Search
Филтрирай по...

Витамини и минерали срещу новите технологии

Витамини и минерали срещу новите технологииСтавате сутрин и поглеждате телефона си, за да видите колко е часът. Пускате телевизора, за да се информирате за последните новини. Излизате навън и се заплесвате по най-новия модел MP3-player… И всеки ден около нас излизат нови и нови технологични джаджи, без които сякаш не може да се справим. Какъв беше животът ни само преди 10 години, когато снимахме без дигитални апарати, а лаптопите не бяха абсолютна необходимост?

Колкото и да не ни се иска трябва да признаем, че цялата тази електроника, която ни обкръжава вече е завладява живота ни и малко или много ни вреди.

Технологията ли е подвласна на нас или ние на нея? Какво бихме правили без телефон, телевизор и компютър? Замисляли ли сте се как се отразяват те на организма ни? Дали той не страда прекалено? Отговорът за съжаление е «Да»!Вече има доказателства, че около 16% от възрастните имат проблеми със слуха и това се дължи факта, че използват устройства като MP3 player. Увеличава се и броят на децата, които носят очила, тъй като още от най-ранна възраст са “залепени” за телевизора. Учените вече не спорят за вредата от мобилните телефони, тъй като има категорични доказателства, че те помагат за появата на свободните радикали, които увреждат редица органи. Какво може да се направи? Има ли спасение?
Музика в ушите
Колко често сте виждали младежи да се разхождат със слушалки в ушите и да не обръщат внимание на никого около тях. Вече и по-възрастното поколение започна да се “подвежда” по тази мода. Учените са категорични, че силата на звука, идваща от слушалките е много над допустимите децибели. Това бавно и постепенно уврежда тъпанчето. В 5 до 25% от случаите младежите слушат музика над здравословната граница. Специалистите са категорични, че силата на звука трябва да е до 60% от максимума. Ако се използват слушалки, те не бива да останат в ушите цял ден.  Препоръчителното времетраене е 20 минути. Учените съветват същевременно и да приемате поне в продължение на 6 месеца готу кола и гинко билоба, които подобряват кръвообращението и осигуряват еластичност и здравина на кръвоносните съдове и капилярните стени.
Защо ми е компютър?
Представяте ли си Интернетът да се разпадне и да останете откъснати от света за няколко дни? А как бихте се почувствали, ако сте без компютър? Факт обаче е, че машината, без която не можете води до редица здравословни проблеми. Без да съзнавате статистиката сочи, че 70% от хората, работещи на компютър имат някакви проблеми с очите – зачервяване, дразнене, двойно виждане, главоболие. Вече започна да се говори за компютърно-очен синдром. Защо трябва да приемаме това за нормално?
Освен това проучване, направено наскоро показа, че хората, които прекарват повече от 10 часа пред компютъра са изложени на по-голям риск от инфаркт, отколкото останалите. Резултатите сочат, че с всеки час прекаран, седейки пред екрана рискът от сърдечно-съдово заболяване се покачва. Опасността от някакво сърдечно-съдово заболяване (дори инфаркт) е цели 125% при хората, които остават само 6 часа пред екрана. И това не е всичко. Травматолозите лекуват все повече пациенти с гръбначни изкривявания. Причината е неудобната позата, в която прекарват часове наред компютърните маниаци. Решението не е лесно. Едва ли може да се откажете от работата с компютъра, но може да я направите по-здравословна. Ставайте от стола през час и се разхождайте. Приемайте ленено масло, за да подпомогнете работата на сърцето и кръвоносната система. Внимателно масажирайте очите си без да натискате.
Сбогом на съня
Много хора се оплакват от безсъние и кошмари. Проучванията показват, че причината е в излъчването на компютърния екран. Мозъчните вълни не могат да се успокоят и човек не изпада във фазата на съня. Дори и да заспите сънят ви е неспокоен. Ако пък оставите техниката включена, със сигурност ще се будите няколко пъти през нощта. Решението е поне 3–4 часа преди лягане да се откъснете от всякаква електроника – компютър, телефон и дори телевизор, за да може мозъкът ви да отпочине. Ако все още трудно заспивате, вземете жълт кантарион, мелатонин или валериан. Има и подходящи продуктови формули, които съдържат комбинация от витамин В и валериан. Те ще ви успокоят и ще ви помогнат да си починете през нощта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top