Search
Филтрирай по...

Апитерапия: полезните свойства на меда

Апитерапия (от лат. Apis – пчела) – наука, изучаваща влиянието на пчелните продукти върху здравето на човека.

В продължение на векове пчелите са изпълнявали ролята на природни фармацевти, а пчелните продукти са избавяли хората от различни видове заболявания. И до днес лечението с пчелни продукти се ползва със заслужена популярност. То включва консумацията на мед, пчелно млечице, прополис, цветен прашец и др.

Нека разгледаме техните достойнства:

  • Мед

Една чаена лъжица мед съдържа приблизително 35 ккал. Същото количество се съдържа и в една лъжица захар. За разлика от захарта обаче, медът съдържа полезни за организма витамини, минерали и аминокиселини, а също така различни микроелементи като натрий, калций, магнезий, калий, желязо, манган, мед и фосфор. Медът е отлично средство за борба с настинките, той се усвоява бързо от организма, възстановява нервната система, регулира сърдечната функция и храносмилателната система, помага при екземи, ерозии и варикозно разширени вени и стимулира усвояването на калций от организма.

  • Пчелно млечице

Пчелното млечице е биологично активно вещество с мощно противовирусно и антибактериално действие. Действа благотворно на нервната и ендокринната системи, нормализира състава на кръвта, намалява артериалното налягане и регулира производството на адреналин, което го превръща в незаменимо средство за борба с безсънието и чувството на тревожност.

  • Прополис

Прополисът притежава силно антибактериално и антибиотично действие. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища, ангина, възпаления на носната лигавица, хроничен синузит и хрема и въздейства благоприятно на сърдечносъдовата система, като понижава артериалното налягане и регулира нивото на холестерол в кръвта.

  • Цветен прашец

Цветният прашец подобрява работата на храносмилателния тракт, повишава нивото на червените и белите кръвни телца, въздейства положително на нервната и когнитивната системи и съдържа големи количества селен, забавящ стареенето на клетките в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top