×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Всички ние, като родители, искаме да отгледаме здрави и щастливи деца. Интересуваме се и четем различни материали, свързани със здравословното развитие на децата, но много често изпадаме в затруднение да се ориентираме коя е най-точната и полезна информация, а личният лекар не винаги разполага с нужното време, за да отговори на нашите въпроси.

В тази статия ще отговоря на няколко ключови въпроса, свързани с прилагането на Витамин Д при бебетата и малките деца. Ще се радвам да задавате въпроси под статията, за да мога да Ви бъда максимално полезен.

Накратко за витамин Д

Витамин Д (калциферол) е мастноразтворим витамин с изключително значение за физиологията на организма. Мастноразтворимите витамини (A,D ,E, K) не се разтварят във вода, а се резорбират под действието на мазнините в тънкото черво.

Калциферол има две активни форми :

  • Витамин Д2 (ергокалциферол) – открива се в растения.
  • Витамин Д3 (холекалциферол) – това е биоактивната форма за човешкия организъм, която се съдържа в някои животински храни и се синтезира в кожата под действие на UV лъчите на слънцето.

Според клинични проучвания, около 30 минути престой на слънце на ден осигурява на организма необходимата дневна доза витамин Д. Това се отнася за възрастните и не е приложимо за новородените.

Слънчевият витамин може да бъде набавен и чрез консумация на храни, богати на животински мазнини (яйца, мляко, месо, черен дроб, риба).

 При бебетата и малките деца най-ефикасният метод за набавяне на дневната доза е приемането на подходящ суплемент, съдържащ предпочитаната от организма биоактивна форма Д3 (холекалциферол).

Защо Витамин Д е толкова важен за моето бебе или малко дете?

Той е от изключително значение за физиологията на Вашето дете, защото регулира обмяната на калций Ca и фосфор P (а според най-новите проучвания и на цинк Zn и манган Мn), в костно- мускулната, нервната система и зъбите. Витамин Д осигурява нормалното протичане на калциево-фосфорната реабсорбция и поддържането на физиологичната серумна концентрация на калций, фосфор, цинк и манган. По този начин се поддържа правилната минерализация на костите и зъбите, а освен това се предотвратява развитието на хипокалциемична (в резултат на намален калций) тетания – животозастрашаващо състояние, при което се развиват гърчове и спазми.

При новородените слънчевият витамин регулира и развитието и минерализацията на голямата и малката фонтанела на черепа.

Острият дефицит на холикалциферол при новородени и бебета до 1 година води до развитие на заболяването рахит. Рахитът е болест на бързорастящия детски организъм, при която се нарушава минерализацията на костите, което води до чести и повтарящи се фрактури и забавя нормалният растеж на скелета.

Рахитът обикновено се развива у кърмачета към 3-месечна възраст. Първите прояви на заболяването са свързани с нарушеното функциониране на вегетативната нервна система и се изразяват с повишена възбудимост и неспокойствие на кърмачето. Първите прояви на нарушена костна минерализация предизвикват остеомалация (омекване) на бързорастящите кости на черепа. Нарушава се и никненето на зъбите и образуването на емайла им. В резултат на рахита всички движения на бебето (сядане, изправяне, пълзене) се нарушават.

Тъй като витамин Д има и ясно изразено противовъзпалително действие, той регулира имунния отговор на организма спрямо различни инфекциозни агенти. Това определя силната му биологичнa активност срещу различни възпалителни заболявания от вирусен и невирусен произход – вируси (включително и Covid-19), настинки, пневмонии, атопична астма, алергични реакции.

Освен това, според последните клинични проучвания, слънчевият витамин осигурява и правилното физиологично развитие на мозъчната функция при малките деца.

Учените са установили, че дефицитът на витамин D при малките и подрастващите деца увеличава риска от развитие на психични разстройства в по-голяма възраст.

Ако кърмя моето бебе, то ще получи ли необходимата доза?

Много млади майки смятат, че майчиното мляко съдържа всички биологични нутриенти за детето и то няма нужда от допълнително суплементиране с витамин D. Последните данни на Американската Академия по Педиатрия потвърждават, че майчината кърма е много слаб източник на слънчевия витамин за бебето. Тя осигурява около 20 % или около 80 IU (международни единици) от препоръчителната според педиатрите дневна доза от 400 IU за новородени до 1 година.

Специалистите са категорични, че новородените трябва да приемат холикалциферол под формата на капки още в първите дни след раждането, за да се осигури на организма необходимото количество витамин Д и да се намали риска от развитие на рахит и тетанични гърчове. Тъй като в майчината кърма количеството витамин D е крайно недостатъчно за новородените, се прилага суплементиране с биоактивната формула на витамина - Д3. Суплементирането с капки е най-удобната форма за приложение при малки деца.

Възможно ли е да осигурим витамин Д на бебето, излагайки го на слънце?

