Search
Филтрирай по...

Българинът има проблем със съня

Българинът има проблем със съняБългаринът има сериозни проблеми със заспиването и съня. Това показва проучване, проведено на здравния сайт www.revita.bg тази година. Резултатите сочат, че 73.5% от нашенците срещат сериозни затруднения със съня. Едва 10% се потапят в сладки сънища без никакви проблеми. Според анкетираните причината за нощните безпокойства са стресовият начин на живот, неспособността на българина да релаксира след края на работния ден, нездравословното хранене и липсата на желание за спортуване. Проблемите в работата и у дома също са сред изтъкнатите причини.

В изследването са участвали 823 души от цяла България, като преобладаващите отговори (83%) са на дамите, и само 17% – на господата. Най-активно отговарящите са от 20 до 50-годишна възраст.

Повече от половината анкетирани (66%) срещат сериозни затруднения със заспиването. Те се въртят в леглото, стават по няколко пъти или имат нужда от приспивателни средства (лекарства, чайчета или билкови препарати). Едва 19% заспиват без никакво усилие. По-голямата част от българите (63.3%) използват телевизора като приспивателно средство. Някои от запитаните споделят, че често оставят телевизора да работи, докато заспят и се събуждат по среднощ, за да го изгасят. Едва 26% предпочитат да прочетат интересна книга вечер преди лягане. 11.5% слушат подходяща, релаксираща музика, а 13% си лягат с компютъра вместо с любимия човек.

За съжаление резултатите сочат още, че голяма част (68%) се будят по няколко пъти през нощта. Те споделят, че често това им пречи да се наспят добре, сутрин отварят очи уморени и копнеят за още малко време в леглото. Само 12% спят без да се събуждат.

Анкетата  на “Ревита” показват още, че въпреки проблемите със съня и заспиването, които имат, българите нямат практика да взимат помощни средства (лекарства, хранителни добавки и др.). 72% от тях никога не са взимали подобни препарати, а само 17% използват редовно продукти за спокоен сън.

Ревита Ви препоръчва:

Izi Night, 252 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top