Search
Филтрирай по...

ГМО


„За” и „Против” генно модифицираните организми.

Аргументи За

Увеличена питателна ценност на продуктите

Едно от най-разпространените генно модифицирани растения е оризът. С помощта на генното инженерство, неговата структура се променя така, че той започва да синтезира бета-каротин, вещество, което човешкият организъм превръща във витамин А.

Генно модифицираният ориз се нарича още „златен ориз”. Той редуцира дефицита на витамин А, който е честа причина за слепота и е една от основните причини за детска смъртност в страните от третия свят.

Увеличено производство на риба

Генното инженерство увеличава производителността на рибните ферми и прави рибата по-достъпна.

Устойчивост към сурови условия

Вече се правят опити за разработване на селскостопански култури, които ще могат да растат в почви с ниска степен на влажност и високо съдържание на сол.

По-добро усвояване на веществата от добитъка

Модифицираната храна помага на добитъка по-добре да усвоява фосфор. В резултат животните започват да изхвърлят по-малки количества от това вещество, чрез отделителната си система и така замърсяват подземните води по-малко.

Аргументи Против

Пренасяне на алергени

Генно модифицираните храни могат да предизвикат тежки алергии. Доказано е, че при изкуствено пренасяне на гени от един продукт към друг се пренасят и неговите алергени.

Непредсказуемост

Отглеждането на ГМО оказва непредвидимо влияние върху почвата. Не е изключено модифицираните култури да извличат повече питателни вещества и вода от почвата, в сравнение с дивите растения.

Нежелателно пренасяне на гени

Изкуствено въведените гени могат да мигрират в други организми. Така устойчивостта към хербициди може да премине от културните растения към плевелите.

Опасност за екосистемите

Генно модифицираната риба може да понижи популацията на обикновената, ако попадне в нейната среда на обитаване. Модифицираната риба се храни повече и расте по-бързо, а това й позволява да превземе територията на своите диви събратя.

Проблем за вегетарианците

Вегетарианците справедливо се опасяват от продуктите със съдържание на ГМО. При въвеждане на животински гени в растенията възниква етичен проблем – продуктите с растителен произход се превръщат едновременно в растителни и животински.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top