Search
Филтрирай по...

Витамин Е понижава риска от рак на черния дроб

Витамин Е – в храни като растителни масла, ядки, манго, броколи и спанак – може да има предпазен ефект срещу рак на черния дроб, гласи ново изследване, цитирано от huffingtonpost.com. Изследователите са установили, че ако човек консумира повече витамин Е, независимо дали е от добавка или от храни, спада риска от рак на черния дроб. Изследването, публикувано в списанието на Националния институт за рака в Китай, обхваща 132 837 души. Изследователите са анализирали начина им на хранене и прием на витамин Е като са използвали въпросници.

10 години по-късно те отново са проследили с участниците в проучването и са констатирали, че 267 от тях са развили рак на черния дроб. В сравнение с тях други участници в проучването, които са консумирали повече витамин E, не са били засегнати от заболявянето. Резултатите са се оказали положителни дори за хора, които имат фамилна обремененост от рак на черния дроб, или които са имали чернодробно заболяване в миналото.

Като цяло резултатите от това проучване се потвърждават и от друго изследване. То е установило, че две форми на витамин E – гама-токоферол и делта-токоферол, които се съдържат в царевицата, соята и рапичното масло може да помогнат да се спре нарастването на злокачествени образувания при опитни мишки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top