Search
Филтрирай по...

Броколите помагат срещу диабет

Броколите помагат срещу диабетДиабетът е едно от най-коварните и за съжаление много разпространени заболявания у нас. Броколите могат да помогнат за намаляване риска от появата на диабет и за регулиране на кръвната захар при диабетиците. Това показва проучване, направено в Иран. Учените са категорични, че кръвната захар на хората, които хапват повече броколи, се нормализира лесно и само за няколко седмици. Зеленият зеленчук намалява и нивото на оксидативен стрес, който е свързан с появата на различни заболявания като някои видове рак, Алцхаймер и сърдечно-съдови проблеми. Освен това оксидативният стрес е основен двигател  на инсулиновата резистентност, която в крайна сметка води до диабет.
Натрупването на свободни радикали е резултат от заболяване, интензивни физически усилия, токсини или ултравиолетово лъчение. Това отключва верига от процеси, които водят до оксидативен стрес, който нарушава функциите на имунната система.
Иранските учени изследвали 80 доброволци, страдащи от диабет. Те били разделени на две групи. Първата трябвало да яде повече броколи и да приема хранителни добавки с броколи, а втората – плацебо. Проучването продължило 4 седмици. В края на изследването се оказало, че кръвната захар на хората от първата група се нормализирала, докато доброволците от втората все още имали сериозни проблеми.
Статистиката сочи, че по честота на захарен диабет България заема шесто място. За последните десет години честотата на болестта у нас е нараснала четири пъти.
Диабетът е нарушение на обмяната на въглехидратите. Това състояние може с години да не бъде открито. Оплакванията са съвсем банални – отпадналост, отмаляване, сърцебиене, изпотяване, безсилие и др., които изчезват като се поеме малко захар. Те могат да са придружени и от сърбеж, възпаления по лигавиците, бързо увреждане на зъбите, възпаление на венците и др. Бързото пълнеене или отслабване също може да бъдат ранни, а понякога дори единствени прояви на болестта.
Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които влияят на работата на щитовидната жлеза. Освен това зеленият зеленчук също съдържа каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е.

Ревита Ви препоръчва

Блад шугар, 378 mg

Канела, 400 mg

Алфа-липоева киселина, 360 mg

Хром, 200 mcg

GTF хром, 200 mcg

Гимнема, 310 mg

Алое вера (сок от цели листа), 1 000 ml

Корейски женшен, 560 mg

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top