×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Безсънието при възрастните е отдавна познат и изучаван феномен. Засяга между 10% и 30% от активното население в някакъв период от живота им. Характеризира се с трудност в заспиването, чести събуждания, ранно ставане. Води до умора, сънливост, нисък тонус, нарушена концентрация, раздразнителност, а хроничното недоспиване повишава риска от сърдечносъдови заболявания, хормонален дисбаланс, диабет, влошено представяне на работа, риск от пътни инциденти и други. Причините за безсънието могат да са стрес, преумора, прекомерна употреба на стимуланти (алкохол, кафе, тютюнопушене), работа на смени, медицински състояния като хипертиреоидизъм, хронична болка и други.


Както голяма част от нас знаят, сънят съвсем не е просто да затворим очите си и да се събудим няколко часа по-късно свежи и бодри. Той е процес, включващ няколко етапа, които имат различна функция и заедно изграждат цялостния и пълноценен сън на човек. Сънят ни има цикличен характер и  се изгражда от 4 фази, които следват известна последователност и се повтарят през нощта около 4-6 пъти. Продължителността му варира при различните индивиди, но в повечето случаи един цикъл трае около 90 минути. Самите фази на съня ни се определят от това каква е активността на мозъка, като всяка фаза има своя принос към цялостното възстановяване и почивка на тялото и съзнанието.

Какви са фазите на съня

Грубо може да наречем първите 3 фази като не-РЕМ сън, докато последната фаза е известна като РЕМ-сън.

  • Фаза 1: Кратка фаза на първоначално отпускане и забавяне на активността на тялото и съзнанието ни. Трае няколко минути.
  • Фаза 2: Фазата на цялостна релаксация, забавяне на дишането и пулса. Мозъчната активност става по-бавна със спорадични пикове на активност. Трае между 10-60 минути и постепенно увеличава продължителността си с всяко следващо повтаряне на цикъла. Близо половината от съня ни се заема от тази фаза.
  • Фаза 3: Забавянето и отпускането са още по-изразени. Това е така наречения „дълбок сън“. Хората трудно се събуждат в тази фаза, а процесите на възстановяване на тъканите са най-силно изразени. Мозъчната активност се характеризира с бавни делта вълни. Тази фаза е много важна за подрастващия организъм на децата, защото се свързва и с процесите на растеж. Продължава средно 20-40 минути.
  • Фаза 4: Известният РЕМ-сън или съня с бързите движения на очите. Именно тук най-често се появяват сънищата, макар да не е задължително. Мозъчната активност прилича на тази, която се наблюдава в будно състояние. Продължителността му е от 10 минути до час и е изключително важен за емоционалното, психическото здраве и поддържането на способностите ни да запаметяваме, да решаваме проблеми и да бъдем креативни.

Явление, на което сравнително отскоро се обръща сериозно внимание, е безсънието при деца. Причините, поради които въпросът за проблемите със съня при децата става все по-актуален, са много. Според съвременни данни безсъние се среща при 25%-30% от децата в предучилищна възраст, 15% при деца в училищна възраст до 16 години и 11% във възрастта от 16 до 18 години.


Какви могат да бъдат последствията от безсънието при децата

Смята се, че в колкото по-ранна възраст се появят симптоми на безсъние негативните последствия могат да бъдат по-проявени. Освен това, ако някой страда от безсъние като дете, то вероятността да има проблеми със съня като възрастен е значително по-висока.

Децата страдащи от безсъние обикновено изпитват умора и раздразнителност на следващия ден. При тях се забелязва влошаване в представянето в училище, нарушена концентрация и честа смяна в настроението. Епидемиологични данни показват, че деца от тази група имат повишен риск от депресия и свързани с тревожност състояния като тийнейджъри и възрастни. Доказана е връзка между безсънието и задълбочаване на симптомите на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при деца. Парадоксално, децата стават още по-хиперактивни, вместо да се наблюдава очакваната умора и отдръпване.

Нормалният сън играе ключова роля в растежа и развитието на децата. Хормонът на растежа соматотропин се секретира в най-голямо количество именно по време на сън. Активната секреция започва 1 час след заспиване, съответстващо на стадий 3 и 4 на NREM съня (non-rapid eye movement – стадий без бързо движение на очите, REM сънят, стадий на бързо движение на очите е стадият, в който възникват сънищата).

Отдавна се знае, че липсата на качествен сън се свързва с влошаване на функциите на имунната система. Проучвания показват, че такива хора са по-податливи на грипни и вирусни инфекции, както и че по-трудно се възстановяват от тях.


