Search
Филтрирай по...

Бавното ходене предвещава болест

бавното ходене предвещава болестСпециалисти от Бостънския медицински център са открили, че по скоростта на ходенето и силата на ръкостискането може да се предскажат приближаващи болести. Какви?

В изследване, проведено от медиците, са взели участие 2400 мъже и жени, които не са имали инсулт или симптоми за понижаване на интелекта. Средната възраст на участниците в експеримента била 62 години. Учените определили скоростта на ходенето, силата на ръкостискането и сканирали главния мозък на всеки доброволец. След това в продължение на 11 години наблюдавали за промените в здравословното им състояние и ето какво установили.

Оказало се, че бавната скорост на движение е свързана с повишение на риска от развитие на слабоумие – 1,5 пъти повече в сравнение с тези, които са ходели бързо.  Нещо повече, възрастните хора, които ходели бавно показали най-лоши резултати при изпълнението на тестове за памет и езикови навици.  Следващият извод бил за връзката между силата на ръкостискането и инсулта. При хората с най-силно ръкостискане рискът от инсулт бил с 42% по-нисък, отколкото при хората със слабо ръкостискане. Интересно, че откритите закономерности се проследяват само при мъже и жени по-възрастни от 65 години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top