Search
Филтрирай по...

Анасон

Анасонът е едногодишно тревисто растение. Той произхожда от Египет, Гърция и остров Крит. Анасонът е от едно семейство с целината и магданоза. Листата му се използват за подправяне на салати, а семената – в сладкарството. Вкусът му е сладникав, има приятен аромат. Плодовете се използват за ароматизиране на билкови чайове.

Анасонът съдържа етерично масло, анетол, холин (витамин В4). Той има антисептично, антиспазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо, пикочогонно действие. Етеричното масло и анетолът се използват за приготвяне на напитки, най-вече ликьори. Капнато върху хартия, етеричното масло прогонва насекомите.

С лечебна цел се използват плодовете и семената на растението. То намира широко приложение при лечението на:

  • бактериални болести – унищожава чревните бактерии;
  • нервна система – епилепсия, безсъние (семената);
  • женски състояния – предизвиква менструацията, стимулира млечната секреция при кърмачки;
  • храносмилателна система – храносмилателни инфекции, колики при бебетата, подуване и газове, лош дъх, гадене, подобрява апетита, пречиства червата;
  • възпалителни процеси – катар при децата;
  • дихателна система – бронхит, възпаления на гръдния кош, суха кашлица, намалява конгестията на белите дробове, астма.

Външно анасонът се прилага под формата на мехлем при краста и въшки. В разредена форма може да се използва и за промивки на очите.

Плодовете на обикновения анасон трябва да се използват не повече от 20 дни. В противен случай, приети дори в нормални дози, те могат да причинят дерматити или хронично отравяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top