×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Акне

Кожата на лицето отразява вътрешното състояние на организма. Красивата кожа показва, че „притежателят“ й се грижи добре за нея, храни се качествено, следи здравето си. И обратно – пъпките, черните точки, прекомерното омазняване често са резултат от лошо хранене, нелекуван хормонален дисбаланс или възпаление.

Какво е акне? Акне вулгарис е термин за група кожни състояния, които причиняват поява на акне. Обикновено е възпалително и невъзпалително, и варира от леко, умерено и до тежко.

Основните видове акне биват:

-Невъзпалително акне. Характеризира се с милиуми и черни точки, но без кисти.

-Възпалително акне. Обикновено се причинява от леки инфекции, провокирани от бактериите от P. Acnes.

-Кистозно акне (наречено също нодуло-кистично акне). Тежка форма, характеризираща се с дълбоки, възпалени кисти върху кожата.

-Акне фулминанс. Тежка форма на възпалително акне, което обикновено засяга мъже в юношеската възраст и е ситуирано по челюстта, гърдите и гърба.

-Акне механика. Развива се при триене или натиск върху кожата, чоплене и стискане на пъпките.

Причини за появата на акне.

-Запушени в резултат от прекомерното производство на себум пори и струпване на мъртви клетки. Себумът е мастен секрет, който се отделя от мастните жлези. При свръхпроизводството му мастните жлези се запушват, а резултатът е акне.

-Бактерии.

-Хормонален дисбаланс – главни виновници са андрогените, които насърчават производството на себум. Това състояние е характерно не само за тийнейджърите, но и за хора в активна възраст. Често се наблюдава у жените, особено при наличие на ПМС, нередовна менструация, ранна менопауза, поликистозен овариален синдром и др. Тук много важен е контролът върху глюкозата, която има съществено влияние върху производството на андрогени.

-Неправилна диета, която включва предимно рафинирани зърна, захар, наситени мазнини и трансмазнини.

-Стрес, безпокойство, хронично безсъние. В тези случаи основен проблем е нарушеният синтез на кортизол, разстройване на надбъбречните жлези и увеличено производство на надбъбречни андрогени, като DHEA и DHEA-s.

-Прием на кортикостероиди, противозачатъчни и др. Въпреки че акнето често се лекува с тези медикаменти, се оказва, че след прекратяване на приема им може отново да се обостри.

-Генетична предразположеност.

Конвенционални методи за борба с акнето. Някои хора се примиряват с упоритото акне, други - постоянно опитват да се справят с него с помощта на продукти за локална употреба или лекарства. Изкуствените вещества и химикали, които съдържат в тези препарати могат да предизвикат нови възпаления на вече раздразнената и чувствителна кожа, така че безконтролната им употреба не се препоръчва.

В повечето медикаменти почти неизменно се срещат две основни съставки – бензоил пероксид и салицилова киселина. Концентрираните производни на витамин А също намират сравнително често приложение, както и различни деривативи на елементите сяра и цинк. Бензоил пероксид унищожава бактериите, които се намират в порите на кожата и предоствратява запушването им . Това в голяма степен намалява зачервяването и възпаленията, но в някои случаи предизвиква странични реакция като сухота, лющене и парене. Поради това всеки нов медикамент против акне трябва да се започва предпазливо и в по-ниски дози.

Салициловата киселина е друга често употребявана активна съставка в борбата с досадния кожен проблем. Тя помага за премахването на излишните клетки, които задържат себум и различни бактерии в порите. За съжаление също може да причини зачервяване и сухота, особено при по-чувствителна кожа. Като начало се препоръчват продукти, съдържащи между 0,5% и 3% салицилова киселина.

В по-тежките случаи дерматологът може да препоръча антибиотици, които да редуцират количеството бактерии между порите. Най-често те биват клиндамицин, доксициклин, еритромицин, тетрациклин, и др.

Какво да НЕ правите? 

-да изстисквате пъпките;

-да третирате засегнатите участъци с неподходящи и прекалено силни препарати;

-да разчитате само и единствено с медикаменти за външно приложение;

-да оставяте тялото си дехидратирано;

-често да сменяте различни медикаменти - кожата няма възможност да се приспособи.

И след като вече са изброени основните грешки в борбата с акнето, ето няколко съвета, които ще ви бъдат от полза!

