
Амиии... да похапваме!
А какво върви през зимата? – мазничко, соленичко и киселко.Телата ни вече са изморени и задръстени от похапване и обездвижване, от зимни празници и хапване на корем, от вируси, грип и настинки. Но пък без ядене не може и като ще трябва да ядем, защо да не е нещо полезничко, нещо, което помага на телата ни през зимата.
Такива храни са тлъстите риби, цитрусовите плодове, авокадото, морковите, чесънът, гъбите, тиквата, праз лук, алабаш, орехи а и други, разбира се. Но сега да се спрем на първите няколко.
Тлъста риба
Това са сьомга, скумрия, сардина, сафрид, херинга, риба тон; есетровите риби – моруна, чига и др., в които съдържанието на мазнини е от 8 до 20%, както и змиорка, минога, хамсия и др., в които мазнината достига до 30%. За разлика от другите животински мазнини, рибните са изключително полезни за здравето, тъй като съдържат значително количество ненаситени мастни киселини.
Ненаситените мастни киселини имат доказан ефект за предотвратяване на ракови заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, нервната система, както и за профилактика на депресивните състояния, които са доста чести в безслънчевия, студен зимен период. Също така, ненаситените мастни киселини са ценен съюзник в лечението на ревматоидния артрит, язвения колит и др. болести, които се обострят в този сезон. Най-застъпени са Омега – 3 мастните киселини, които са есенциални /незаменими/, не се синтезират в тялото и трябва да се внасят с храната. Ако храната ви е бедна на Омега източници, добре е да си ги набавяте чрез хранителни добавки. Ревита предлага ЕФА MEGA бленд – Омега 3, 6 и 9 , Омега фактор за жени 1035 mg, Ленено масло 1000 mg, 360 софтгел капсули, сертифицирано “Organic”, Дива тихоокеанска сьомга, Дива риба масло и др.
В тлъстите риби се съдържат също така редица витамини – А, В, Д и Е, и микроелементи - манган, фосфор, селен, йод и цинк, които подобряват метаболизма, жизнения тонус и имунитета. Рибата е един от най-добрите източници на висококачествен белтък, съдържащ необходимите за организма незаменими аминокиселини и с висока усвояемост /93% - 98%/.
Цитрусови плодове

Изследвания на японски учени показват, че при недостатъчност на витамин С стареенето се ускорява и се увеличава риска от най-различни заболявания.
Цитрусите се берат полуузрели. За да се съхраняват по-дълго и по време на транспортирането, те се обработват с химикали и парафин. Така плодовете не загниват, а гладката и лъскава кора е привлекателна за купувача. Не използвайте корите им за сладка или за кексове, колкото и добре да сте ги измили.
За да подкрепите организма си с така необходимия през зимата вит. С, Ревита предлага Витамин С, 500 мг, Витамин С – Алайв, 500 mg organic, Витамин С с биофлавоноиди и др.
Авокадо

Мазнините, които в авокадото достигат до 30%, се състоят предимно от Омега 9 и в по-малки количества Омега – 3 и Омега – 6, които влияят положително на сърдечно-съдовата система и способстват за подобряване на липидния профил – понижават нивото на „лошия холестерол” и повишават „добрия”. В авокадото се съдържат значителни количества витамин А, В С и Е, както и ценни минерали като калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор и др. По хранителна стойност то превъзхожда нетлъстите меса почти двойно. Доказано е и неговото благотворно въздействие върху функцията на простатата, както и върху цялостното състояние на организма.
Препоръчително е на ден да похапваме половин плодче авокадо. Другата половинка се съхранява в лимонов сок до другия ден.
Прочетете кои други храни са полезни през зимата
Текст: д-р Аелита Петрова
Коментари (0)
Нов коментар