Search
Филтрирай по...

Алфа-каротинът понижава риска от смърт

алфа-каротенът намалява риска от смъртПо време на 18-годишно медицинско изследване с участието на над 15 000 мъже и жени, на които са правени регулярни анализи за циркулация на алфа-каротин в кръвта, бе установена пряка зависимост между количеството питателни вещества в кръвта и потенциалния риск от смърт. Резултатите от изследването, проведено под ръководството на д-р Чаоянг Ли, сочат, че приемането на алфа-каротин може да понижи риска от смърт (предизвикана от различни видове болести, сред които сърдечно-съдови заболявания и рак) с цели 39%.

Алфа-каротинът е мощен антиоксидант, който си набавяме основно от растителните храни. Това полезно питателно вещество е концентрирано в кората с ярък цвят и меката част на повечето плодове и зеленчуци в техния натурален вид.

Алфа-каротинът е химически аналогичен на известния пигмент бета-каротин, но “възпрепятства по-ефективно растежа на ракови клетки в мозъка, кожата и черния дроб”, смята д-р Ли. Той понижава заболяеваемостта, благодарение на свойството си да неутрализира въздействието на свободните радикали върху клетките и да стимулира производството на енергия в митохондриите. Основните източници на алфа-каротин са жълто-оранжевите зеленчуци като моркови, сладки картофи и тиква и тъмнозелените като грах, спанак, зелен фасул и броколи. Според д-р Ли консумацията на тези видове зеленчуци осигурява много по-добра защита от развитие на рак на белия дроб, в сравнение с останалите видове растителни храни. Резултатите от дългогодишното му изследване бяха публикувани в международното издание Archives of Internal Medicine в края на миналата година.

Ревита Ви препоръчва:

Зеленчуков антиоксидант, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top