×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Натто е традиционна японска храна, която представлява соеви зърна, ферментирали под действието на бактериите Bacillus subtilis. Здравословните свойства на натто са познати на японците от повече от 2000 години. Хората в Япония вярват, че натто е основната причина за дълголетието на японската популация. Япония е на първо място в света по очаквана продължителност на живота в здраве – тоест, живот без заболявания и физически ограничения – около 75 години. Това насочва вниманието на изследователите към японския начин на живот и към хранителния режим на японците.

Научният интерес към натто се заражда през 1987 г., когато японският изследовател Хироюки Суми изследва действието на различни естествени продукти върху кръвни съсиреци (тромби). Суми поставил ферментирали соеви зърна върху кръвен съсирек и наблюдавал интересно явление – съсирекът се разтворил. Това откритие е посрещнато с огромно въодушевление. Суми и неговите сътрудници изолират активното вещество от натто и го наричат натокиназа.

Защо откривателят на натокиназата я е нарекъл магическо вещество?

 

Тромбозата – основна причина за смъртност

Основна причина за смъртността по света днес са сърдечно-съдовите болести и инсултите, а следващото място през последните 2 години се отрежда на COVID-19. Макар и различни, тези болести споделят общ механизъм – вътресъдовата тромбоза.

 

Тромбоза при атеросклеротична болест

Атеросклерозата е процес, който започва много рано през живота, още в юношеството. В артериите се натрупва „лош холестерол“, който провокира възпаление и натрупване на възпалителни клетки. Образува се атеросклеротична плака, която нараства към вътрешността на артерията и я стеснява. Когато плаката се възпали, тя може да се спука и нейното съдържание да попадне в кръвоносните съдове. На мястото на нараняването се образува тромб, който може да се откъсне и да се пренесе от кръвта до важни артерии, които да запуши. Запушването на артерия на сърцето води до миокарден инфаркт, а в мозъка – до инсулт.

 

Тромбоза при COVID-19

Възпалението и тромбозата са основни причини и за усложненията и смъртността при COVID-19. Коронавирусът води до тромбообразуване по много механизми:

  • Имунна и възпалителна реакция
Вирусът разпознава рецептори по повърхността на няколко типа клетки в човешкото тяло – клетките на алвеолите на белия дроб, ендотелните клетки на артериите и вените, мускулните клетки на съдовете и на сърцето. Поради това днес се смята, че коронавирусът е не само белодробно, но и съдово заболяване. След като инфектира клетките, вирусът предизвиква имунен отговор – секреция на много вещества (цитокини), които участват във възпалението и борбата с чуждите тела. Цитокините стимулират натрупването и активацията на защитни клетки на мястото на инфекцията. Тези клетки синтезират допълнителни количества цитокини и усилват възпалителната реакция. Прекомерната активация на възпалението и имунните клетки води до животозастрашаващо състояние – цитокинова буря.
  • Активация на комплемента
Системата на комплемента е част от вродения имунитет. Тя се състои от протеини, които се активират последователно и разрушават инфектираните клетки. Разрушаването на клетките и освобождаването на клетъчни останки води до допълнително стимулиране на комплемента и усилване на възпалението – цитокинова буря.
  • Съсирване на кръвта
Коронавирусът притежава ензим (основна протеиназа), който може директно да активира два коагулационни фактора в човешкото тяло – фактор Ха и тромбин, което води до съсирване на кръвта в съдовете. Вещества, които инхибират факторите Ха и тромбин, могат да предотвратят вътресъдовата тромбоза.
  • Тромбоцитна активация
Активацията на тромбоцитите е важен механизъм на кръвосъсирване, който при нормални условия води до спиране на кръвотеченията. При нараняване на кръвоносен съд тромбоцитите се струпват в мястото на увреждането и образуват т.нар. тромбоцитна запушалка. Тромбоцитите се оплитат от протеинови нишки – фибрин, и така се образува стабилен тромб. Коронавирусът директно уврежда ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на артериите и вените, и така предизвиква образуване на тромби.

