Search
Филтрирай по...

Гастрит

 

гастритКакво представлява стомахът и защо е толкова важен? Стомахът отделя стомашен сок, които помага за преработването на постъпващата в него храна. Той е покрит със своеобразна слуз от вътрешната страна, която не позволява на този сок да го разяде. Обвивката е много издръжлива, но това не означава, че е застрахована от възпаления. В резултат на което се появяват болки в корема и най-често се стига до гастрит.

Гастрит

Гастритът е едно от заболяванията, които трудно се диагностицират. Симптомите му са различни – болезнено парене, дразнене под лъжичката, повдигане и болки. В повечето случаи слузестата обвивка е заразена с хеликобактер пилори или е раздразнена от честата употреба на противовъзпалителни средства.

Хеликобактер пилори е упорит микроб, който не се поддава на защитните системи на организма и може да остане там дори и цял живот. Според Джордж Никас, гастроентеролог в Медицинския център на Университета  в Ню Джърси, заразяването става през устата или чрез контакт със заразени фекалии. Много важно е спазването на лична хигиена, особенно когато се грижите за болни възрастни или деца. Всеки един от тях е в състояние да предизвика възпаление, наречено химически гастрит.

Лечение на гастрит

Ако периодично сте принудени да приемате лекарствени средства, посетвайте се с лекаря си за друго по-щадящо стомаха ви лечение.

Приемайте понижаващи киселинността антихиматични средства, познати като Hr – блокатори (роксан, ранитидин, тагомед). “ Те могат да ви защитят от химическия гастрит“, – обяснява д-р Никиас. Препаратите от този вид са много и се продават в аптеките без рецепта.

Препоръчителна е употребата на рибено масло, ленено масло и други масла с високо съдържание на Омега 3 мастни киселини. Според Юджин Оливери, гастроентеролог от Центъра за стомашни проблеми в Милфорд, щата Мичиган „те са много добро профилактично средство против гастрит и стимулират изработването на простагландини в организма, които защитават стомашните стени”. Най- богата на Омега 3  е морската риба, но по практично е да се приемат във вид на капсули. Д-р Оливери съветва да се приемат по 2-3 капсули на ден и гастритът ще утихне.

Спрете с вредните навици! Спиртните напитки и цигарите изострят гастрита и усилват симптомите, предупреждава д-р Никиас. Много ще помогнете на стомаха си, ако престанете да пушите и намалите употребата на алкохол.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top