Почиствайте внимателно и нежно. Както вече бе пояснено, черните точки и връхчетата на пъпките никога не трябва да бъдат стискани. Препоръчва се употребата  на естествени продукти. Преди да се нанесе каквато и да било маска на лицето, задължително е то да се измие с хладка или леко топла вода. Повечето процедури се повтарят два пъти дневно – сутрин и вечер. Не се препоръчва по-честото им приложение, тъй като това води до допълнително дразнене и омазняване  на кожата.

Погрижете се да запазите pH баланса на кожата. За целта използвайте тонизиращи маски за лице, които поддържат естествените pH нива.

Не забравяйте хидратацията. Склонната към акне кожа трябва да бъде постоянно хидратирана, а не да остава суха. Изсушаването увеличава производството на себум, който от своя страна запушва порите. Препоръчват се хидратиращи маски поне два пъти седмично, както и прием на не по-малко от 1,5 л. вода дневно.

Ексфолирайте редовно! Запушените пори и мъртвите кожни клетки предоставят благоприятна среда за акнето. Този проблем се разрешава с редовното ексфолиране на кожата.

Третиране с масло от чаено дърво! Доказано е,че това е една от най-ефикасните съставки за елиминиране на акнето, наред с кокосовото масло, натуралния мед и някои млечни продукти. Според изследвания, препарат със съдържание на 5% масло от чаено дърво е също толкова ефикасен, колкото такъв, съдържащ 5% бензоил пероксид.

Прочетете повече за маслото от чаено дърво в този полезен материал: Масло от чаено дърво срещу акне, циреи и гъбички по ноктите!



Приемайте пробиотици! Както вече бе споменато, невъзможно е борбата с акнето да се доведе до успешен край само с външно третиране. Пробиотиците са с основна заслуга както за здравето на храносмилателния тракт, така и за по-доброто функциониране на имунната система. Освен това, те подобряват и кожното здраве, за което свидетлстват редица изследвания от последните години.

Хранете се здравословно! Наблягайте на храни с нисък гликемичен индекс. Научно доказано е, че храните с висок гликемичен индекс, като тестени изделия, преработени продукти, такива с добавена захар и др., са изключително вредни при акне. Яжте нетлъсто месо и много пресни зеленчуци. Една полезна специфика на тези храни е, че те не предизвикват резки покачвания в нивата на кръвната захар. Ето още няколко съвета, свързани с храненето, които могат да имат голям принос за намаляване и ликвидиране на акнето:

-Менюто трябва да е фокусирано върху консумация на големи количества зеленолистни зеленчуци и чисти протеини.

-Приемът на месо трябва да бъде по възможност от хранени с трева животни и свободно отглеждани пилета и кокошки, а рибата е за предпочитане да е дива.

-Важни за борбата с акнето са здравословните мазнини, затова е препоръчително да се консумират храни богати на омега-3 мастни киселини.

-Храните богати на цинк (кисело мляко, агнешко, пилешко, тиквени семки) са с доказан благоприятен ефект срещу акнето. Изследванията са категорични, че колкото по-ниски са нивата на този микроелемент в организма, толкова по-интензивно е акнето.

-Консумирайте храни с високо съдържание на фибри – плодове, зеленчуци, ядки и семена. Те спомагат за изчистването на дебелото черво и респективно по-голямо количество полезни бактерии в чревната флора.

-Полезни са и храните с високо съдържание на витамин А – спанак, моркови, телешки дроб.

-Старайте се да избягвате храни с хидрогенирани мазнини, о и такива със съдържание на глутен, пшенично брашно, захар и краве мляко. Що се отнася до млякото, доказано е че най-полезен е приема на козе мляко.

-Препоръчително е млечният шоколад да бъде напълно изключен от диетата. Ако се консумира изобщо шоколад, то той трябва да бъде с максимално високо съдържание на какао. Пържените храни, както и тези от типа бързо хранене също са силно непрепоръчителни.

Разберете защо храненето има толкова важно значение ако имате акне: Акне: причината може да е в инсулина!

Специфика на лечението според типа акне. В някои случаи акнето отшумява с времето, особено ако появата му е свързана с навлизането в тинейджърска възраст или с преживяването на сериозен стрес. Ако обаче диагнозата е т.нар. нодуло-цистично акне, трудно ще се размине без лекарска намеса. Големите, болезнени подкожни образувания могат да бъдат сигнал и за друг здравословен проблем, най-често свързан с щитовидната жлеза. В зависимост от конкретната ситуация и резултатите от направените изследвания, специалистът е този, който ще назначи най-адекватното лечение.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.