 

Тромбоза при ваксинация срещу COVID-19

Бързото разработване на ваксините срещу COVID-19 бе посрещнато с надежда. В условията на непрекъснато разпространение на коронавируса и възникването на нови мутации обаче се оказа, че наличните към момента ваксини не са напълно ефективни към новите варианти на вируса. Наблюдавани са и много редки случаи на тромбоза след ваксинация с ваксината на AstraZeneca, Johnson & Johnson/Janssen, Pfizer/BioNTech и Moderna. Това доведе до объркване и отказ на много хора да се ваксинират, поемайки по-високия риск от преболедуване на болестта.

Всички ваксини срещу COVID-19 съдържат ключов протеин на коронавируса – S-протеинът, с който вирусът се прикрепва към човешките клетки, за да проникне в тях. Когато S-протеинът бъде въведен в човешкия организъм чрез ваксината, имунната система го разпознава като чуждо вещество – антиген, и отговаря чрез активиране на имунни клетки и секреция на цитокини. Смята се, че самият S-протеин в редки случаи може да доведе до свръхактивация на системата на комплемента и разгръщане на цитокинова буря. Тромбозите, наблюдавани след ваксинация, настъпват до 2-3 седмици след въвеждането на ваксината и се проявяват под формата на миокарден инфаркт, инсулт и други тромботични усложнения.

 

Какъв е рискът от тромбоза при естествената болест и при ваксинацията

Анализ на 42 клинични проучвания показа честота на тромботичните усложнения при COVID-19 около 23%. За сравнение при ваксинацията на 100 000 души в Дания и Норвегия с ваксина на AstraZeneca са наблюдавани 11 случая на тромбоза (риск 0.01%). Ваксинацията е свързана с тромботичен риск, но той е много по-нисък от риска при преболедуване на болестта.

Независимо от решението дали да се ваксинираме или не, ние можем да понижим тромботичния си риск чрез профилактичен прием на антикоагуланти.  

Традиционно използван антикоагулант е аспиринът в ниска доза (70-100 mg). Аспиринът ефективно понижава риска от инфаркт на миокарда, инсулт и артериални тромбози. Дългосрочният прием на аспирин обаче е свързан със странични ефекти – язви на стомашно-чревния тракт, кръвоизливи, коремни болки, мускулни крампи и др. Приемът на аспирин изисква лекарско назначение и проследяване.

Едно клинично проучване от Корея сравни антитромбоцитните ефекти на аспирина и натокиназата. И аспиринът, и натокиназата предотвратяват слепването на тромбоцитите и образуването на тромби, но за разлика от аспирина натокиназата не показва никакви странични ефекти.

 

Как действа натокиназата

Натокиназата е естествен продукт с множество полезни ефекти:

  • Антитромботичен и фибринолитичен ефект
Натокиназата директно разгражда фибриновите нишки, които образуват структурата на кръвния съсирек. Японски изследователи показаха, че ефективността на натокиназата е съпоставима с тази на антикоагуланта хепарин. Освен това натокиназата повишава продукцията на плазмин – това е ензимът, който естествено разгражда фибрина в организма.
  • Антикоагулантен ефект
Натокиназата блокира образуването на тромбоксан. Тромбоксанът е вещество, което се отделя от активираните тромбоцити в процеса на кръвоспиране и което активира нови тромбоцити и тромбоцитното слепване. Слепването на тромбоцитите е началния етап на образуване на тромб. Натокиназата предотвратява слепването на тромбоцитите без страничния ефект от кървене.
  • Антиатеросклеротичен ефект
Натокиназата потиска задебеляването на вътрешния слой на артериите и прогресията на атеросклеротичните плаки. Смята се, че това се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните ефекти на натокиназата и подобряването на липидния метаболизъм в плаката. Едно китайско проучване демонстрира, че натокиназата е сигурна и ефективна алтернатива на терапията със статини (медикаменти, които понижават нивото на холестерола).
  • Антихипертензивен ефект
Натокиназата понижава артериалното налягане. В едно азиатско проучване приемът на натокиназа за 8 седмици води до понижение на систолното и диастолното артериално налягане на пациенти с хипертония с 6/3 mmHg. Резултатите от това проучване потвърдиха, че натокиназата може да се използва за профилактика и за лечение на лека хипертония.
  • Невропротективен ефект
Амилоидът е патологичен белтък, който се натрупва в някои органи и тъкани при дегенеративни и прогресиращи заболявания – болест на Алцхаймер, захарен диабет тип 2 и др. Натокиназата има способността да разгражда амилоида. Невропротективен ефект има и подобреното кръвоснабдяване на мозъка при приложение на натокиназа.

