×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
рибено масло, омега-3 мастни киселиниВсе още е зима - ту много студено, ту по-топло, ту мрачно, ту слънчево. Така или иначе, стои ни се повече вкъщи, а какво да правим като сме си в къщи?

Амиии... да похапваме!

А какво върви през зимата? – мазничко, соленичко и киселко.Телата ни вече са изморени и задръстени от похапване и обездвижване, от зимни празници и хапване на корем, от вируси, грип и настинки. Но пък без ядене не може и като ще трябва да ядем, защо да не е нещо полезничко, нещо, което помага на телата ни през зимата.

Такива храни са тлъстите риби, цитрусовите плодове, авокадото, морковите, чесънът, гъбите, тиквата, праз лук, алабаш, орехи а и други, разбира се. Но сега да се спрем на първите няколко.

 

тлъста рибаТлъста риба


Това са сьомга, скумрия, сардина, сафрид, херинга, риба тон; есетровите риби – моруна, чига и др., в които съдържанието на мазнини е от 8 до 20%, както и змиорка, минога, хамсия и др., в които мазнината достига до 30%. За разлика от другите животински мазнини, рибните са изключително полезни за здравето, тъй като съдържат значително количество ненаситени мастни киселини.

Ненаситените мастни киселини имат доказан ефект за предотвратяване на ракови заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, нервната система, както и за профилактика на депресивните състояния, които са доста чести в безслънчевия, студен зимен период. Също така, ненаситените мастни киселини са ценен съюзник в лечението на ревматоидния артрит, язвения колит и др. болести, които се обострят в този сезон. Най-застъпени са Омега – 3 мастните киселини, които са есенциални /незаменими/, не се синтезират в тялото и трябва да се внасят с храната. Ако храната ви е бедна на Омега източници, добре е да си ги набавяте чрез хранителни добавки. Ревита предлага ЕФА MEGA бленд – Омега 3, 6 и 9 , Омега фактор за жени 1035 mg, Ленено масло 1000 mg, 360 софтгел капсули, сертифицирано “Organic”, Дива тихоокеанска сьомга, Дива риба масло и др.

В тлъстите риби се съдържат също така редица витамини – А, В, Д и Е, и микроелементи - манган, фосфор, селен, йод и  цинк, които подобряват метаболизма, жизнения тонус и имунитета. Рибата е един от най-добрите източници на висококачествен белтък, съдържащ необходимите за организма незаменими аминокиселини и с висока усвояемост /93% - 98%/.

 

Цитрусови плодове


цитрусови плодове за здравеОсновното им достойнство е високото съдържание на вит. С /аскорбинова киселина/, който укрепва имунитета - защитната система и участва в редица важни биохимични процеси в клетката. Най-известната му роля е като антиоксидант – предпазва от разрушителното действие на свободни радикали, вируси, бактерии, токсични вещества и в производството на колаген, с което поддържа кожата свежа и предпазва от бръчки, поддържа еластични стените на съдовете и сухожилията. Може да помогне в защитата срещу рак на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса и може би на матката, дебелото черво и гърдата. Помага в неутрализирането на нитритите (консерванти в храни като хотдога и вакуумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци).

Изследвания на японски учени показват, че при недостатъчност на витамин С стареенето се ускорява и се увеличава риска от най-различни заболявания.

Цитрусите се берат полуузрели. За да се съхраняват по-дълго и по време на транспортирането, те се обработват с химикали и парафин. Така плодовете не загниват, а гладката и лъскава кора е привлекателна за купувача. Не използвайте корите им за сладка или за кексове, колкото и добре да сте ги измили.

За да подкрепите организма си с така необходимия през зимата вит. С, Ревита предлага Витамин С, 500 мг, Витамин С – Алайв, 500 mg organic, Витамин С с биофлавоноиди и др.

 

Авокадо


авокадото е много полезноАвокадото е първенец по съдържание на вещества, които влияят благотворно върху функционирането на черния дроб. Известно е, че черният дроб е най-важната биохимична лаборатория на тялото – тук се синтезират голям брой вещества, необходими за храносмилането и като градивни елементи в клетката, тук се обезвреждат голяма част от токсичните отпадъци на метаболизма, които през зимния период са значително повече – храним се предимно с консервирани храни, зеленчуците са малко, а плодовете често забравяме.

Мазнините, които в авокадото достигат до 30%, се състоят предимно от Омега 9 и в по-малки количества Омега – 3 и Омега – 6, които влияят положително на сърдечно-съдовата система и способстват за подобряване на липидния профил – понижават нивото на „лошия холестерол” и повишават „добрия”. В авокадото се съдържат значителни количества витамин А, В С и Е, както и ценни минерали като калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор и др. По хранителна стойност то превъзхожда нетлъстите меса почти двойно. Доказано е и неговото благотворно въздействие върху функцията на простатата, както и върху цялостното състояние на организма.

Препоръчително е на ден да похапваме половин плодче авокадо. Другата половинка се съхранява в лимонов сок до другия ден.

Прочетете кои други храни са полезни през зимата

Текст: д-р Аелита Петрова

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.