Search
Филтрирай по...

Война на косопада

 

 

Война на косопадаНякой замислял ли се е колко косъма има на главата си? Учудващият им брой е около 100 000. Нормално е всеки ден да губим около 50 и 100 косъма, като на тяхно място израстват нови. Не винаги обаче! Понякога косъмът изтънява, израства бавно или изобщо спира да расте. Косата оредява и започваме да се чувстваме все по-унили и без самочувствие.

Косопадът може да е временен или да е предизвикан от сериозна болест или стрес. Това може да причини намаляването на количеството коса с цели 50%. Другият вид косопад е постоянният, причинен от напредване на възрастта. При мъжете лекото оплешивяване е доста по-видимо, отколкото при жените. Както при временния, така и при постоянния косопад, става въпрос за генетична предразположеност или хормонално разтройство.

Неправилното хранене, външните третирания и различните лекарства също могат да доведат до косопад и проблеми със здравината на косъма. “Някои медикаменти предизвикват оплешивявяне”, предупреждава Питър Панаготакос, дерматолог и специалист по профилактика на оплешивяването и възстановявяне на косата в Сан Диего. За враг на косъма се считат всички средства против пърхут, произведени на основата на витамин А. Както и блокаторите на калциевите канали, които се предписват за високо кръвно налягане като нифедипин и верапамил. Понижаващите нивото на холестерола препарати също оказват неблагоприятно влияние върху косата. “Когато лекар ви предпише лекарство, позаинтересувайте се дали има странично действие върху косата”, съветва д-р Панаготакос. “Ако се наложи го помолете да смени лечението.”

Как да лекуваме косопада?

 

  • Пазете се от анемия, базирана на дефицит на желязо!

“Това е  често срещано заболяване при жените в детеродна възраст, които губят твърде много желязо по време на менструация” – обяснява Шели Фридман, директор на Скотсдейлския институт за козметична дерматология в Аризона. Дефицитът на желязо прави космите чупливи и косата започва да оредява. За да избегнете появата на косопад, яжте повече бобови и зърнени култури, спанак, коприва или приемайте биодобавки, богати на желязо.

  • Не “горете” косата си!

“Честата употреба на маши и преси за коса правят косата крехка и чуплива”, твърди Катлин Уолш, главен управител на салон за красота в Уелсли, щата Масачузетс. “Когато  дъщеря ми беше ученичка, тя се къдреше редовно и използваше лак за фиксиране. Косата й започна да пада на кичури. Когато престана с къдренето, косата й се възстанови и направо заблестя”, добавя Катрин Уолш.

  • Боядисвайте се внимателно!

“Химическото третиране и боядисването, колкото и професионално да е то, винаги поврежда косата”, споделя д-р Фридман. Косъмът изтънява и става чуплив. “Преди да започнете процедура, помолете фризьора ви да провери боята върху един кичур и  изчакайте!”, съветва К. Уолш. “Ако продуктът очевидно уврежда косата, помолете да го замени с друг или да промени метода на обработка.”

Ревита Ви препоръчва:

Brilliant Look, 450 mg

Коса & кожа, 600 mg

Арганово масло 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top