 

Има ли странични ефекти натокиназата

Натокиназата се употребява от хората в Азия отдавна (под формата на натто) и до момента не е известно да има странични ефекти. Клинични проучвания при хора не са установили странични ефекти на натокиназата. Едно клинично проучване от Япония проследява здрави доброволци, приемащи натокиназа, и не открива никакви промени в урината, артериалното налягане и пулса. Международните здравни организации сочат като сигурна доза 200 mg натокиназа дневно.

 

Как да приемаме натокиназа

Ферментиралите соеви зърна имат леплива консистенция и неприятен вид и мирис. Това ограничава употребата на тази храна в западните държави. В Европа и САЩ натокиназата вече може да се намери и под формата на хранителни добавки. Тя се усвоява добре при прием през устата и запазва всичките си полезни ефекти.

Nattokinase Natto Concentrate 2000 FU Activity е продукт, съдържащ натокиназа, произведен от Natural Factors (Канада). Натокиназата е екстрахирана от ферментирали органични соеви зърна и не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, захар, глутен, дрожди, животински продукти, сол, ядки или ГМО. Продуктът е подходящ за вегани/вегетарианци, а препоръчителната дневна доза е 200 mg дневно.

Натокиназата трябва да се употребява с повишено внимание от хора, които вече приемат антикоагуланти (например аспирин), тъй като може да повиши риска от кръвоизливи. Приемът на натокиназа не трябва да замества приема на медикаменти. При сериозни заболявания е нужна консултация с лекар.

 

Използвани източници

  1. Weng Y., J. Yao, S. Sparks, K. Wang. Nattokinase: An Oral Antithrombotic Agent for the Prevention of Cardiovascular Disease. Int J Mol Sci. 2017 Mar; 18(3): 523.
  2. Chen H., E. McGowan, N. Ren, S. Lal, N. Nassif, et al. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018; 13: 1177271918785130.
  3. Gerotziafas G., M. Catalano, M. Colgan, et al. Guidance for the Management of Patients with Vascular Disease or Cardiovascular Risk Factors and COVID-19: Position Paper from VAS-European Independent Foundation in Angiology/Vascular Medicine. Thromb Haemost. 2020 Dec; 120(12): 1597–1628.
  4. Lundstrom K., D. Barh, B. Uhal, et al. COVID-19 Vaccines and Thrombosis—Roadblock or Dead-End Street? Biomolecules. 2021 Jul; 11(7): 1020.

Коментари (1)

    • Йовка Донева
    • 2024-02-02 19:18:03
    Здравейте,след като се наблюдава понижение на кръвното налягане след приемане на Натокиназа,тогава може ли да се приема от хора с ниско кръвно налягане.

    Здравейте!

    По-добре ще бъде да се въздържате от приема на натокиназа, ако имате хипотония – вероятно може да я приемате, обаче само под контрола на лекаря и при задължителна оптимална хидратация на организма, за да не падне кръвният обем до опасно ниски стойности. Ензимът понижава кръвното налягане в най-голяма степен при лицата с хипертония, а при тези с нормално и ниско кръвно налягане почти не създава разлика, но въпреки това трябва да се подходи с голямо внимание - съществува риск кръвното налягане да падне твърде ниско и да се създадат условия за замайване, падане или нараняване. Подобен риск при хипотониците има и с другите протеолитични ензими – бромелаин, серациопептидаза (серапептаза), папаин и т.н.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    магистър-фармацевт

Нов коментар

Д-р Мая  Живкова

Дентален лекар с интереси в областта на храненето, балансирания начин на живот, новостите в медицината, антиейдж и антистрес терапиите.

Продуктът беше успешно добавен в любими.