Search
Филтрирай по...

Грип или настинка?

Грип или настинка?Запушен нос, зачервено гърло, болки в мускулите… Дали това е обикновена настинка или по-сериозен грип? Повечето хора не правят разлика между двете заболявания. Всъщност добре е да знаете какво ви е повалило на легло, защото грипът може да има много по-тежки усложнения като пневмония, а понякога да доведе дори и до фатален изход.
И настинката, и грипът са вирусни заболявания, които имат подобни проявления, като кашлица и възпалено гърло. Настинката обикновено е по-лека и засяга областта на носоглътката, докато грипът обикновено протича по-тежко със симптоми, които включват внезапна поява на висока температура, придружена с болки в ставите и мускулите. Важно е да се установи разликата между двете и да се вземат мерки навреме.
Симптоми
Кашлица – При настинката кашлицата е суха, а при грипът тя е суха, но може да се засили и да се появят секрети.
Болки в гърлото – При настинката болките в гърлото са типични. В повечето случаи заболяването започва със силно зачервено гърло. Грипът рядко се проявява с болки в гърлото.
Изтощение – При настинката рядко болният се оплаква от изтощение, докато при грипът това е един от основните симптоми. Човек описва състоянието си “като парцал”.
Температура – При настинката високата температурата не се среща често. Грипът от своя страна винаги започва с висока температура и продължава няколко дни. Това е и причината за изтощението и отпадналостта, която болният съобщава.
Кихане и запушен нос – При настинката пациентът често киха. Носът му е запушен и тече. Рядко грипът се проявява с кихане и запушен нос.
Отпадналост – Настинката се проявява с лека отпадналост. Болният може да се възстанови до 3–4 дни. При грипът общото чувство на отпадналост продължава много по-дълго – до 2–3 седмици.
Главоболие – При настинката главоболието не се среща често, докато при грипът то е един от основните симптоми. Главоболието може да се проточи с дни.
Мускулни болки – При настинката те са слаби на-често на краката. При грипа мускулните болки са ясно изразени, силни. Понякога болните трудно се придвижват.
Грипът обикновено се проявява от 1 до 3 дена след контакт с болен. Започва внезапно, човек се чувства изключително отпаднал. Общите грипни симптоми включват внезапна поява на температура и втрисане, кашлица, мускулни болки, главоболие, умора и слабост.

Превенция
Специалистите са единодушни, че за да се предпазите от настинката и грипа е добре да укрепите имунната си система преди да е станало късно. Ехинацеята и черният бъз са едни от най-добрите имуностимулатори, доказали своите качества през годините. Те помагат на имунната система сама да се справи с вирусите и да изгради защитна стена срещу бацилите.

Ревита Ви препоръчва:

Ехинацея, 30 ml (без алкохол)

Ехинацея & астрагалус & рейши, 400 mg

Ехинацея & витамин С, 492 mg

Ехинацея, 400 mg

Самбукус (без захар) сироп, 120 ml

Самбукус сироп 120/240 ml

Самбукус имун систем, 215 mg

Самбукус имун систем сироп, 120/240 ml

Самбукус, 200 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top