Изследователи подложили на тестове над 2000 души, при които опасността да развият диабет била огромна. Всички те били с високи нива на кръвната захар. Доброволците трябвало да приемат витамин D в продължение на 6 месеца, 1, 2 и 3 години. След всеки период, хората били подлагани на кръвни и физически тестове. Оказало се, че след 6 месеца рискът от развитие на диабет намалява с 8%. “До края на проучването – след 3 години опасността от болестта беше паднала с 30%”, казва проф. Питс. “При някои от доброволците подобрението беше с 38%.” Учените вземали кръвни проби и на случаен принцип през 3-те години, докато траело проучването. Така те можели да определят и различните нива на витамин D. “Взехме предвид и другите фактори, които повишават опасността от развитие на захарна болест – телесно тегло, физическа активност, наследствена обремененост”, обяснява изследователката.
Подобно проучване било направено и в Торонто (Канада), където 500 доброволци, предпазположени към диабет трябвало да вземат по-големи колечиства от “слънчевия витамин”. Резилтатите се потвърдили. Учените смятат, че витамин D помага за регулирането на нивото на инсулина и по този начин за предпазване от диабет.
Ревита Ви препоръчва
Алфа-липоева киселина, 360 mg;
Витамин С – Биофлавони, 500 mg
Витамин С – минерален произход, 500 mg