Search
Филтрирай по...

Виното заздравявя костите на жените след менопаузата

Редовното пиене на вино в умерени количества след менопаузата помага за поддържане на здравината на костите, а въздържането от алкохол повишава опасността от развитие на остеопороза, показва изследване на международен екип от учени.  Една-две чаши вино на ден могат да са точно толкова ефективни, колкото лекарствата за предпазване на костите на възрастните жени от изтъняване.

Това е мнението на експерти от Международния научен форум за изследване на алкохола, които са  анализирали проучване на учени от университета в Орегон. В него се посочва, че когато жените пият 19 грама алкохол на ден – около две малки чаши вино, загубата на стара кост, подобряваща баланса между стара и нова кост, намалява и здравината се поддържа. Но когато жените спряли да пият, костният баланс се нарушил.

“Умерените количества алкохол могат да са полезни за костите, но прекомерното пиене създава опасност от счупвания и увеличава риска от падания”, предупреждава Сара Лейланд от Националното сдружение по остеопороза във Великобритания. Изглежда, че алкохолът лекува нарушаването на баланса между разрушаващата се стара кост и лошото производство на нова кост, което може да доведе до остеопороза при възрастните жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top