Search
Филтрирай по...

Алкохолът прави човек по-креативен

Алкохолът прави човек по-креативенЗамисляли ли сте се защо художниците, певците и писателите често залитат по алкохола и наркотиците?! Каква е причината талантливи млади хора като Ейми Уайнхаус или Джими Хендрикс внезапно да напуснат този свят, защото са прекалили с опиатите? Психолози от Университета в Илинойс (САЩ) дават отговор на този въпрос. Според тях алкохолът помага на човек да стане по-креативен. В нетрезво състояние с около 0.75 промила в кръвта (равно на две големи бири) човек твори най-добре.
В тестовете участвали 40 здрави доброволци. Всеки от тях трябвало да нарисува картина, да напише стих за песен или кратък разказ, докато са в трезво състояние. След това участниците повторили експеримента, докато се наливат с алкохол. Доброволците били подложени и на други физически и психологични тестове. Те трябвало и да попълнят тест с различни въпроси. Оказало се, че под въздействието на алкохол човек става по-креативен, умът му обработва информацията по-бързо, но тялото и рефлексите се забавят. Това обяснява увереността, която чувстват на пътя пияните шофьори. Като цяло групата на подпийналите доброволци решила с близо 40% повече въпроса. Те давали отговорите с 5-6 секунди по-бързо от обичайно.
Все пак не хуквайте веднага към магазина за алкохол, предупреждават експертите. Добрият нощен сън има същия ефект, както чаша бира или вино.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top