Search
Филтрирай по...

Грижа за лицето в домашни условия


Почистването на лицето несъмнено е една от най-важните козметични процедури, която никога не трябва да пренебрегваме. Дори когато нямаме време или финансова възможност да посетим любимия си салон за красота, ние можем да се погрижим за красотата на кожата си като я почистим в домашни условия.

Миене на лицето

Всеки квалифициран козметик ще се съгласи с твърдението, че почистването на лицето започва със старателното измиване на ръцете. Това е изключително важно, особено когато от лицето трябва да бъде отстранен грим.

Почистващите средства трябва да се оставят върху кожата около 1-2 минути – така мръсотията и мазнината в порите ще се разтвори и ще бъде по-лесна за измиване.

Изборът на почистваща козметика също е важен. Въпреки голямото разнообразие от продукти, които се предлагат на пазара, повечето козметици твърдят, че най-доброто средство за почистване на лицето е сапунът, който разбира се трябва да бъде избиран според типа кожа.

Ако в състава на сапуна влизат силно пенливи компоненти, тогава той не е подходящ за миене на лицето. Обилната пяна трудно се отстранява от кожата и в резултат на повърхността ѝ се образува стягащ „филм”, който пречи на кислорода да достигне до порите. Най-добре е да се избират сапуни на козметични марки с добра репутация, чиято продукция има щадящо въздействие върху кожата.

Пилинг в домашни условия

На пазара вече се предлага голямо разнообразие от неабразивни химически пилинги, които съвсем неотдавна бяха достъпни само в салоните за красота. В състава на тези продукти влизат различни видове киселини: плодова, гликолова и др.

Пилингите предназначени за домашна употреба по нищо не отстъпват на професионалните, те въздействат нежно върху кожата, без да я нараняват и травмират и са подходящи за ежедневна употреба.

В зависимост от степента на въздействие пилингът се дели на три вида:

Повърхностен – неговите компоненти отстраняват роговият слой на кожата. Този тип пилинг помага при борбата с пигментните петна.

Среден – прониква по-дълбоко в дермата. Подходящ е за омекотяване и изглаждане на леките бръчки и за намаляване на белезите по лицето.

Дълбок – прониква чак до клетъчния слой на епидермиса. Отстранява леките бръчици и обновява кожата на лицето подобно на лазерния пилинг.

Внимание! Преди почистване на лицето с пилинг, се консултирайте със специалист. Нека вашият козметик или дерматолог Ви помогне да изберете типа пилинг, който е подходящ за Вашата кожа.

Скраб

Както и всеки козметичен продукт, скрабът трябва да се избира според типа кожа. Това простичко правило гарантира на лицето здрав и красив вид.

Скрабът се дели на два вида: ексфолиращ и дълбоко почистващ. Първият включва почистващи кремове, гелове и емулсии, а към втория се отнасят продукти, съдържащи абразивни частици.

Повечето скрабове съдържат сравнително меки абразиви: частички от латекс, плодов восък или парафин. При условие, че кожата не е чувствителна или възпалена, скрабът спокойно може да се използва един или два пъти седмично.

Забележка! В случай на повишена чувствителност на кожата, склонност към купероза или слънчево изгаряне не се препоръчва използването на скраб.

Важни подробности:

След извършване на почистващи процедури, кожата на лицето трябва да се овлажни – това е правило, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва.

В период на слънчева активност, се препоръчва употребата на козметика със защитни свойства, съдържаща UVA и UVB филтри, а също така със съдържание на: сфинголипиди, гликокерамиди, токоферол (витамин Е), ретинол (витамин А) и витамин С.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top