Search
Филтрирай по...

Алкохол за стройна фигура

Алкохол за стройна фигураВлияе ли алкохолът на килограмите?

 

Любопитно изследване, проведено в Бостън, показва как алкохолът влияе върху теглото на жените. Въпреки многото мнения, че жените бързо качват килограми при употреба на алкохол, оказва се, че представителките на женския пол могат да си позволят чаша вино без да се притесняват за фигурата си.

Какво е връзката между алкохола и килограмите?

 

Към списъка със средствата за борба с килограмите можем да прибавим и умерената употреба на алкохол. Наскоро е доказано, че жените с нормално телосложение, употребяващи алкохол в умерени количества, са по-малко склонни към напълняване, отколкото тези, които не са употребявали алкохолни напитки над 10 г. Представителките на нежния пол, които пият по 1-2 чаши алкохол са с 30%  по-ниска вероятност да наддадат  килограми, за разлика от въздържателките. До този извод са стигнали специалисти от Бостънската болница за жени „Брайъм”.

Повече за изследването

 

Изследването се е провело със съдействието на 19 000 жени на възраст над 39 години без проблеми с килограмите. Изисквало се е от тях всеки ден да дават отчет за това дали приемат алкохол или не. От тях 40% не употребяват алкохол, 33% пият по 2 леки напитки на седмица, а 20% пият по една напитка на ден. Останалите 9% пият по 2 или повече напитки дневно.  Цели 13 години след старта на изследването се оказало, че жените, които не пият, са качили най-много килограми, а тези, които пили до 2 чаши не са имали проблем в наднорменото тегло. Жените, които употребявали 15-30гр. чист алкохол на ден са с 30% по-непредразположени към затлъстяване, отколкото тези, които не пият. С изследването се доказва и че при жените, които пият 5-15 гр. дневно, рискът от напълняване е с 24% по-нисък.

Други изследвания

Подобни изследвания са се провеждали и от други учени. Техните резултати също показват, че умерената употреба на алкохол може да помогне за запазване на стройната фигура. Учени от Тексаския технически университет стигат до този извод след като анализират статистическите данни за здравето на населението през 2005 г.

Това обаче не бива да се приема еднозначно. Сигурно е, че тези, които злоупотребяват с алкохола, спадат в рисковата група с хора, които имат или ще имат проблеми с килограмите.

И все пак няма правилно и мярка, по която да следите зависимостта между приема на алкохол и повишаването или понижаването на килограмите. Колкото е различен всеки един организъм, толкова и влиянието на алкохола върху него е строго индивидуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top