Search
Филтрирай по...

Внимавайте с килограмите!

Внимавайте с килограмите! Кога за последен път се качвахте на кантара? Дали пухкавите бузки обиколката на коремчето ви не ви плашат, за да направите тази стъпка… За съжаление статистиката сочи, че България е една водещите страни, в които населението е с наднормено тегло. Знаете ли обаче, че повечето килограми освен, че не са приятни от естетична гледна точка носят и редица рискове. Проучване на Шотландски учени показва, че опасността от сърдечен удар при по-пълните хора е много по-голяма, отколкото при останалите. “Отдавна се знаеше, че повечето килограми са предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, но вече имаме категорични доказателства, че наднорменото тегло увеличава драстично риска от смърт в следствие на инфаркт”, казва д-р Дженифър Логън, ръководител в проучването. Килограмите повишават риска от по-висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет. “Проучването обаче доказа нещо напълно ново – мъжете на средна възраст с наднормено тегло са застрашени с цели 60% да починат от инфаркт. При някои от тях дори не са отчетени допълнителни рискови фактори като висок холестерол, високо кръвно налягане и диабет. Единствената предпоставка са повечето килограми”, допълни тя. Учените все още не могат да определят причината, поради която по-пълните хора са изложени на този риск. Най-вероятно това се дължи на затруднената работа на сърцето. В изследването на шотландските учени, продължило цели 15 години са взели участие над 6000 души на средна възраст. Изследователите съветват, за да се справите с тези проблеми стриктно да следите теглото си, нивото на холестерола и кръвното налягане.

Знаете ли къде хората са най-дебели?

Според Световната здравна организация през 2015 г хората със свръх тегло по света ще са 2.3 млрд., докато само преди 5 години те са били 1.6 млрд.
1.  Република Науру – 95% от населението там са със свръх тегло. Традицията повелява младите жени да се угояват за сватбените церемонии….
2.    3. 4. Микронезия, Кралство Тонга и Островите Кук – 92% от населението и на трите държави са с тегло над нормалното
5. Ниуе – “Едва” – 84% от населението са по-тежки от нормалното
6. Самоа – 83%
7. Република Палау – 81%
8. САЩ – 79%
9. Република Кирибати – 77%
10 Доминиканската република – 76%
Други държави, в които населението е със свръх тегло са Кувейт и Аржентина – (75%), Мексико (73%), Австралия (71%), Египет и Гърция  (70%), Беларус (67%), Великобритания (66%)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top