

„За” и „Против” генно модифицираните организми.
Аргументи „За“
Увеличена питателна ценност на продуктите
Едно от най-разпространените генно модифицирани растения е оризът. С помощта на генното инженерство, неговата структура се променя така, че той започва да синтезира бета-каротин, вещество, което човешкият организъм превръща във витамин А.
Генно модифицираният ориз се нарича още „златен ориз”. Той редуцира дефицита на витамин А, който е честа причина за слепота и е една от основните причини за детска смъртност в страните от третия свят.
Увеличено производство на риба
Генното инженерство увеличава производителността на рибните ферми и прави рибата по-достъпна.
Устойчивост към сурови условия
Вече се правят опити за разработване на селскостопански култури, които ще могат да растат в почви с ниска степен на влажност и високо съдържание на сол.
По-добро усвояване на веществата от добитъка
Модифицираната храна помага на добитъка по-добре да усвоява фосфор. В резултат животните започват да изхвърлят по-малки количества от това вещество, чрез отделителната си система и така замърсяват подземните води по-малко.
Аргументи „Против“
Пренасяне на алергени
Генно модифицираните храни могат да предизвикат тежки алергии. Доказано е, че при изкуствено пренасяне на гени от един продукт към друг се пренасят и неговите алергени.
Непредсказуемост
Отглеждането на ГМО оказва непредвидимо влияние върху почвата. Не е изключено модифицираните култури да извличат повече питателни вещества и вода от почвата, в сравнение с дивите растения.
Нежелателно пренасяне на гени
Изкуствено въведените гени могат да мигрират в други организми. Така устойчивостта към хербициди може да премине от културните растения към плевелите.
Опасност за екосистемите
Генно модифицираната риба може да понижи популацията на обикновената, ако попадне в нейната среда на обитаване. Модифицираната риба се храни повече и расте по-бързо, а това й позволява да превземе територията на своите диви събратя.
Проблем за вегетарианците
Вегетарианците справедливо се опасяват от продуктите със съдържание на ГМО. При въвеждане на животински гени в растенията възниква етичен проблем – продуктите с растителен произход се превръщат едновременно в растителни и животински.