Какви са причините за безсънието при деца

Причините за детското безсъние могат да бъдат много. Сред най-честите са:

  • Лоша хигиена на съня – шум, светлина, нежелание за лягане, разсейващи фактори и други.
  • Стрес и тревожност – повече от всякога децата изживяват стрес и тревожност, подобно на възрастните, свързани най-често с представянето в училище и многото очаквания спрямо тях.
  • Здравни проблеми – настинка, възпаление на ухото, алергия, колики и други.
  • Психологически проблеми – семейни проблеми, раздяла на родителите, социални проблеми.
  • Кошмари – могат да доведат до страх от заспиване отново.
  • Чувство, че чрез съня се губи много ценно време, което може да бъде използвано за игри и други забавления. 


А какво е нощен терор при децата

Около пет процента от малчуганите под  или около 7-годишна възраст страдат от нощен терор. То представлява състояние, при което детето е само частично будно, като проявява признаци на паника и очевиден дискомфорт. Възможно е да крещи и плаче, да се мята неконтролируемо в леглото, ритайки завивките и дори да говори несвързано с широко отворени очи. Тези епизоди обичайно са безобидни и не водят до пряк риск за здравето на детето, но в някои случаи е възможно то да се нарани по време на хаотичните движения, ако е само в стаята и никой не забележи пристъпа на паника. Всеки епизод завършва с дълбок сън, сякаш нищо не се е случило и точно в тази подробност се крие риска да не бъде забелязано достатъчно бързо от родителите.

Нормално е, ако за пръв път станете свидетели на тази сцена, да се уплашите изключително много. Никой човек не иска да види детето си в такова стряскащо състояние на дистрес. Първоначалната среща с нощния терор винаги изглежда необяснимо и неминуемо буди притеснения и страхове. Именно затова е важно да разберем какво потенциално би могло да отключи пристъпите и как може да окажем нужната подкрепа, и да помогнем на детето да се справи с тях  по възможно най-добрия начин.


Кои са най-честите признаци на нощен терор

  • Обичайно започва с внезапен крясък.
  • Детето изглежда много уплашено и неадекватно.
  • Възможно е да се мята в леглото или да стане и да тича хаотично в стаята.
  • Възможно е очите му да са широко отворени и лъскави като стъкло.
  • Пулсът и честотата на дишане са абнормно ускорени.
  • Детето не реагира, ако го повикате и му говорите.
  • Детето не разпознава никог и не може да бъде успокоено.
  • Епизодите на нощен терор траят около 5-10 минути и могат да се повтарят през нощта.


Как да разграничим кошмарите от нощния терор

Нощният терор е нарушаване в плавната последователност на циклите на съня, докато кошмарите са просто негативни сънища. Пристъпите на нощен терор се случват в по-началните часове на нощта, обичайно 2-3 часа след заспиването на детето. Кошмарите най-често се преживяват в часовете, по-близки до сутрешното събуждане.

Кошмарите много често се помнят от детето, докато пристъпите на нощен терор не оставят спомени. Друга разлика е, че дете с кошмари може да бъде събудено и често успокоено, докато дете в пристъп на нощен терор е неадекватно и рядко реагира на вербални стимули.


Какво може да отключи нощен терор

  • Висока телесна температура;
  • Прекомерна консумация на захар, кола и стимулиращи напитки;
  • Пътувания и промяна в обкръжението на детето;
  • Лягане в по-късни часове;
  • Намаляване или спиране на спането през деня ( особено ако детето е около 3-годишно).

 

Дигиталните устройства и влиянието им върху съня

Една по-съвременна причина, с която се свързва нарастването на проблема с безсънието и нощния терор при деца, е употребата на дигитални устройства – таблети, смартфони, лаптопи. Децата все по-отрано започват да използват такива устройства. Те превъзбуждат тяхната нервна система и задържат вниманието им. Освен това тези устройства излъчват синя светлина с къса дължина на вълната. Известно е, че синята светлина нарушава естествената циркадна секреция (свързана с баланса ден-нощ) на хормона мелатонин – естественият регулатор на цикъла сън-будно състояние. Децата са дори по-чувствителни от възрастните по отношение на ефекта на синята светлина върху производството на мелатонин и негативният ѝ ефект върху съня. Особено неблагоприятно е излагането на синя светлина непосредствено преди времето за сън.

