×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Поликистозни яйчници

Поликистозният овариален синдром /ПКОС/ е заболяване, което се причинява от хормонален дисбаланс в женското тяло, като резултат от неправилно функциониране на яйчниците, панкреаса, надбъбречните жлези, хипофизата, щитовидната жлеза и хипоталамуса. Заболяването е известно и под името синдром на Щайн-Льовентал. В повечето случаи се свързва с хиперандрогенизъм /повишено производство на мъжки полови хормони със съответните признаци/, инсулинова резистентност и затлъстяване. При  инсулинова резистентност тъканите /клетките/ на тялото са неподатливи към ефекта на инсулина, в отговор на което, компенсаторно, тялото произвежда повече инсулин. Високите нива на инсулин водят до увеличаване на производството на мъжкия полов хормон - тестостерон, което пречи на развитието на фоликулите и нормалната овулация. И тъй като инсулинът е необходим за усвояването на захарите/глюкозата/ от храната, при инсулинова резистентност глюкозата се натрупва под формата на мазнини.

Заболяването се проявява с нередовен или липсващ менструален цикъл; нетипично маточно кървене; продължаващ повече от седмица предменструален синдром/ПМС - болки в долната част на корема и долната част на гърба, подуване, чувствителност на гърдите/; стерилитет; сексуална фригидност; прекалено и нетипично окосмяване; изтощена и падаща коса; оплешивяване от мъжки тип; мазна кожа и акне; затлъстяване; раздразнителност, депресия, апатия, летаргия, сънливост и др.

 

Поликистозен овариален синдром

 

Първите симптоми могат да  се появят още през пубертета. Ендокринологичната общност препоръчва в тази възраст диагнозата да се поставя въз основа на клиничните прояви на заболяването и резултатите от биохимичните, и други изследвания/УЗ/, а при жени в зряла възраст - по типичните симптоми, без да е необходимо да се правят хормонални изследвания и ултразвуков скрининг.

Няма конкретно лечение на ПКОС и поликистозните яйчници не могат да бъдат излекувани напълно, но симптомите могат да бъдат повлиявани медикаментозно, хирургично и с промяна в начина на живот.

Общи препоръки за хранене


-По време на лечението, диетата да е хормонално балансирана: Да съдържа  храни, които предизвикват отделянето на инсулин и храни, водещи до отделяне на глюкагон, хормон-антагонист на инсулина, и двата хормона да са в балансирани количества, за да поддържат нормална кръвната захар. /Инсулинът намалява нивото на кръвната захар, а глюкагонът го повишава. /

-Храната да включва здравословна комбинация от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, протеини на растителна основа /пълнозърнести, бобови/, постно месо и здравословни мазнини. Комбинирането на храни, съдържащи протеини и мазнини с въглехидратни храни, помага да се забави усвояването на въглехидратите и поддържа нивата на инсулина в границите на нормата.

  • Менюто да включва богати на фибри храни.

  • При проблем с теглото, калорийността на храната да е не повече от 1800 калории на ден.

  • Често хранене /5-6 пъти дневно/ с по-малки порции – закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря и евентуално леко похапване 2 часа преди лягане.

  • Жените, които страдат от ПКОС и имат проблем с наднормено тегло, не трябва да спазват монодиети и не трябва да се ограничават от хранене след 18 часа, тъй като това може да доведе до обратни резултати и до увеличаване на теглото.

  • По време на лечението да се обърне внимание на черния дроб, тъй като той е отговорен за премахване на „лошия“ холестерол и излишъка от хормони.

  • Хранителни добавки с Магарешки бодил, Глухарче, Джинджифил, Куркума и др. подобряват работата на черния дроб и детоксикацията на организма, което е основен момент в лечението на заболяването.

  • Придържането към подобна схема на хранене поддържа нивото на кръвната захар в нормални граници през целия ден и няма излишества от инсулин, коeто да причинява хормонален дисбаланс и да нарушава овулацията.


Полезни храни


 Пресни, замразени или домашно консервирани зеленчуци – чушки - червени и жълти сортове, червен лук, чесън, домати , тиквички, патладжан, карфиол, броколи, спанак, целина, краставици, аспержи, моркови, марули,  зеле, тиква . Да се ограничават  фабрично консервираните.

Пресни, замразени или домашно консервирани плодове без добавена захар - грейпфрут , ябълки, киви, портокали, круши, череши, сливи, тиква./ тиквата спада към т.н. плодови зеленчуци/.  Да се ограничават фабрично консервираните.

Пълнозърнести храни, бобови храни и ядки – пълнозърнесто брашно, овесено бршно, пълнозърнест хляб, по възможност домашно приготвен, пълнозърнести макаронени изделия, кафяв ориз, лимец, булгур, ечемик, киноа, чиа, амарант; зелен боб, нахут, фасул, соя, фъстъци, слънчоглед , сусам и др.; непреработени  трици на пълнозърнести  култури   за добавяне на фибри към всяка порция. /Фибрите изискват достатъчно количество течности, започва се с малки дози за привикване. Внимателно при храносмилателни неразположения./

 Растителни масла от: ленено семе, зехтин, тиква, магарешки бодил, сусам и др.

 Сушени плодове - смокини , кайси, сливи, стафиди и др. /в малки количества, предимно до обяд – богати са на фибри/

 Нискомаслените млечни продукти - сирене, извара, мляко, кисело мляко.

 Постно месо и риба, яйца - от пъдпъдъци , щрауси, кокошки.

 Билки, подправки - босилек, копър, магданоз , розмарин и др..

