×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Не само пчелите не устояват на аромата на маточината (Melissa, гр. пчела), но тя е и една от най-обичаните билки в народната медицина. От билкови чайове и тинктури, до масла и ароматна лимонада, маточината е ползвана от векове като натурално природно средство за успокоение, здрав сън и за облекчаване на храносмилането.

 

Употребата на листа от маточина датира от времето на първи век в Древна Гърция. Гръцките лекари и ботаници са използвали маточината за лечението на газ и подуване на корема, треска и като ободряващо средство. Интересно, че маточината е била използвана и като лек за наранени от несподелена любов сърца. Вероятно след дълбокия и здрав сън, подпомогнат от маточината, древните гърци са привличали новата любов по-лесно.

Маточината е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Устоцветни и е роднина на ментата. Отглежда се в цяла Европа, Азия и Северна Америка. Маточината расте бързо, достига до 150 см височина и може да завземе широки площи в кратко време. Листата ѝ наподобяват тези на ментата, но притежават приятен лимонов аромат, оттук и името ѝ на английски - Lemon balm. Цъфти в края на лятото с малки цветове, които привличат много пчели. За медицински цели се използват листата на маточината, които се берат преди цъфтеж.

Маточината е изключително богата на антиоксиданти и над 30 вида етерични масла.

 

Главен химичен състав на маточината

  • Витамин С;
  • Киселини - кафеена, урсолова, розмаринова;
  • Етерично масло - цитронелал, мирцен, линалоол, цитрал, гераниол и други;
  • Ензими;
  • Алдехиди;
  • Горчиви, слузести и дъбилни вещества;
  • Кариофилен;
  • Линалилацетат

Днес маточината се използва във формата на тинктури, капсули, медицински чайове и етерични масла.

Тук ще разгледаме най-обещаващите и научно доказани ползи на маточината

Маточината е добре позната за успокоителния си ефект и намаляване на чувството на стрес, тревожност и напрежение.

Проучване от 2004 г. доказва, че приемът на 600мг Маточина преди подлагането на лабораторно - индуциран психологически стрес значително подобрява чувството на спокойствие сред участниците в сравнение с тези неприели маточина.

Друго изследване разкри, че консумирането на храни и напитки с маточина намалява напрежението и стреса. Учените предполагат,че успокоението се дължи на активиране на ГАБА рецепторите в мозъка под действието на розмариновата киселина в маточината. ГАБА е ключов невротрансмитер, който не може да се набави на организма с обикновени храни. Габа невротрансмитерът играе важна роля при състояния на тревожност, депресия, предменструален синдром, безсъние, както и при синдром на дефицит на вниманието.

Изследването от 2004г.също установи, че участници приели 300г от маточина решават математически задачи по-бързо, в сравнение с участници неприели маточина.

Друго проучване доказа, че хора със средно и умерено тежка форма на болестта на Алцхаймер, приемали маточина дневно за 4 месеца, показват подобрение на умствената дейност и намалена раздразнителност.

  • Подобрява и задълбочава съня

Маточината е натурално средство за добър сън. Клинични проучвания доказаха 42% подобрение на безсънието при хора приемащи екстракт от маточина в доза 300 мг два пъти на ден.

Маточината подобрява симптомите на лека и умерена депресия. Тя е отлично средство за натурално лечение на по-леките форми на депресия.

Значителен брой проучвания са доказали положителния ефект на маточината при функционална диспепсия, метеоризъм и констипация. Използва се за лечението на колит и синдрома на раздразненото черво (IBS).

  • Подпомага лечението на херпеса на устата (HSV-1)

В клинично проучване 96% от участниците с орален херпес са демонстрирали пълно излекуване след 8 дневно прилагане на 1% крем екстракт от маточина.

Проучване върху момичета от училищна възраст, приемащи 1200 мг от маточина от първия до последния ден на менструалния цикъл в продължение на 3 месеца, доказа значително намаление на симптомите на дисменорея.

Маточината е богата на кафеена и розмаринова киселина и други потентни антиоксиданти, подпомагащи имунната система. Притежава антивирусни, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

  • Подпомага лечението при увеличена активност на щитовидната жлеза (хипертироидизм) при болестта на Грейвс (Базедова болест)

Лабораторни изследвания са доказали, че маточината намалява активността на антителата, играещи роля при болестта на Грейвс. Базедовата болест е сериозно автоимунно заболяване и изисква проследяване от лекар и често изследване на хормоните на тироидната жлеза.

  • Комбинация от маточина и валериана подобряват симптомите на синдрома на дефицит на вниманието при деца (ADHD)

Клинично изследване при деца на 6-11 години доказа, че след 7 седмичен прием на екстракт от маточина и валериана симптомите на трудности с концентриране, импулсивност, трудно заспиване, разкъсан сън и сутрешна умора са се подобрили значително. Комбинацията от маточина и валериана е безопасна и ефективна при лечение на хиперактивността и затруднения с концентрацията при деца от начална училищна възраст, които нямат пълните диагностични критерии за диагнозата на ADHD.

**Тъй като изследванията върху маточина, билки и лекарства като цяло обикновено се провеждат за срок до 6 месеца, приемът на маточина трябва да следва общоприетия принцип от 3 седмици прием и 1 седмица почивка. Обикновената дневна доза не бива да надвишава 1200 мг. За деца под 12 години, бременни и кърмещи жени е необходима и предварителна консултация с лекар.



Прочетете още:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Камелия  Каменова

Обща медицина, Магистър Обществено здраве. Практикува холистична и превантивна медицина. Интереси в областите на природо-лечение, психология и медитация.

Продуктът беше успешно добавен в любими.