Search
Филтрирай по...

Болки в главата /главоболие/

 

Болки в главата (главоболие)Няма човек, който да не се оплаква от главоболие – дори това да не се случва често. Обикновено се справяме с каквото имаме под ръка – прахче, таблетка или каквото е останало в домашната аптечка. Но какво да правим, ако болката стане хронична?

При 10% от случаите с хронична болка, причините са следствие на други заболявания. Възможностите варират от болен зъб до сериозни заболявания като рак. Причините за хронична болка в главата се коренят предимно в нашия ген. ”Хроничните болки в главата обикновено се предават по наследство“ – обяснява Лорънс Робинс, директор на клиника за лечение на главоболие и автор на книгата ”Помощ при болка в главата”.

Ако имате в семейството си роднини, които страдат от главоболие, не се отчайвайте. «Всяка болка може да бъде неутрализирана», твърди Фред Шефтел, директор на основател на Новоанглийския център за изучаване на мозъка в Стамфорд. Шефтел сравнява главоболието с граната: «Наследствената предразположеност към болки в главата е като граната – ако извадим взривното устройство, тя става безопасна. И е съвсем възможнос това устройство да бъде премахнато.»

 

Дали е синузит?

Д-р Робинс обяснява, че синузитната болка се среща много по-рядко, отколкото си мислят пациенти и лекари. Всяка болка в главата може да е причинена от синусите, вярно е, но синузитът е съпроводен от възпаление, болка при натиск и гнойни секрети от носа. Другите симптоми са обща слабост и повишена температура. Ако тези симптоми липсват, може безпричинно да се заблуждавате, че болката ви е причинена от синузит.

Съвети при главоболие

 

Намалете напрежението!

Доказано е, че ¾ от хроничните болки в главата са причинени от напрежение.

Правете гимнастика!

Физическите упражнения помагат за премахване на стреса и отпуска мускулатурата. Двигателната активност повишава и нивото на ендорфините в кръвта. Според д-р Робинс най-подходяща е аеробика в продължение на 15-20 минути, както и  спортно ходене и колоездене.

Дишайте дълбоко!

Стресът натоварва мозъка. Техниките за дишането като йога техниките например са много ефективни за премахване на стреса от мозъка и оттам облекчава болките в главата.

Пийте билки!

Билките като гинко билоба например стимулират мозъчното кръвообращение, а тези против депресия отпускат и успокояват цялата нервна система, включително мозъка и главата.

Ревита Ви препоръчва:

Гинко, 460 mg

Calmeral, 600 mg

Маточина (лист), 490 mg

Валериана, 525 mg

Валериана (корен), 530 mg

Глог (плод), 510 mg

Лайка (цвят), 350 mg

Добро настроение, 471 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Маточина (лист), 490 mg

Мента (лист), 400 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top