Search
Филтрирай по...

Горските плодове намаляват риска от Паркинсон

Горските плодове намаляват риска от ПаркинсонРедовно консумация на храна, богати на флавоноиди, може да намали риска от развитие на болестта на Паркинсон с над 40%. Това показва проучване на изследователи от Харварския университет (Бостан, САЩ). „По-облагодетелствани са жените. Ако всеки ден хапват по няколко зеленчука или плодове, рискът да развият болестта на Паркинсон е много малък. Разбира се, флавоноидите имат благоприятен резултат и при мъжете”, казва водещият на проучването д-р Хианг Гао. Флавоноидите са силни антиоксиданти, които се намират в голямо количество в горските плодове като боровинки, малини, ягоди, както и в цитрусовите плодове и в червеното вино. „Без съмнение хората трябва да консумират повече храни с флавоноиди или да вземат подходящи хранителни добавки. Доказано е, че освен всичко друго те нямат странични ефекти, дори напротив – намаляват драстично опасността от сърдечно-съдови заболявания”, допълва експертът.
Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания. Първите симптоми са тремор, забавени волевите движения  и повишен мускулен тонус.
В изследването са взели участие 50000 мъже и 80 000 жени. Учените анализирали връзката между хранителния им режим (дали и до колко включва 5-те основни източника на флавоноиди шоколад,  горски плодове, ябълки, портокалов сок и червеното вино). Изследването продължило близо 20 години. Резултатите показали, че рискът от болестта на Паркинсон намалява с 40% при хора, които редовно приемат флавоноиди. Според учените това се дължи на противовъзпалителния и антиоксидантет ефект на полезните вещества.

Ревита Ви препоръчва

Алайв мултивитамин, 1g

Плодов антиоксидант, 450 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top