×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
биокоензимирани витамини

Витамините от група B са жизненоважни за нормалното функциониране на органите и системите в човешкото тяло. Още отпреди много години се е установило, че тяхната коензимирана форма се абсорбира от тялото далеч по-добре, в сравнение с други форми на витамините. Преди обаче да се задълбочим в това каква е ролята им и как може да използваме витамините от групата, трябва да разгледаме какво точно означава понятието коензим.


Какво представляват ензимите

В организма на хората непрестанно се извършват множество и най-разнообразни биохимични реакции. Тези реакции водят до разграждане на вещества, синтезиране на нови и преобразуване на енергията в тялото от един в друг вид. Всяка от тези реакции се нуждае от  определен вид стимулиране или казано по друг начин- катализация. За да могат да се осъществят нужните биохимични процеси, ние трябва да разполагаме и с подходящите ензими за тях. Ензимите са всъщност катализаторите в организма и на тях дължим нормално функциониране на органите. Без тях процесите в тялото или щяха да се извършват с феноменално бавна скорост, или изобщо нямаше да протичат правилно, което  би могло да бъде пагубно за здравословното ни състояние. Самите ензими представляват в същността си протеини. Те се синтезират от аминокиселини, които приемаме с храната или такива, които тялото може да си произведе само( есенциални и неесенциални).

Всеки ензим притежава така наречения активен център. За да се осъществят биохимичните процеси, изходните вещества (субстрати) трябва де се свържат с активния център на катализатора ензим. Реакцията често се оприличава на сливане на ключ с ключалка или ръка в ръкавица, защото активният център на ензима пасва идеално с определени структури на субстрата. Ензимът може да има висока специфичност, за да разпознае точно неговия субстрат, като това предотвратява погрешно свързване на активния център с конкурентни вещества.


Коензимите от друга страна може да разгледаме като своеобразни катализатори на самите ензими.

Някои ензими имат изцяло протеинова структура, но други се свързват с неорганични елементи, за да станат активни и да могат да изпълнят ролята си. Небелтъчната част на ензимите може да бъде съставена от въглехидрат, ензим, йон или други. Те се наричат коензими и участват в изграждането на активния център на своите ензими, като така ги правят активни. Интересен факт е, че  в тялото ни много от ензимите играят ролята на коензими на други ензими. Според нуждите ни, активността им може да се потисне или активира.

В днешно време ензимите намират широко приложение не само вътре в тялото ни, но и извън- в технологичния процес на производството на хранителни продукти и в синтеза на антибиотици и други вещества за целите на фармацевтичната и хранителната индустрия.

Ензимите са изключително важни за оптималното протичане на метаболитните процеси и могат да се използват успешно и за лечение, при установена липса на някой храносмилателен ензим в тялото.


Витамин В-комплекс - ползи на коензимираните форми на витамините

Всички витамини от група В са водоразтворими, което означава, че много лесно могат да се екскретират навън с урината. В някои случаи е възможно да изхвърлите почти цялото количество от витамините, които сте приели през устата или да своите много малка част от тях. Ето защо недостигит на витамини от групата В съвсем не е рядко явление, особено при голяма загуба на течности и по-топъл климат, налагащ често пиене на вода и много потене.  Алкохолиците също нерядко страдат от дефицит на В-комплекс.

Коензимираната форма на хранителните добавки с витамини предоставят активна и по-лесна за абсорбиране форма на витамините, които не успяваме да си доставим само с храната.

Част от витамините от група В са коензими на други ензими в организма. Например витамин В6 (пиридоксин) и витамин В9 (фолиевата киселина) са необходими, за да може тялото да си  образува нужното количество серотонин. Хората, страдащи от тежки депресивни разтройства имат и нежелателно ниски нива на фолатите в кръвта. Ето защо фолиевата киселина може да се използва в комплексното лечение на депресия и тревожност.


Фолиева киселина и Витамин В12

Комбинацията от витамин в12( кобаламин) и фолиева киселина е популярна добавка, особено при бременните дами. Тя осигуряват нормалното вътреутробно развитие на нервната система при бъдещите бебчета и предотвратява евентуални родилни дефекти. Освен това, витамините имат още много ползи, които съвсем не са ограничени само за бременните дами:

  • Подпомагат образуването на нови червени кръвни клетки. Превенция и лечение на анемия.
  • Помагат в образуването на РНК, ДНК и за възстановяването на клетките.
  • Важни са за костното здраве и запазване на минералната костна плътност с времето. Превенция на остеопороза.
  • Превенция на макулна дегенерация или намаляват риска от зрителни увреждания с напредване на възрастта.
  • Дефицит на витамин В12 и фолиева киселина може да доведе до недостиг на желязо в тялото.
  • Могат да повлияят благоприятно симптомите на депресия, тревожност и свързано със стрес отслабване на паметта.
  • Превенция на сърдечно-съдови заболявания.
  • Оказват благоприятно въздействие върху неприятните оплаквания, свързани с диабетната невропатия ( изтръпване, мравучкане и болки).


Тиамин (витамин В1)

Тиаминът е важен за възстановяването на нервната система и особено- за нормалното развитие на миелиновата обвивка на невроните. Без него  могат да настъпят нарушения в предаването на нервните сигнали в сложната мрежа от нервни импулси и информация.

Освен това витамин В1 се използва за:

  • Намалява сърдечно-съдовия риск при болни със сърдечна патология.
  • Предпазва нервите и когнитивните ни способности.Превенция на деменция.
  • Използва се при диабетна невропатия.
  • Участва в производството на еритроцити.
  • Участва в метаболизма на макроелементите.
  • Участва в процеса на храносмилане, като подпомага синтеза на стомашната киселина.


Рибофлавин (Витамин В2)

Една от най-важните функции на рибофлавин е да осигурява  преработването на въглехидратите, приети с храната. Витамин В2 е нужен за преобразуването им в глюкоза, която тялото може да използва за своите енергийни нужди.

  • Поддържа нормалното функциониране на нервната система.
  • Участва в метаболитните процеси.
  • Важен е за процеса на растеж и развитие.
  • Подпомага абсорбцията на желязо.
  • Поддържа здравето на кожата, лигавиците, очите и зрението.


Пантотенова киселина ( витамин В5)

Основната си роля витамин В5 намира отново в поддръжката на метаболизма. Витаминът е важен за процесите на преработване на храната и освобождаване на енергия от нея. Поддържа нормално ниво на холестерол в кръвта и подпомага паметта и нервната система, както останалите представители на групата коензимирани витамини от група В.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.