Search
Филтрирай по...

Андрографис – вълшебната билка с безброй приложения!

Имунитет

 

Андрографис (Andrographis paniculata) е билка, култивирана в южна и югоизточна Азия, където листата и корените й още от древни времена са се използвали за лечение на инфекции.

Днес активните съставки на андрографиса – андрографолидите, са обект на сериозни изследвания. Билката има доказани антибактериални, противогъбични, антивирусни, жлъчетворни, хипогликемични, хипохолестеролемични, адаптогенни ефекти.

Интересен факт е, че още в далечната 1975 г., върху андрографиса е проведено изследване, което добре разкрива ефекта му срещу Ascaris lumbricoides – едни от най-разпространените чревни паразити. По-късни изследвания показват, че в растението се съдържат фитосъединения, способни да унищожат и паразита Dipetalonema reconditum, който се предава чрез комарите и заразява кучетата.

Нека разгледаме кои са най-съществените ползи на тази лечебна билка и в кои случаи се препоръчва приемът й под формата на екстракт!

 

За здравето на черния дроб

Клинично изследване, проведено в Индия, показало, че след приема на екстракт от андрографис настъпват подобрения в показатели на черния дроб, включително серумен билирубин, алкална фосфатаза и други кръвни маркери при пациенти с остър инфекциозен хепатит. При друго изследване плъхове били изложени на токсичния въглероден тетрахлорид, за да се предизвика липидна пероксидация и съответно – клетъчно увреждане в черния дроб. Оказало се, че профилактиката с екстракт от андрографис, стандартизиран до андрографолиди предотвратява този ефект и предпазва черния дроб от страничните ефекти на редица токсични вещества.

 

Срещу микроби и инфекции

Андрографолидите имат силен  антибактериален ефект срещу много грам-позитивни бактерии, особено що се отнася до Staphylococcus aureus. Изследване върху 152 доброволци с фаринготонзилит установило, че андрографисът има същите болкоуспокояващи ефекти като ацетаминофена, когато се приема в продължение на 7 дни. При друг експеримент, в който участвали 158 души с настинка лечението със стандартизиран до андрографолиди екстракт довело до намаляване на умората, сънливостта, възпаленото гърло и носните секрети само 2 дни след приема.

 

За здравето на сърцето

При експериментален модел на сърдечен инфаркт интравенозното вливане на андрографис в областта на исхемичното увреждане и заобикалящото го пространство било отчетено слабо фибролитично действие.

Известно е още, че терапията с андрографис може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и последващ инфаркт при нарушена цялост на коронарната артерия.

 

Андрографис и рак

Резултати от много изследвания показват, че андрографолидите имат противораков ефект. Те могат да инхибират прогресията на клетъчния цикъл в човешки колоректални ракови клетки, в зависимост от приетата доза.

При изследване на пациенти с рак на устата лечението с андрографис инхибирало миграцията и инвазията, и потиснало метастазирането на туморите.

В човешки клетки при рак на гърдата  андрографолидите увеличили апоптозата и показали инхибиращ ефект върху прогресията на клетъчния цикъл. При рак на простатата адрографолидите намаляват жизнеспособността и миграцията на клетките, както и тяхната пролиферация. Освен това те индуцират апоптозата на клетките при множествения миелом. Тепърва ще бъде разкривано по-подробно полезното въздействие на андрографиса върху различните видове рак.

 

При автоимунни заболявания

Освен горепосочените си полезни въздействия, тази билка може да бъде полезна и за пациенти с множествена склероза. При рандомизирано, двойно-сляпо изследване доброволците приемали добавката 2 пъти дневно в продължение на 1 година, което предизвикало значително намаляване на умората.

Друго изследване върху 120 пациенти с язвен колит показало клиничен отговор при 76% и ремисия на 21% от участниците, които приемали андрографис, докато участниците, приемали конвенционално лекарство стигнали до стойности на клиничния отговор и ремисията съответно 82% и 16%. Учените стигнали до извода, че андрографис може да бъде ефективна алтернатива на на някои от конвенционалните лекарствени вещества, използвани при язвен колит.

При рандомизирано изследване на 60 души с активен ревматоиден артрит, 14-седмичното лечение с андрографис намалило чувствителността, болката и отока в ставите, и подобрило кръвните показатели и други фактори в сравнение с плацебо групата.

 

За здравето на кожата

Андрографис увеличава пролиферацията на епидермисните стволови клетки и ускорява производството на колаген тип 1 при нормални човешки фибробласти.

Експерименти са показали, че приложението на андрографис в продължение на 10 седмици може да подобри хидратацията и плътността на кожата. Тези ефекти на андрографиса го превръщат в чудесно средство против стареене.

Revita Ви препоръчва:

Андрографис 400 mg/60 капсулиоригинален продукт на Nature’s Way, USA, съдържащ екстракт от стъбло, лист и цвят на андрографис, стандартизиран до 10% андрографолиди.

Nature’s Way е американска компания за производство на натурални продукти, с 50-годишен опит в индустрията!

 

6 thoughts on “Андрографис – вълшебната билка с безброй приложения!”

 1. Daria Abadjieba

  А каква е препоръчителната доза? По колко капсули на ден?

  1. Ревита

   Здравейте,

   Продуктът съдържа Андрографис екстракт (10% андрографолиди) – 300 mg, Андрографис (стъбло, лист, цвят)- 100 mg. Други съставки: растителна капсула, целулоза, силициев двуокис. Приема се по 1 капсула 2 пъти дневно, за предпочитане с храна и вода.

   За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

   Поздрави,

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

  2. Здравейте,

   Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода.

   За допълнителна информация, оставаме на Ваше разположение.

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

  3. Ревита

   Здравейте,

   Продуктът се приема 2 пъти дневно по 1 капсула, за предпочитане с храна и вода.

   Соня Атанасова
   http://www.revita.bg

  1. Ревита

   Здравейте,

   Цената на продукта е 32,29 лв. за разфасовка от 60 капсули.

   За допълнителна информация, оставаме на ВАше разположение.

   д-р Аелита Петрова
   лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
   Рейки мастер
   консултиращ лекар в Български Рейки център

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top