инсулинът работи в клетките.

Именно въздействието на инозитола върху инсулина, играе най-важна роля за репродуктивното здраве при СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници) - хормонално нарушение, което засяга овулацията.

При пациентки със СПКЯ този процесът на овулация нарушен, което води до нередовни или никакви периоди (показващи нередовна или липса на овулация), по-високи от нормалните нива на андрогени („мъжки“ хормони) и кисти в яйчниците от множество цикли без овулация. Без редовна овулация е трудно да забременеете по естествен път, така че СПКЯ е често срещана причина за проблеми с плодовитостта.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Дона  Панайотова
Дона Панайотова е магистър-фармацевт с огромен интерес към ботаниката, фитотерапия, фармакологията, фармакогнозия и здравословно хранене и балансиран начин на живот.
Продуктът беше успешно добавен в любими.