Search
Филтрирай по...

Витамин Е и D помагат на мозъка

Ако хапвате храна, богата на витамин Е или приемате хранителни добавки, рискът да развиете демеция намалява значително. Същевременно Витамин D предпазва от когнитивни заболявания, свързани с остаряването. Това показват две нови проучвания на холандски учени. Резултатите сочат, че при хората, които приемат витамин Е в по-големи количества, рискът да развият деменция намалява с 25%, отколкото при останалите. В изследването са взели участие над 5400 души на възраст между 40 и 55 години. Тестовете са продължили 10 години. Ежедневно участниците са приемали таблетки с Витамин Е. Оказало се, че при тях рискът от деменция и Алцхаймер е много по-малък.
Витамин Е е мощен антиоксидант. Той укрепва клетъчните мембрани и съединителната тъкан, помага за формирането на червените кръвни телца и допринася за нормалното кръвосъсирване.
Подобно проучване доказало, че т.нар. слънчев витамин – Витамин D предпазва от когнитивни заболявания. Изследвани били 900 души на възраст над 50 години. При тези от тях, при които се забелязвали поведенчески проблеми тестовете показали ниско ниво на Витамин D. Според изследователите допълнителният прием на “слънчевия” витамин може да предпази по-възрастните от подобни проблеми в бъдеще.
Ревита Ви препоръчва:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top