Всеизвестен факт е, че консумацията на червено вино в умерени количества подпомага работата на сърцето. Това обаче, което не беше напълно ясно е дали антиоксидантите в гроздето или алкохолът пазят човек от инфаркт и инсулт. Испански учени дават отговор – и двете! Те провели проучване, в което участвали 67 мъже със сърдечни проблеми. При всички тях рискът от инфаркт бил 5 пъти по-висок от нормалното. В продължение на две седмици на доброволците било забранено да близват алкохол. След това един месец ежедневно те пиели контролирано количество червено вино, но без алкохол. В края на тестовете за няколко седмици мъжете консумирали умерено количество джин. На всеки етап от проучването учените изследвали кръвта на доброволците, за да проследят промените, които настъпват. „Умерената консумация на какъвто и да е алкохол е полезна за здравето. Наблюдавахме намаление на някои маркери, които помагат на артериите да се пречистят от натрупаните плаки и по този начин опасността от инфаркт намалява. От друга страна доказахме, че антиоксидантите в червеното вино значително подобряват работата на сърцето, намаляват холестерола и кръвното налягане”, се казва в доклада, публикуван наскоро. Испанските изследователи са категорични, че човек, който не прекалява с твърдия алкохол и с червеното вино, няма да има никакви проблеми със сърцето.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност