×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.


Амарантът, познат още като щир или куча лобода, произхожда от Америка. Съществуват множество видове и сортове амарант, които се използват в различните части на света за различни цели - зърно, листен зеленчук, декоративни растения. За ацтеките това растение е било една от основните култури. С лечебна цел се е използвал за спиране на менструацията, контрацепция, антидот при ухапване от змии. В наши дни по-широко се отглежда в Мексико, Перу, САЩ, Непал, Индия.

Растението съдържа висок процент суров протеин в семената си. То е особено богато на лизин, за разлика от истинските зърнени култури. Високо е и съдържанието на аминокиселини. Семената на амаранта са богати и на мазнини, като ¾ от тях са ненаситени. Не съдържа глутен, което го прави добра алтернатива за хората с алергии към обичайните зърнени храни. Растението има астрингентно, потогонно, диуретично, стимулиращо, тонизиращо действие. С лечебна цел се използва цъфналото растение. То помага при различни заболявания и болестни състояния:

  • кръвоносна система - кръвоизливи (особено чревни), кръвохрачене;

  • женски състояния - менорея (обилна менструация);

  • храносмилателна система - диария, дизентерия, гастроентерит;

  • дихателна система - рани в устата и гърлото (като гаргара).


Външно амарантът се прилага за промивки на рани и язви, дълбоки ухапвания, намалява подуването при изкълчвания. При бяло течение се правят промивки с амарант. Вътрешно билката се приема под формата на чай или масло.

Не се препоръчва приема й при бременни и кърмачки. Да се избягва от хора със слабо храносмилане.

Коментари (1)

    • Radka Toncheva
    • 2011-06-19 16:44:06
    В стара книга за билките има кратка информация зе щир Mercurialis annua, което отговаря на щира, растящ по градините и нивята, баща ми го даваше на животните и те го ядяха, опитах чай и отслабнах малко, сигурна съм, че ми помогна, има много видове декораятивен щир, не съм сигурна, че всички видове могат да се използват, но за белия гарантирам,в книгата пише, че се използва като омекчително, пургативно и за бани.Също, че съдържа отрова. Аз си правих чай с 2 лъж.билка на 500 мл.вода. за останалите видове питайте лекар.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.