Храни, които да се отстранят от диетата


За лечение и намаляване на симптомите на поликистозните яйчници, от диетата трябва да се отстранят напълно:

  • храните с високо съдържание на въглехидратибял хляб и хлебни изделия от бяло брашно; различни закуски - чипс, бисквити, бонбони, шоколад, сладки десерти с крем, всички видове сладка, мармалад и др. подобни;  грис, картофи, пшеница, мед, много сладки плодове - диня , пъпеш и др.;

  • фабрични сосове;

  • пикантни подправки;

  • солени храни; солени меса, колбаси;

  • кафе; цигари; алкохол;

  • мазнини – масло, маргарин, свинска мас , тлъсти меса, колбаси, сметана;

  • -пържени храни и т.н.


Препоръчва се диета, в която са застъпени предимно въглехидрати с нисък и среден ГИ/ГИ е стойност, показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин,  измерва се в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с най-високия ГИ 100/, включваща продукти, които се разграждат бавно, без да причиняват пик /бързо покачване/ в нивата на кръвната захар и в количеството на отделения от панкреаса инсулин, с повече белтъци и мазнини, предимно от растителен произход, с минимум консерванти.

Тъй като контролът на теглото е свързан с осигуряване на стабилни нива на кръвна захар и свързания с нея инсулин, подборът на храни с по-нисък гликемичен индекс е важно умение в борбата с излишните килограми. Предлагат се достатъчно таблици, от които да се избират подходящите храни, когато се включват въглехидрати в менюто, особено за втората половина на деня. Сутрин се позволяват и  по-калорични или с по-висок ГИ храни. След топлинна преработка всички храни повишават своя гликемичен индекс, което също трябва да се съобрази. Комбинирането на въглехидрати храни с друга храна може да намали гликемичен индекс, защото тя позволява на тялото да усвоява  въглехидратите по-бавно.

 








































































































































































Нисък ГИ – до 40 Среден ГИ – от 40 до 60 Висок ГИ – от 61 до 100
Сготвени моркови 39 Сурови моркови 50 Алабаш, ряпа, репички 70
Зрял боб 30 Консервиран боб 42-52 Цвекло 65
Леща 29 Сладък картоф 51-54 Варени кестени 60
Ябълки, сливи 38-39 Сладка царевица 55 Небелени задушени картофи 65
Круши 37 Зелени банани 45 Зрели банани 60
Сушени кайсии 31 Папая 55 Дюли /желе, конфитюр със захар/ 65
Грейпфурт 25 Праскови 55 Стафиди 65
Череши 22 Зелен грах 48 Мед 60
Пълнозърнести спагети 37 Пълнозърнест грис 45 Ръжен хляб 65
Ечемик 25 Овес 40 Овесена каша 60
Соя 18 Варен булгур 55 Десерти Марс, Сникърс, Туикс и др . 65
Кисело мляко 34-35 Кокосово мляко 40 Прясно мляко 60
Нискомаслено плодово кисело мляко 33 Елда, булгур, грахам 40 Франзела бял хляб 70
Обезмаслено прясно и кисело мляко 32 Грозде 45 Сушени фурми 70
Нискомаслено кисело мляко с изкуствени подсладители 14 Киноа брашно 40 Диня 75
Фъстъци 15 Пълнозърнесто мюсли 45 Пържени, варени и печени картофи 95
Леблебия, нахут, хумус 35 Маслени бисквитки, сладкиш от маслено тесто,шприц бисквити 55 Белени варени картофи 70
Pepsi Light, Cola Light 0 Кафяв ориз Басмати 45 Пшеничен Сухар ГеврециБисквити 70
Пресен зелен грах 35 Зелен грах конс. 45 Ризото; пелмени 70
Фруктоза 22 Лактоза 40 Глюкоза 100

При изготвяне на диетата трябва да се знае, че гликемичният индекс не е достатъчен за цялостна оценка на хранителните качества на продукта. Освен него трябва да се следи и процентното съдържание на въглехидрати в хранителния продукт, както и количеството на храната - колкото по-малко е количеството на една храна, толкова по-малък е нейният гликемичен товар. Гликемичният отговор /нивото на кръвна захар/ зависи и от времето на преработване на храната в стомаха и изпразването му, състоянието на чревната лигавица и усвояването на хранителните вещества в червата, перисталтиката, индивидуалния инсулинов отговор, комбинацията от консумираните храни и др. Прибавянето на протеини, мазнини, фибри, лимонов сок и оцет води до намаляне на гликемичният индекс на храната.

ГИ на готовите и полуготови храни зависи и от използваните продукти и начина на приготвянето им. ГИ стойностите на тези храни могат да се променят с течение на времето, ако производителите правят промени в съставките или в използваните за обработката методи.

Добре е таблиците за ГИ, както и всички други ограничения, да се прилагат разумно и да не се изпада в крайноси. Основното изискване към диетата е да бъде разнообразна и да застъпва всички хранителни вещества. Прекаленото внимание към храните и храненето може да предизвика напрежение и да стресира психиката и тялото, което да причини обратен резултат.

Изготвянето на диетата изисква специални познания за храните и приготвянето им, за патобиохимията на заболяването и за индивидуалното проявление на болестта.

Всичко с мярка и спазване на златната среда е най-добрия подход в лечението на ПКОС, както и при всички други  хронични болести.

Хранителни добавки: 

Алое вера, гел

Селен

Инозитол

Млечен бодил

Глухарче

Джинджифил

Куркума

Спирулина (микроводорасли)

Тисилин

Текст: Д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.