 

Какво е мелатонинът и как помага

Мелатонинът представлява естественият хормон, регулиращ цикъла сън-будно състояние. Секретира се от епифизната жлеза, като информацията за неговата секреция идва от ретината реагираща на ежедневната смяна на светлина и мрак. Неговата секреция е слаба през деня и се увеличава на тъмно. Освен че регулира съня, мелатонинът е и изключително мощен антиоксидант, обезвреждащ свободните радикали в организма. Той има и силен имуномодулиращ ефект. Според учените мелатонинът играе важна роля в справянето с инфекциозните заболявания, каквито са вирусните – като настинките например, както и бактериални. Самият той проявява и изразен противовъзпалителен ефект.

Тези негови ефекти плюс доказаната му безопасност го превръщат в безспорен фаворит за подпомагане на съня при децата когато безсънието е причинено от прекомерна употреба на електроника, стрес, тревожност, настинки, превъзбуденост.

Иновативен продукт, съдържащ мелатонин в дози съобразени за употреба при деца е Sambucus Night Time Syrup for Kids на Nature’s Way. Сиропът подпомага заспиването и поддържането на съня по естествен начин, без да размества фазите на съня, без да предизвиква зависимост или привикване и без да оказва нежелани реакции. Той е част от специалната серия на Nature’s Way – Sambucus, която включва продукти със съдържание на патентован екстракт от черен бъз BioActives®. Екстрактът от бъз е богат на антоцианини – вещества с мощен антиоксидантен, противовъзпалителен, противовирусен и имуностимулиращ ефект. Те оказват благоприятстващ ефект в борбата с настинки, простуда и грип. Предпазват от усложнения на инфекцията и благоприятстват функциите на дихателната система. Мелатонинът в състава допълва тяхното действие по отношение на имунната система и настинките. Това прави Sambucus Night Time Syrup for Kids на Nature’s Way отличен избор когато детето има проблеми със съня, по време на есенно-зимния сезон, при настинки и простудни заболявания. Комбинираният състав подпомага имунната функция и здравословния сън и е подходящ за деца над 3 годишна възраст. Оптималният прием  за деца от 3 до 5 години е 1 чаена лъжица около 30 – 60 минути преди лягане, а за деца над 5 години, дозата е 1-2 чаени лъжици. Препоръчителният прием е за не повече от 14 последователни дни. Като всеки друг продукт за употреба при деца, е желателно да бъде направена консултация с медицински специалист, особено за да се изяснят причините за безсънието. Детското безсъние е проблем, за който има решение, стига да се подходи рационално.


Какво още може да направим

  • Важно е да изградите успокояващ режим на подготовка за сън. Ако детето стои будно до късно, опитайте се да го сложите да спи около 10-15 минути по-рано.
  • Ако често стои пред телевизора или таблета, постарайте се да намалите времето му пред екран, особено час-два преди заспиване.
  • Ако ви се налага да пътувате или да сменяте обстановката, прекарвайте известно време на открито през деня.
  • Наблюдавайте кога започват пристъпите. Много често те се случват в един и същ часови диапазон. Макар да е контра-интуитивно, може да опитате да будите детето няколко минути преди обичайната проява на пристъпа. Гушнете го, кажете му нещо успокояващо, позволете му да се унесе отново и да заспи. В много случаи изкуственото прекъсване на съня подобрява състоянието и дори може напълно да елиминира проблемите със съня и нощния терор.
  • Спрете временно захарните изделия, чая, колата и газираните напитки.



Използвана литература

Sleep-related melatonin use in healthy children. Irvin Janjua, MD and Ran D. Goldman

Epidemiology of sleep disorders in children and adolescents. In S. Nevšímalová & O. Bruni

Melatonin suppression and sleepiness in children exposed to blue‐enriched white LED lighting at night. Sang‐il Lee, Kouhei Matsumori, Kana Nishimura, Yuki Nishimura, Yuki Ikeda, Taisuke Eto, and Shigekazu Higuchi

Melatonin: Buffering the Immune System. Antonio Carrillo-Vico, Patricia J. Lardone, Nuria Álvarez-Sánchez, Ana Rodríguez-Rodríguez,  and Juan M. Guerrero

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Венелин Георгиев

Магистър-фармацевт със задълбочени познания и интереси в сферата на хранителните добавки, лечебните растения, фармацевтична ботаника, фармакогнозия, взаимодействия между храни, добавки и лекарства.

Притежава голям опит в консултирането на пациенти и клиенти за продукти и здравни проблеми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.