Search
Филтрирай по...

Без сешоар за красива коса

Без сешоар за красива косаЗдравата коса лесно се забелязва. Тя е обемна, блестяща и лъскава, без видими повреди. Но какво се случва, когато тя добие не дотам привлекателен вид? В някои случаи това е сигнал за здравословни проблеми или означава просто, че прекарвате прекалено много време със сешоара в ръка. Нека разгледаме едни от най-честите проблеми, свързани с вида на косата. Кои от тях засягат здравословното ви състояние и кои – не?

Посивяване

Някои хора започват да забелязват белите косъмчета още на двадесет години, докато други задържат естествения цвят на косата си до късна възраст. Причината не се корени в това колко здрави или болни сте вие. Както с много други неща, така и при посивяването на косите се оказва, че можем да обвиняваме родителите си – понеже е генетично заложено. Косата, която вече е поникнала, не губи своя пигмент. Но с възрастта намалява производството на меланин в корените на скалпа. Така че щом новите косми започнат да растат, може да се окажат с по-малко или никаква пигментация, благодарение именно на понижените количества меланин. Тази промяна настъпва най-бързо при представителите на европеидната раса, 50% от които имат поне 50% бели косми, докато навършат 50 годишна възраст.

Косопад

Когато виждате кичури косми, които запушват канала в банята, не е задължително да имате здравословен проблем. Нормално е да губим около 100 косъма на ден. И дори да мислите, че от главата ви пада по-голямо количество коса,  помнете, че там има поне 100 000 космени фоликула, така че е възможно да съберете шепа-две в банята или върху четката, без това да промени вида на гривата ви. И тъй като всички тези косми имат различни фази на растеж, когато едни падат, много други растат, за да ги заместят. Така че освен ако не забелязвате видима промяна в обема на косата си, изтъняване или плешиви петна, то най-вероятно това, което виждате, е просто нормално ежедневно падане на косми.

Видимо изтъняване

Ако страдате от дефицит на желязо или протеини – характерен за всички, които имат хранителни разстройства – разбираемо е да забелязвате сериозна загуба на коса. Причината е, че недохранването на организма кара тялото да пести протеини – основна съставка на всички клетки, включително и на косата, която първа страда в такива случаи. Тъй като падащата коса при недохранване не се замества от нова, резултатът може да се изрази във видимо изтъняване и намаляване на обема за няколко месеца.

Заболяването на щитовидната жлеза (независимо дали става дума за повишени или намалени функции на жлезата) може също да се прояви чрез силно изразен косопад. Когато веднъж се овладее болестта, растежът на косата се възстановява.

Оплешивяване

Необратимата загуба на коса може да бъде знак, че сте наследили склонност към оплешивяване или в някои случаи да сочи за големи здравословни проблеми. Наследствената плешивост, медицински известна като андрогенна алопеция, засяга един на всеки трима мъже.

Гнездовият косопад (алопацея ареата) е автоимунно заболяване, което може да причини, както плешиви петна по главата, така и загуба на цялото окосмяване по главата и тялото. Причините за заболяването са неизвестни, въпреки че някои лекари смятат, че съществува генетична връзка.

Пърхот

Пърхотът е един от най-криворазбраните проблеми с косата. Хората често решават, че тези люспички означават, че скалпът е много сух  и кожата се лющи, затова решават, че е необходимо допълнително овлажняване. Но докато някои хора действително страдат от сухота на скалпа, истинският пърхот не опира до това. “Пърхот” е популярното наименование на себореен дерматит – възпалителен процес, който причинява зачервяване и лющене в учатъците от скалпа, където има натрупване на мастни жлези. Други кожни проблеми като екзема и псориазис също могат да доведат до подобни състояния, в които скалпът се зачервява, появява се сърбеж и съответно – пърхот. Независимо каква е причината, най-доброто лечение е да използвате специална медицинска козметика.

Изтощена, суха и накъсната коса

Коса, която изглежда разпиляна, изтощена и накъсна, най-вероятно си е точно такава. Можем да нанесем огромни щети на косата си, използвайки химически оцветители, или просто като прибягваме до помощта на сешоара всеки ден. Както когато сме изложени непрекъснато на директна слънчева светлина, така и когато прибягваме до всички познати козметични процедури непрекъснато, живецът на косата се губи и тя става уязвима и крехка. Честото опъване на косата, с цел сплитане или връзване, води до накъсване и дори понякога до плешиви петна. Но независимо от начина, по който третираме косата си, начинът по който се  храним също има определяща роля за нейния вид. Без нормален прием на протеини, растящите коси няма да добият здравия и устойчив вид, какъвто би трябвало да имат. Жизненоважните за организма мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло, маслото от ракитник и лененото семе, също са важни за добрия вид на вашата грива. Така че – набавяйте си ги редовно!

Ревита Ви препоръчва:

Brilliant Look, 450 mg

МЕГА – ДХК, 1 000 mg

Мега ЕФА бленд, 1 350 mg

ЕФА бленд за деца, 445 mg

Ленено масло, 1300 mg 57% АЛК

Ленено масло, 1000 mg 57% АЛК

Ленено масло, 474 ml

Ленено масло, 474 ml супер лигнан

Ленена пудра, 454 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top