Както вече казахме, витаминът се синтезира в кожата под въздействие на ултравиолетовите UV лъчи на слънцето, но при бебетата и малките деца продължителният престой под UV лъчите е вреден за тяхната кожа. Особено при новородените до 6-я месец излагането на слънчевото греене за дълго време е силно противопоказно, защото може да доведе до слънчево изгаряне на кожата. Освен това, при малките деца, това само по себе си, не е достатъчно ефикасен метод за снабдяване на организма с необходимото количество дневна доза витамин D.

Как да разпознаем дали детето страда от дефицит на Витамин Д ?

Дефицитът на вит. Д при тази възрастова група може да бъде доказан по няколко начина.

Първият, по време на проследяване на растежа на бебетата и съответно децата – параметри свързани с тегловния и ръстов прираст, нарушения в мускулния тонус, обилно изпотяване, забавена дентиция (няма поява на зъби до 9 месечна възраст или без кътници до 14 месечна възраст), забавено затваряне на голямата фонтанела (нормално се затваря до 2 годишна възраст).

При по-големи деца- депресия, раздразнителност, бързо настъпваща умора.

Друг  начин за доказване е чрез рентгенография на костите. Костните деформации на китката например, могат да сочат за дефицит на витамина.

Един от най-достоверните начини, освен клиничните признаци и рентгенографията, са кръвните изследвания. Изследванията се правят, когато са налице гореспоменатите симптоми Необходимо е да се проверят нивата на: 25- OH-D, калций, фосфор, алкална фосфатаза, магнезий, креатинин. Калций и фосфор, освен в кръвта, се изследват и в урина.

Ако детето се развива нормално, няма оплаквания, не се налага рутинно изследване на вит. Д.

Ако се установи дефицит на вит. D, в зависимост от нивата му, се провеждат редица контролни изследвания в следващите 6-9 седмици, след като е определен допълнителен прием на слънчевия витамин.

Как да определим от какво количество Витамин D се нуждае моето дете?

Повечето педиатри в България препоръчват суплементирането да започне след навършване на 1 седмична възраст и приемът да продължи поне една година в доза от 400 IU на ден. Голяма част от специалистите са на мнение, че приемът на витамин Д е необходимо да продължи и по време на детството до 6-годишна възраст.

В зависимост от това дали кърмите Вашето дете, или то приема адаптирано мляко, препоръчителният дневен прием се определя така:

  • Новородени, които приемат кърма: доза 400 IU ежедневно.
  • Новородени, които приемат адаптирано мляко: при тях най-важно е да се провери дали конкретният продукт съдържа необходимата доза витамин Д. Повечето адаптирани млека на пазара съдържат препоръчителната доза от 400 IU. В случай, че съответната формула не съдържа препоръчителната доза, е необходимо суплементиране на бебето с течна форма на витамина.
  • За децата над 1 годишна възраст, педиатрите препоръчват прием на холикалциферол в доза от 600 IU, който да продължи до 6-годишна възраст.

Как да изберете най-подходящия продукт за своето дете?

Приемането на витамин D под формата на таблетки от бебета и малки деца не е безопасно и крие рискове от задавяне. Затова най-удобната и препоръчителна форма за лесен и безопасен прием от бебетата и малките деца, е под формата на капки. Те позволяват прецизно дозиране и не носят риск от задавяне.

При употреба на течен продукт, е необходимо винаги да се съобразявате с инструкциите за употреба и с помощта на капкомер да подготвите предварително точната доза от 400 IU витамин D. Винаги проверявайте дали не сте надвишили препоръчителната доза!

Капките се прилагат чрез капкомера директно в устата на детето върху езика му. Не поставяйте капки в гърлото, тъй като това може да доведе до дразнене на гърлото и задавяне.

 

Витамин D3 капки 400 IU на Webber Naturals – естественият избор за Вашето бебе или дете!

Предимствата на този продукт са :

  • чист, изцяло натурален премиум Витамин D на световноизвестната канадска компания Webber Naturals;
  • доставя на организма предпочитаната биоактивна формула D3 холекалциферол;
  • сертифициран и тестван за най-висока чистота и ефективност. Включеният витамин D3, както и използваните за носител органично ленено масло и витамин Е, отговарят на изискванията на американската фармакопея;
  • bsp; позволява удобно дозиране, тъй като само една капка съдържа необходимите за бебето 400 IU;
  • няма специфичен вкус и може лесно да се добавя в устата на бебето;
  • не съдържа изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, млечни продукти, захар, пшеница, дрожди, соя, яйца, риба, черупчести, сол, ядки или ГМО.

 

В заключение можем да кажем, че избирайки висококачествени продукти, ние осигуряваме най-доброто за пълноценното развитие на детето и в зряла възраст.

Може да видите най-важното по темата във видето по-долу. 

Очаквам Вашите въпроси и предложения за нови теми като коментар под поста. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Димитър Жиланов

Завършил съм Медицина в Медицински университет, София през 2019 г.
Интересувам се от здравословен начин на живот и суплементиране с хранителни добавки. Личното ми мнение е, че те могат да бъдат много ефикасни за здравето и правилното функциониране на организма. 

Продуктът беше успешно добавен в любими.