Search
Филтрирай по...

Алфа липоевата киселина – мощно антиоксидантно средство

Алфа-липоевата киселина е естествена биологично активна субстанция, нормализираща обмяната на веществата: участва в регулирането на липидния и въглехидратния обмен; нормализира дейността на черния дроб; подобрява трофиката на невроните; оказва хепатопротективно и детоксикиращо действие. Прилага се при полиневропатия (диабетна, алкохолна), коронарна атеросклероза и чернодробни заболявания (цироза, хепатит).Алфа-липоевата киселина (АЛК) е антиоксидантно, хепатопротективно и детоксикиращо средство. Това е вещество, което естествено присъства в човешкия организъм, регулира обмяната на веществата и усилва действието на другите антиоксиданти като витамини С, Е, бета-каротин и коензим Q10.Алфа-липоевата киселина е водно- и мастноразтворима. За разлика от витамините C и E, тя е способна да се бори с атаките на свободните радикали във всяка част на клетките и междуклетъчното пространство. Алфа-липоевата киселина играе важна роля в процеса на образуване на енергия в организма. Тя улеснява превръщането на млечна киселина в пирогроздена и способства за ликвидирането на метаболитната ацидоза (високо ниво на киселини в кръвта).

АЛК оказва липотропно действие и ускорява изгарянето на мастните киселини. Намалява нивото на холестерол и кръвна захар и увеличава концентрацията на гликоген в черния дроб. Киселината подобрява функциите на черния дроб и го защитава от въздействието на екзогенни и ендогенни увреждащи фактори. Съвместно с други антиоксиданти се прилага при вродени хемолитични анемии – сърповидно-клетъчна, таласемия и др. и играе важна роля в лечението на диабет.

Участвайки активно в метаболитните процеси, АЛК оказва детоксикиращо действие. Киселината изпълнява ролята на антидот при интоксикация с живачни соли, акриламид и олово. Намалява страничните ефекти на някои лекарствени средства (цисплатин, гентамицин, амикацин) и се използва при септичен шок, вирусен хепатит C и недостатъчно кръвооросяване на мозъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top